#Vláčný mrkvový dort
Kategorie: | Recepty |
---|
#Vláčný mrkvový dort
MRKVOVÝ DORT patří k mým nejoblíbenějším dezertům – je lehký a vláčný. Hodí se jako zákusek po nedělním obědě, potěší ke kávě a určitě s ním neurazíte ani na žádné oslavě narozenin. Navíc není náročný na přípravu. Sbíhají se vám sliny?
Suroviny
Na těsto
- 4 vejce
- 1 hrnek (cca 200 g) třtinového cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnky (cca 400 g) polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek
- 2 lžičky mleté skořice
- 1,5 dcl oleje
- 1,5 dcl mléka (případně více, dle hustoty těsta)
- 8-10 nastrouhaných mrkví
- 1 hrnek nasekaných ořechů (já dala lískové a kešu, jinak se dávají vlašské)
- kůra z jednoho bio pomeranče
Na krém
- 3 smetany ke šlehání (250 g)
- 360 g smetanového sýru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ hrnku moučkového cukru (nebo podle chuti)
Na dozdobení
- ovoce
- jedlé kytky
- třpytky (prach)
Postup
Začínám tím, že si rozdělím do dvou samostatných misek vajíčka na bílky a žloutky. Žloutky vyšlehám s cukrem a s vanilkovým extraktem. Přileju olej a mléko a promíchám. Následně do směsi přidám mouku s kypřícím práškem a skořici. V případě, že je těsto tuhé, přiliju ještě 0,5 dcl mléka.
Z bílků vyšlehám tuhý sníh a jemně přimíchám do těsta.
Mrkev na struhadle nastrouhám na jemno, nejraději vybírám čerstvou mladou karotku. Ořechy nasekám na jemno - ale pozor, ne až do konzistence mouky.
Do těsta přidám nastrouhanou mrkev, nasekané ořechy a nastrouhanou kůru z pomeranče. Na tu použiji struhadlo Microplane.
Pečící plech (rozměr cca 40x30 cm) nebo větší dortovou formu (22-24 cm) vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Do formy naliju těsto a dám péct do předehřáté trouby na 180 °C (do horkovzdušné na 160 °C).
Zhruba po 40-45 minutách pečení s pomocí špejle zjistím, zda už je korpus uvnitř upečen. Poznám to tak, že na špejli už není žádné těsto. Občas se mi stává, že se korpus musí péct třeba i hodinu.
Po upečení nechám korpus vychladnout a začnu si připravovat krém. Smetanu vyšlehám do tuhé šlehačky, přidám cukr nebo agávový sirup, vanilkový extrakt a citrónovou šťávu. Do směsi zašlehám ještě jemný smetanový sýr - podle mě je nejlepší kombinace Lučiny a Philadelphie v poměru 1:1.
Vychladlý korpus rozdělím dortovou pilkou (kráječem) na dvě půlky a stěrkou natřu krémem tak, aby zbylo i na pomazání vršku dort. Dort zdobím buď jako “nahý”, kde zůstanou boky bez vnější vrstvy krému nebo ho cukrářskou stěrkou potřu krémem celý. Dozdobit se dá nasekanými ořechy, nastrouhanou čerstvou mrkví smíchanou s nastrouhanou pomerančovou kůrou, čerstvým ovocem, jedlými kytky a třpytky nikdy žádnému dortu neublížily :).
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.