#Zmrzlinové muffiny
Kategorie: | Recepty |
---|
#Zmrzlinové muffiny
Tento recept patří mezi mé úplně první recepty a na Facebooku ho najdete mezi prvními mými příspěvky. Dodnes si pamatuju, jak vznikl, a jak překvapil kamarádky, kterým jsme ho upekla. Na spodek kornoutu jsem tehdy dala oreo sušenku a těsto bylo kakaové, vy si ho ale můžete nakombinovat jak jen chcete. Vtip je v tom, že muffin se ukrývá v kornoutu od zmrzliny, a zmrzlina je ve skutečnosti smetanový krém. Dnes je Den dětí a tak mě napadlo uveřejnit právě tento recept na ZMRZLINOVÉ MUFFINY, a popřát vám všem to nejlepší. Všichni jsme něčí děti a tak si dnes, 1. června, pořádně užijme náš svátek!
Suroviny
Na přibližně 20 muffinů
- balení zmrzlinových kornoutů s plochým koncem
- 4 vejce
- 150 g moučkového cukru
- 90 g hladké mouky
- 90 g polohrubé mouky
- 100 ml rostlinného oleje
- 100 ml mléka
- 1 kypřicí prášek
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr (nepoužívejte prosím vanilínový, to není vanilka!)
- 1 lžíce holandského kakaa
Na dochucení těsta (nemusí být)
- špetka kardamomu
- špetka skořice
- kandované višně v nálevu (Amarene)
Na dozdobení
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 ml mascarpone
- vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
- cukr (nebo agáve sirup na doslazení)
- směs na zdobení (lyofilizované ovoce, sušené květy nebo cukrové zdobení)
Postup
Připravím si 2 mísy. Do první dám oddělené žloutky a do druhé bílky, které odložím na chvíli stranou.
Žloutky vyšlehám spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, a postupně přidávám mléko a olej. Nakonec přisypu hladkou a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli, a vše dobře promíchám. To bych nebylá já, abych nepřidala něco navíc, a tak jsem do těsta přidala ještě špetku kardamomu a skořice. Není to ale nutné, a když ji tam nedáte, nic se neděje.
Vrátím se k druhé míse a vyšlehám z bílků tuhý sníh, který jemně zapracuju do žloutkového těsta.
Těsto si rozdělím na dvě části a do jedné přimíchám kakao a zapracuju ho do těsta. Do druhé části vmíchám kandované nebo kompotované višně, nakrájené na malé kousky. Můžu je nahradit nasekaným sušeným ovocem nebo oříšky.
Připravím si cukrářský sáček a navrstvím do něj obě těsta. Pomocí něj plním zmrzlinové kornouty. Ty si připravím, a postavím do formy na muffiny, aby mi nespadly při pečení. Každý kornout naplním do poloviny těstem, které pečením nabyde.
Dám péct na 15 minut do předem vyhřáté trouby na 180 °C. Po upečení nechám vystydnout.
Připravím si krém - smetanu ke šlehání vyšlehám tak, aby byla tuhá, a postupně přidávám po lžících mascarpone. Ochutím zrníčky z vanilkového lusku, případně nahradím vanilkovým cukrem a dochutím podle sebe cukrem nebo sladkým sirupem (agáve nebo čekankovým). Dávám si pozor, abych krém nepřesladila, těsto i kornout jsou sladké.
Vychlazené kornouty ozdobím krémem, který na ně navrstvím s pomocí cukrářského sáčku s kovovou zdobící násadkou, a zasypu sušenými květy nebo cukrovými ozdobami nebo popráším prachem z lyofilozovaného ovoce (jednoduše rozmixuju své oblíbené mrazem sušené ovoce a získám prach).
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.