#Višňový bezlepkový koláč
Kategorie: | Recepty |
---|
#Višňový bezlepkový koláč
Vyzkoušejte tento dezert, ve kterém se mísí chutě oříšků, čokolády a nakyslých višní, a který je bez špetky mouky. Lískooříškový korpus a višňový krém se spolu skvěle doplňují. Nebojte se ale experimentovat a klidně využijte korpus jako základ jiných bezlepkových dezertů. Dá se výborně kombinovat třeba s marakujovým krémem, na který najdete recept v mé kuchařce #UPGRADE.
Suroviny
Na bezlepkový korpus
- 4 vejce
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 ml rostlinného oleje
- 100 ml mléka
- 200 g lískooříškové mouky (namletých lískových oříšků)
- 1 balení prášku na pečení (kypřicí prášek)
- 2 lžíce holandského kakaa
Na krém
- 250 ml smetany na šlehání
- 250 g mascarpone
- 250 g tučného tvarohu
- moučkový cukr dle chuti
- 4 plátky želatiny
- višně (nebo višňový kompot)
- 100 ml višňovky (alkohol)
Na ovocnou vrstvu
- velká hrst višní nebo čerstvých malin
- 1 plátek želatiny
Postup
Začnu tím, že si rozdělím vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehám s moučkovým a vanilkovým cukrem do hladké pěny. Přidám mléko a olej. Ve vedlejší misce smíchám mouku z lískových oříšků s kypřicím práškem a kakaem a jemně vmíchám do žloutkové pěny.
Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a spojím s těstem. Připravím si plech o rozměrech 30 x 40 cm nebo větší dortovou formu o průměru cca 24-26 cm, vymažu máslem a vysypu zbytkem mouky z oříšků. Můžu ji nahradit a formu vyložit pečicím papírem, aby se mi korpus po upečení nepřichytil. Do formy naliju těsto, vložím ji do předehřáté trouby na 180 °C a peču přibližně 20-25 minut. Po upečení nechám vystydnout.
V misce si nechám v trošce studené vodě nabobtnat plátky želatiny. Do rendlíku dám vypeckované višně (já využila mražené, které jsme si zamrazili v létě) a nechám je pomalu zahřát, aby mi pustily trochu šťávy. Přidám cca 50 - 100 ml višňovky - tedy alkoholu, nejlépe ze stejného ovoce. Stáhnu z ohně, ovoce scedím přes sítko a v misce zachytím šťávu. Díky tomu bych měla mít přibližně 20 ml šťávy.
Připravím si krém - v misce začnu šlehat 250 ml smetany na šlehání a jakmile mi začne houstnout, přidám mascarpone a tvaroh. Vše důkladně smíchám. Jemně osladím, díky višňové šťávě bude krém trochu kyselejší. Přidám 2/3 ovocné šťávy se želatinou a jemně zašlehám do krému. Hotový krém navrstvím na vychlazený korpus. Navrch pokládám višně (já je tentokrát doplnila i čerstvými borůvkami) a opatrně zaliju zbytkem želatinové šťávy.
Vložím do lednice a nechám vychladit do druhého dne.
Podávám jako klasické řezy, ale z receptu se dá vykouzlit i dort.