#Zeleninové kari
Kategorie: | Recepty |
---|
#Zeleninové kari
Recept na výborné THAJSKÉ KARI jsem s vámi sdílela už dříve a teď mám pro vás jeho zeleninovou variantu. Schválně neuvádím vegetariánské kari, protože jsem v receptu použila rybí omáčku, která se těžko nahrazuje jinou alternativou. Servírování kari na dřevěné olivové desce může jídlo hezky pozvednout, co myslíte?
Suroviny
Na zeleninové kari (5-6 porcí)
- 200 g hlívy
- 200 g cukety
- 200 g květáku
- 500-600 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky (těžké nahradit alternativou)
- 1 lžíce žluté kari pasty nebo 1 lžíce prášku kari madras
- 200 ml kokosového mléka
- 1 malá cibule
- 1 mrkev
- hrst zelených fazolových lusků (mražených)
- červená a žlutá paprika
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 10 cm pórku
- hrst naturálních kešu oříšků
- čerstvé lístky thajské bazalky
- čerstvé lístky koriandru
- čerstvé chilli
- 2 lžíce rostlinného oleje
Na přílohu
- jasmínovou rýži
- lístky čerstvého koriandru
Postup
Před samotným vařením si připravím všechny ingredience, abych pak měla vše po ruce. Krájím dle toho, jak veliké kousky máme doma rádi, proto si rozměry upravte dle libosti.
Květák a cuketu očistím, omyju a nakrájím na menší kousky. Očistěnou hlívu na tenčí nudličky. Vše v jedné míse promíchám s 2-3 lžícemi sójové omáčky a nechám marinovat, než si připravím další suroviny.
Cibuli zbavím slupky, rozkrojím podélně na 4 části (čtvrtky) a rozdělím na jednotlivé vrstvy. Papriky nakrájím na kostky s rozměrem 1,5 x 1,5 cm, očištěnou mrkev nakrájím na kolečka. Pokud jsou fazolové lusky moc dlouhé, nakrájím si je na 3-4 cm dlouhé dílky. Řapíkatý celer očistím z vnější strany škrabkou na brambory (zbavím ho vlasců) a nakrájím stonky na půlměsíčky s tloušťkou přibližně 0,5 cm. Pórek omyji, zbavím zeminy a nakrájím na centimetrová kolečka.
Teď je čas na založení rýže. Několikrát ji propláchnu v sítku (opravdu důkladně!) a přesypu do hrnce, kde ji zaliji vodou. Poměr rýže a vody je 1:1,5 (pomůžu si hrnkem = 1 hrnek rýže + 1,5 hrnku vody). Přidám 1/2 lžičky soli (originálně by se rýže neměla solit vůbec), promíchám, přikryji skleněnou pokličkou, abych měla přehled a přivedu k varu. Pak plamen snížím na jemnější vaření a když už nevidím vodu, hrnec z plamene odstavím a pod pokličkou nechám rýži dojít. Celé vaření rýže mi zabere přibližně 15-20 minut.
Ve wok pánvi rozpálím rostlinný olej, hodím do ní kešu oříšky, které jemně opeču (nesmí zhnědnout), přidám na nudličky nakrájenou marinovanou zeleninu (květák, cuketa a hlíva) a zprudka opékám. Během toho přidám lžíci rybí omáčky a míchám. Přidám kari koření (pastu), promíchám minutku, aby se vše obalilo, přidám nadrobno nasekané chilli, přimíchám 2 lžíce ústřicové omáčky a další minutu povařím. Přiliji horký vývar tak, aby byla zelenina ponořená. Přikryji pokličkou a nechám dusit 10-15 minut.
Přidám kokosové mléko, převařím a když je málo omáčky, přidám vývar. Na závěr přidám nakrájenou zeleninu (cibuli, mrkev, fazulové lusky, pórek a celer) a nechám provařit maximálně minutu, aby zůstala křupavá. Přidám lístky koriandru a thajské bazalky a hned podávám.
Servíruji ve dvou miskách, samostatně kari a rýži. Bokem přidám chilli a extra lístky koriandru (nebo petrželové natě), kterými si každý může svoje kari dochutit. Ve dvou samostatných miskách se servíruje schválně, při jezení se nabere na lžíci jasmínová rýže a namočí se do kari. Rýže tak není rozmočená omáčkou, jak by tomu bylo v případě servírovaní v jednom talíři.