#Zeleninové lasagne
Kategorie: | Recepty |
---|
#Zeleninové lasagne
Recept na ZELENINOVÉ LASAGNE je opravdu jednoduchý. Záměrně jsem ho rozdělila na jednotlivé komponenty, aby byla jeho příprava co nejjednodušší. Pokud použijete kupované těstoviny místo domácích, můžete část postupu přeskočit. Kliknutím na tučně vyznačená slova se dostanete na mé tipy na kvalitní kuchyňské pomůcky, které vám usnadní a zpříjemní každé vaření.
Suroviny
Na těstoviny (lasagne)
- 200 g hladké mouky (plus na podsypávání)
- 200 g semolínové mouky
- 4 vejce
- špetka soli
- 3-4 lžíce olivového oleje
Na zeleninovou náplň
- 500 g žampionů
- 2 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2-3 mrkve
- 1/4 celerové hlavy
- 2-3 lžíce rostlinného oleje
- 50 g rajčatového protlaku
- 400 g (1 plechovka) drcených rajčat
- hrst sušeného oregána
- sůl
- Kampotský pepř
- 1-2 lžíce cukru krystal
- bazalkové pesto
- balsamico ocet (nemusí být)
Na bešamel
- 70 g másla
- 2-3 lžíce hladké mouky
- 500 l teplého mléka
- špetka muškátového oříšku
- sůl
- bílý Kampotský pepř
- 70 g parmezánu
Na bazalkové pesto
- čerstvé lístky bazalky (1 květináč)
- 150-200 ml extra panenského olivového oleje
- 50 g piniových oříšků
- 1 stroužek česneku
- 1/3 lžičky mořské soli
- 50 g nastrouhaného parmazánu
Na finální vrstvění
- 600 - 700 g mozzarelly
- 100 g parmezánu
Postup
TĚSTOVINA
Začnu dvěma praktickými radami pro přípravu domácích těstovin:
- Na jednu porci těstovin potřebuji těsto ze 100 g mouky
- Na 100 g mouky používám 1 celé vejce
Před přípravou si vždy rozpočítám počet porcí, které chci připravovat, a přizpůsobím tomu poměry surovin. Množství uvedené v receptu mi vystačí na lasagne pro celý plech, což odpovídá přibližně 4–6 dospělým porcím. Pokud nemám čas nebo chuť připravovat domácí těstoviny, nahradím je kupovanými.
Do větší mísy nasypu oba druhy mouky, přidám celá vajíčka, špetku soli a olivový olej. Směs ručně promíchám a vyklopím na hladkou moukou posypaný vál nebo přímo na čistou kuchyňskou desku.
Těsto ručně vypracuji do hladké hmoty, což mi zabere přibližně deset minut. Každá mouka má jinou savost, takže přesný poměr surovin se vždy řídí konzistencí těsta. Těsto by se nemělo drolit ani být příliš suché, zároveň ale nesmí být lepivé. Pokud je suché, přidám pár kapek vody, pokud lepivé, zapracovávám trochu mouky. Vypracované těsto zabalím do potravinové fólie a nechám odpočinout v lednici alespoň 30 minut, ideálně hodinu.
Z vychlazeného těsta si kuchařskou špachtlí (kartou) rozdělím menší, stejně velké díly. Každý díl vyválím válečkem na placku, kterou pak zpracuji ve strojku na těstoviny. Na něm si nastavím nejširší rozměr válení těsta a každým novým válením rozměr mezi válci přenastavením strojku zmenšuji. Na lasagne volím druhý nejtenčí rozměr vyválení těsta. Když nemám k dispozici strojek na těstoviny, těsto vyválím na moukou posypaném válu dřevěným válečkem bez rukojetí. V tomto případě si dost máknu.
Při válení počítám s tím, že těstovina vařením nebo pečením trochu nabyde. Připravuji pláty těsta o rozměrech cca 20 × 10 cm.
