Mille Crêpes, známý také jako Thousand-Layer Crepe Cake, je dort skládající se z desítek ultra tenkých palačinek střídavě promazaných smetanovým krémem v různých příchutích.
Historie Mille Crêpes
Původ palačinkového dortu rozhodně sahá do Francie, kde v překladu "mille" znamená "tisíc" a "crêpes" jsou palačinky. Přestože je v názvu číslovka tisíc, pro palačinkový dort bohatě vystačí 20 až 25 tenkých palačinek.
Francie je známá svou láskou k palačinkám, které se tam tradičně podávají jak ve sladkých, tak i ve slaných variantách. Jsou populární po celé zemi, zejména během oslav "Chandeleur", což je Svátek svícení neboli Den světla. Slaví se 2. února, 40 dní po Vánocích a má křesťanské kořeny. V tento svátek se tradičně v mnoha francouzských domácnostech připravují palačinky, které svým tvarem připomínají slunce a tím symbolizují přicházející jaro. Existuje dokonce tradice spojena s tímto svátkem, která říká, že pokud dokážete otočit palačinku na pánvi jednou rukou, držíte-li v druhé minci, přinese vám to štěstí a prosperitu v nadcházejícím roce.
Ačkoliv má tento dort dlouhou historii, proslavil se zejména v posledních letech díky cukrárně Lady M v New Yorku.
Tato dnes již velice slavná a luxusní cukrárna přinesla inovativní spojení francouzských dezertů s japonskou preciznosti. Na počátku svého podnikání se v Lady M věnovala výrobě dezertů pro restaurace a hotely, a až po několika letech pod vlastní značkou otevřela první "boutique" - tedy cukrárnu, která zařadila do nabídky originální pojetí Mille Crêpes.
Dort z tenkých palačinek proložených s tenkou vrstvou smetanového krému a zkaramelizovaným vrškem se okamžitě stal "trhákem" v prodeji, čímž vytlačil ostatní dezerty z nabídky. Cukrárna rychle pochopila, že se bude soustředit na tento druh dezertu a začala připravovat různé sofistikované příchutě krému.
Úspěch s Lady M s palačinkovým dortem se odrazil v expanzi značky, do vzdálených destinací jako Singapur a Hongkong. Dnes má Lady M téměř 50 poboček po celém světě.
Ken Romaniszyn
Značka Lady M byla založena v New Yorku v roce 2001 havajským rodákem s japonskými kořeny, Kenem Romaniszynem, který je také provozním ředitelem. K výrobě dezertů ho inspirovala jeho japonská babička, která ho seznámila s japonskými cukrárnami.
Po dokončení střední obchodní školy Ken vystudoval cukrařinu (Pastry) na Mezinárodním kulinářském institutu (International Culinary Center).
Kazuko Emi Wada
Zakladatel Lady M, Ken Romaniszyn, čerpal inspiraci od cukrářky Emi Wada, která "vynalezla" palačinkový dort a prodávala ho ve svých Paper Moon Cake Boutiques v Japonsku od roku 1985. Ken ji oslovil ke spolupráci a společně vyvinuli první příchutě dortů, které jsou dodnes součástí nabídky cukrárny, jako jsou:
- Signature Mille Crêpes
- Matcha Mille Crêpes
Emi Wada hrála klíčovou roli při založení a otevření prvního boutiku (cukrárny) Lady M. V roce 2004 se však rozhodla od projektu odstoupit, aby se mohla plně věnovat svému podnikání v Japonsku.
Lady M
Název cukrárny byl zvolen jako synonymum pro luxus a eleganci, aby odrážel sofistikovanost a vysokou kvalitu produktů. Dezerty Lady M jsou dnes nazývány „Louis Vuitton of Cake“.
Písmeno „M“ podle zakladatele Kena Romaniszyna přináší společnosti mnoho pozitivních synergií. Je spojeno s jménem Emi Wada a také s umístěním první prodejny, která se nachází mezi luxusními obchody na Madison Avenue.
Interiér cukráren je charakteristický svým minimalistickým bílým provedením. Tento styl má podtrhnout čistotu a eleganci, které značka reprezentuje. Bílá barva pomáhá vytvořit prostředí, které je světlé, vzdušné a příjemné pro zákazníky, a zároveň poskytuje ideální pozadí pro vystavené dezerty, jejichž barevnost na bílém pozadí hezky vynikne.
Standardní velikost palačinkového dortu od Lady M je 9 palců v průměru, což je necelých 23 cm. Cena dortu je 115 dolarů, což v přepočtu činí přibližně 2 500 Kč. I přes vysokou cenu je o Mille Crêpes od Lady M obrovský zájem v každé pobočce.
Matcha
Asi nejslavnější se stala příchuť Matcha. Tento zelený čajový prášek, známý svými antioxidanty, dodává dezertu zvláštní jemnou a nepopsatelnou chuť spolu s charakteristickou zelenou barvou. Díky této neobvyklé barvě pro dezerty se Matcha Mille Crêpes stal hitem sociálních sítí, kde jeho popularitu dále šíří návštěvníci cukrárny, čímž přispívají k jeho organické „slávě“.
