#Záchrana dortu

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Záchrana dortu | Kristína Nemčková
Sladké

dort_lyo_ovoce

#Záchrana dortu

8 - 10 45 min 2

Zkoušela jsem si zrcadlovou polevu na dortu, ale první pokus nevyšel tak, jak bych si to představovala. Jak ale dort zachránit, aby vypadal k světu? Pomoc jsem našla v lyofilizovaném višně, které jsem rozmixovala a dort ním poprášila. Spolu s čerstvým ovocem a jedlými kytkami to byla nakonec paráda! 

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na korpus

  • 4 vajíčka
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje

Na krém

  • 1 (200 ml) smetana ke šlehání
  • 1 (250 g) tvaroh nebo mascarpone
  • 1 (200 g) zakysaná smetana
  • 1 vanilkový lusk nebo vanilková pasta
  • sirup z agáve
  • kůra z 1 citronu
  • čerstvé maliny

Na zdobení

Postup

Připravím si 2 mísy. Do první dám oddělené žloutky a do druhé bílky, které odložím na chvíli stranou.

Žloutky vyšlehám spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a postupně přidávám mléko a olej. Nakonec přisypu hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše dobře promíchám.

Vrátím se k druhé míse a vyšlehám z bílků tuhý sníh. Jemně ho zapracuju do žloutkového těsta. Dortovou formu o průměru 18-20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Pak do něj naliju těsto a dám péct na 20-25 minut do předem vyhřáté trouby na 180°C. Jestli je korpus hotový zjistím pomocí špejle. Těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení nechám vychladnout.

Připravím si krém. Jednoduše vyšlehám smetanu na šlehání - nejraději používám se 40 % mléčného tuku, lépe v krému drží. Přidám a mícháním zapracuju tvaroh nebo mascarpone a nakonec zakysanou smetanu. Celý krém ochutím semínky z jednoho vanilkového lusku a dosladím sirupem z agáve. Na závěr přidám najemno nastrouhanou kůru z citronu. Na strouhání použiju Microplane struhadlo. Krém nechám chvíli v lednici vychladit a ztuhnout.

Když mám korpus opravdu chladný (je to důležité proto, aby mi držel krém), začnu vrstvit. Rozřežu si pomocí dortové pilky korpus podélně na 2 nebo 3 části a navrstvím stěrkou každou smetanovým krémem. Na každou vrstvu krému navrstvím na půlky rozřezané čerstvé maliny. Část krému si odložím i na potření celého dortu, nemusí být v silné vrstvě. 

V mixéru si na nižších otáčkách rozmixuju lyofilizované, tedy mrazem sušené, ovoce na jemný prach. Použiju čerstvě otevřené balení s lyofilizovaným ovocem, protože po otevření ovoce nasaje vlhkost z okolí a nejde pak rozmixovat na prach a začne si během mixování lepit. Když se chci toho vyvarovat, vložím lyo ovoce do igelitového pytlíku a několikrát přejdu cukrářským válečkem. Finální prach před použitím proseju přes sítko, abych se zbavila větších kousků a zůstal mi jenom jemný prach. Na ovocný prach se skvěle hodí višně, maliny nebo jahody. Celý dort včetně bočných stran rovnoměrně posypu jedlým ovocným prachem.

Dozdobím jedlými kytkami a čerstvým ovocem a dám vychladit do lednice - nejlépe do druhého dne. Před podávaním ještě jednou popráším ovocným prachem části, které mohly navlhnout, aby dort působil díky lyofilizovanému ovoci matně. 

Co by se vám mohlo hodit?

5
3x
4
0x
3
1x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
3
S Avatar autora | 8.12.2022
Záchrana dortu dostala záchranu dortu 2, lyofilizovane višne sa hrozne lepili prach z toho vobec nevznikol? Neviem teda aké mam kúpiť alebo ci všetky sú takéto
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 29.7.2024
Lyofilizované ovoce by mělo být před mixováním suché a balení s ovocem otevřeno těsně před mixováním. Po otevření mrazem sušené ovoce natahuje vlhkost a pro účel mixování není pak vhodné. Do receptu jsem doplnila tuto informaci.
Zpět do obchodu