Tento recept na těstoviny můžu využíti na jiné tvary čerstvých domácích těstovin.
BAZALKOVÉ PESTO
Čisté lístky čerstvé bazalky (z jednoho květináče) vložím do výkonného mixéru – já používám Thermomix. Přidám 1/3 lžičky mořské soli, oloupaný stroužek česneku, asi 150 ml extra panenského olivového oleje, 50 g piniových oříšků a 50 g najemno nastrouhaného parmazánu. Mixuji, dokud nevznikne hladká pasta. Podle potřeby postupně přilévám další množství olivového oleje. Na závěr pesto ochutnám a případně dochutím solí nebo kampotským pepřem.
ZELENINOVÉ RAGÚ
Zatímco mi těsto odpočívá v lednici, připravím si zeleninové ragú. Na krájení používám desku Hasegawa, která pevně drží na pracovní ploše a díky svému měkkému povrchu šetří čepel nože. Začnu nakrájením 2 cibulí a 3 stroužků česneku nadrobno a odložím je stranou. Mrkev a celer oloupu škrabkou a ostrým kuchařským nožem je nakrájím na malé kostičky (tzv. brunoise).
Ve větším hrnci rozehřeji 2–3 lžíce rostlinného oleje a na něm orestuji nakrájenou cibuli. Jakmile začne chytat zlatavou barvu, přidám nakrájenej nebo protlačený česnek a krátce ho s cibuli osmahnu. Pak přidám na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, vše promíchám a nechám zprudka opékat. Nakonec přidám nakrájené žampiony. Stáhnu teplotu na střední stupeň a občas směs promíchám, aby se nepřipalovala. Na míchání nejraději používám kuchařskou stěrku, která se hravě dostane až do rohů hrnce.
Zeleninu osolím, opepřím čerstvě namletým kampotským pepřem a přidám hrst sušeného oregana. Chvílí vařím a následně vmíchám cca 50–70 g rajčatového protlaku. Směs osladím 1–2 lžícemi krystalového cukru, přidám plechovku drcených rajčat (cca 400 g), 2–3 lžíce bazalkového pesta a podle chuti i balsamikový ocet. Směs nechám asi 10 minut povařit a poté ji odstavím.
BEŠAMEL
V rendlíku si mírně ohřeji (nevařím) mléko a odstavím.
V kónickém rendlíku si na středním stupni ohřevu rozpustím cca 50 - 70 g másla, které pak zasypu 2 polévkovými lžícemi hladké mouky a nechám při neustálém míchání kuchařskou silikonovou stěrkou asi minutu zasmahnout, až se vytvoří světlá jíška.
Jíšku zaliji teplým mlékem a důkladně míchám kuchařskou silikonovou stěrkou, dokud směs nezhoustne do hladké omáčky. Přidám špetku čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku (používám Microplane struhadlo, je prostě nejlepší!), osolím a opepřím bílým Kampotským pepřem. Jako poslední nasypu jemně nastrouhaný parmezán a směs za stálého míchání přivedu k varu až zhoustne do konzistence hladké bílé omáčky. Hotový bešamel pak odstavím.
VRSTVENÍ
Připravím si pečící plech o velikosti cca 30 x 40 cm. Na dno rozetřu pár lžic bešamelu a vyskládám první vrstvu těstovinových plátů. Na těstoviny nanesu bazalkové pesto, bešamel a zeleninové ragú. Na něj rozložím na tenké plátky nakrájenou mozzarellu. Tento postup opakuji, dokud nevyužiji všechny ingredience na jednotlivé vrstvy. Poslední vrstvu tvoří bešamel, který bohatě zasypu nastrouhaný parmazán a pokladu na něj plátky mozzarelly.
Peču v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 35–40 minut. Zda jsou lasagne upečené, poznám tak, že do nich zapíchnu vidličku a zkontroluji, zda jsou těstoviny měkké.
Upečené lasagne vytáhnu z pečící trouby, nakrájím na stejně velké porce a ihned servíruji.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.