#Záchrana dortu
Kategorie: | Recepty |
---|
#Záchrana dortu
Zkoušela jsem si zrcadlovou polevu na dortu, ale první pokus nevyšel tak, jak bych si to představovala. Jak ale dort zachránit, aby vypadal k světu? Pomoc jsem našla v lyofilizovaném višně, které jsem rozmixovala a dort ním poprášila. Spolu s čerstvým ovocem a jedlými kytkami to byla nakonec paráda!
Suroviny
Na korpus
- 4 vajíčka
- 100 g moučkového cukru
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
Na krém
- 1 (200 ml) smetana ke šlehání
- 1 (250 g) tvaroh nebo mascarpone
- 1 (200 g) zakysaná smetana
- 1 vanilkový lusk nebo vanilková pasta
- sirup z agáve
- kůra z 1 citronu
- čerstvé maliny
Na zdobení
- lyofilizované (mrazem sušené) ovoce
- čerstvé ovoce
- jedlé kytky
Postup
Připravím si 2 mísy. Do první dám oddělené žloutky a do druhé bílky, které odložím na chvíli stranou.
Žloutky vyšlehám spolu s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny a postupně přidávám mléko a olej. Nakonec přisypu hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vše dobře promíchám.
Vrátím se k druhé míse a vyšlehám z bílků tuhý sníh. Jemně ho zapracuju do žloutkového těsta. Dortovou formu o průměru 18-20 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Pak do něj naliju těsto a dám péct na 20-25 minut do předem vyhřáté trouby na 180°C. Jestli je korpus hotový zjistím pomocí špejle. Těsto se na ni nesmí lepit. Po upečení nechám vychladnout.
Připravím si krém. Jednoduše vyšlehám smetanu na šlehání - nejraději používám se 40 % mléčného tuku, lépe v krému drží. Přidám a mícháním zapracuju tvaroh nebo mascarpone a nakonec zakysanou smetanu. Celý krém ochutím semínky z jednoho vanilkového lusku a dosladím sirupem z agáve. Na závěr přidám najemno nastrouhanou kůru z citronu. Na strouhání použiju Microplane struhadlo. Krém nechám chvíli v lednici vychladit a ztuhnout.
Když mám korpus opravdu chladný (je to důležité proto, aby mi držel krém), začnu vrstvit. Rozřežu si pomocí dortové pilky korpus podélně na 2 nebo 3 části a navrstvím stěrkou každou smetanovým krémem. Na každou vrstvu krému navrstvím na půlky rozřezané čerstvé maliny. Část krému si odložím i na potření celého dortu, nemusí být v silné vrstvě.
V mixéru si na nižších otáčkách rozmixuju lyofilizované, tedy mrazem sušené, ovoce na jemný prach. Použiju čerstvě otevřené balení s lyofilizovaným ovocem, protože po otevření ovoce nasaje vlhkost z okolí a nejde pak rozmixovat na prach a začne si během mixování lepit. Když se chci toho vyvarovat, vložím lyo ovoce do igelitového pytlíku a několikrát přejdu cukrářským válečkem. Finální prach před použitím proseju přes sítko, abych se zbavila větších kousků a zůstal mi jenom jemný prach. Na ovocný prach se skvěle hodí višně, maliny nebo jahody. Celý dort včetně bočných stran rovnoměrně posypu jedlým ovocným prachem.
Dozdobím jedlými kytkami a čerstvým ovocem a dám vychladit do lednice - nejlépe do druhého dne. Před podávaním ještě jednou popráším ovocným prachem části, které mohly navlhnout, aby dort působil díky lyofilizovanému ovoci matně.