Matcha Mille Crêpes jsem měla možnost ochutnat v Singapuru, kde jsem si na něj vystála snad hodinovou frontu. Za jeden kousek (1/12) jsem zaplatila přibližně 250 Kč.
Nejsem velkou fanynkou matcha příchutě, ale dort byl jemný, lahodný a nepřeslazený. Pamatuji si ho dodnes.
Zajímavost
Zajímavým incidentem byla krádež 1020 palačinkových dortů od Lady M, kterou se dopustil kuriér od přepravce. Během čtyř měsíců zpronevěřil tento obrovský počet dortů, které buď nedodal zákazníkům, nebo je odnesl ze výdejního skladu. Způsobil škodu ve výši téměř 100 000 USD, což je přibližně 2 miliony korun, a v roce 2019 byl za své činy kuriér odsouzen a zatčen.
Marketing
Zaujala mě zajímavá marketingová strategie: cukrárna nabízí pouze jeden druh dezertu, který je vyladěn k dokonalosti. Experimentuje s neobvyklými kombinacemi chutí krému a zachycuje trendy, které se pak samy šíří mezi lidmi přes sociální sítě.
Ačkoli cukrárna dnes nabízí i jiné druhy dortů, žádný z nich nepřekonal úspěch palačinkového dortu.
Podnos povýší každý dort
Dřevěný podnos z akátového nebo mangového dřeva se hodí pro servírování jakéhokoliv dortu, včetně palačinkového. Dort podávaný na vyšším podnosu vypadá oproti servírování na obyčejném talíři nebo papírovém tácu mnohem lépe.
Každý podnos je ručně vyroben a díky unikátní kresbě dřeva je každý kus originální. Na mém e-shopu najdete různé druhy a velikosti dřevěných podnosů.
Palačinková pánev
Přípravu palačinek usnadní speciální palačinková pánev s nízkými okraji, která umožňuje dřevěnou špachtli snadno podebrat palačinku a obrátit ji.
Pro přípravu palačinek doporučuji pánev s kvalitním nepřilnavým povrchem, který nevyžaduje vymazávání tukem. A to splňuje palačinková pánev od české značky Fabini.
Ultra tenké a velké palačinky
Pro přípravu dokonale tenkých a velkých palačinek se používají elektrické přístroje vybavené nepřilnavým povrchem, u kterých je možné regulovat úroveň zahřátí pečící plochy. Součástí přístroje je odměrná lžíce, dřevěný roztírač a dřevěná špachtle na obracení a skládání palačinek.
Díky teflonové desce s minimálními okraji je obracení palačinek velice snadné.
Dort může být zvenčí částečně nebo zcela odkrytý, čímž prozradí, z čeho je vytvořen. Když je však pokrytý kompletně krémem, první řez přinese oslávenci o to větší překvapení.
Vrstvy dortu by měly být stejné, proto se doporučuje množství krému pro každou vrstvu odvážit na kuchyňské váze, aby se dosáhlo stejné výšky každé vrstvy.
Krém se cukrářskou špachtlí rovnoměrně rozetře až do okrajů palačinky, na kterou se opatrně pokládá další palačinka.
Krása palačinkového dortu tkví v jeho jednoduchosti, a proto se klade velký důraz na precíznost provedení.
#PALAČINKOVÝ DORT
Tento dort potěší každého milovníka palačinek, zejména děti. Jeho příprava je o něco pracnější, neboť vyžaduje čas na přípravu 20 ultra tenkých palačinek, které je nutné ochránit před předčasným snědením strávníky. Navíc je důležité počítat s časem na vychlazení; pokud dort zakrojíte příliš brzy, může se "rozpadnout".
#MILLE CRÊPES - TIRAMISU
Recept na tento palačinkový dort najdete v mé kuchařce #UPGRADE, kterou jsem vytvořila se svojí babičkou. Zatímco ona připravila klasiku – palačinky s vanilkovou zmrzlinou a kopečkem šlehačky, já jsem k jejímu receptu přidala svůj „upgrade“, tedy palačinkový dort s příchutí tiramisu.
Kuchařská kniha #UPGRADE je dostupná pouze na mém e-shopu a je nabízena v českém, slovenském nebo anglickém jazyce. Tato kniha je snad jedinou kuchařkou s českými a slovenskými recepty přeloženou do angličtiny, a tak může být hezkým dárkem pro vaše známé v zahraničí.
Kniha je dárkově balena spolu s nákupní bavlněnou taškou a dorazí vám i s mým podpisem.
#PALAČINKY BLINTZ
Je téměř nemožné uvařit přesný počet palačinek podle receptu, a proto mám pro vás skvělý tip, jak využít palačinky, které vám zbydou z přípravy palačinkového dortu.
Opečené palačinky Blintz jsou tradiční židovský recept. Určitě je vyzkoušejte!
Dejte mi prosím vědět, jak se vám tento článek líbil a co vám v něm chybělo. Ráda jej doplním o vaše zkušenosti. Moc děkuji :)