#Višňový bezlepkový koláč

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Višňový bezlepkový koláč | Kristína Nemčková
Sladké Bez lepku

liskovy_orech_rez_web

#Višňový bezlepkový koláč

10 - 12 45 min 2

Vyzkoušejte tento dezert, ve kterém se mísí chutě oříšků, čokolády a nakyslých višní, a který je bez špetky mouky. Lískooříškový korpus a višňový krém se spolu skvěle doplňují. Nebojte se ale experimentovat a klidně využijte korpus jako základ jiných bezlepkových dezertů. Dá se výborně kombinovat třeba s marakujovým krémem, na který najdete recept v mé kuchařce #UPGRADE. 

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na bezlepkový korpus

  • 4 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml mléka
  • 200 g lískooříškové mouky (namletých lískových oříšků)
  • 1 balení prášku na pečení (kypřicí prášek)
  • 2 lžíce holandského kakaa

Na krém

  • 250 ml smetany na šlehání
  • 250 g mascarpone
  • 250 g tučného tvarohu
  • moučkový cukr dle chuti
  • 4 plátky želatiny
  • višně (nebo višňový kompot)
  • 100 ml višňovky (alkohol)

Na ovocnou vrstvu

  • velká hrst višní nebo čerstvých malin
  • 1 plátek želatiny

Postup

Začnu tím, že si rozdělím vajíčka na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehám s moučkovým a vanilkovým cukrem do hladké pěny. Přidám mléko a olej. Ve vedlejší misce smíchám mouku z lískových oříšků s kypřicím práškem a kakaem a jemně vmíchám do žloutkové pěny.

Bílky vyšlehám do tuhého sněhu a spojím s těstem. Připravím si plech o rozměrech 30 x 40 cm nebo větší dortovou formu o průměru cca 24-26 cm, vymažu máslem a vysypu zbytkem mouky z oříšků. Můžu ji nahradit a formu vyložit pečicím papírem, aby se mi korpus po upečení nepřichytil. Do formy naliju těsto, vložím ji do předehřáté trouby na 180 °C a peču přibližně 20-25 minut. Po upečení nechám vystydnout.

V misce si nechám v trošce studené vodě nabobtnat plátky želatiny. Do rendlíku dám vypeckované višně (já využila mražené, které jsme si zamrazili v létě) a nechám je pomalu zahřát, aby mi pustily trochu šťávy. Přidám cca 50 - 100 ml višňovky - tedy alkoholu, nejlépe ze stejného ovoce. Stáhnu z ohně, ovoce scedím přes sítko a v misce zachytím šťávu. Díky tomu bych měla mít přibližně 20 ml šťávy.  

Připravím si krém - v misce začnu šlehat 250 ml smetany na šlehání a jakmile mi začne houstnout, přidám mascarpone a tvaroh. Vše důkladně smíchám. Jemně osladím, díky višňové šťávě bude krém trochu kyselejší. Přidám 2/3 ovocné šťávy se želatinou a jemně zašlehám do krému. Hotový krém navrstvím na vychlazený korpus. Navrch pokládám višně (já je tentokrát doplnila i čerstvými borůvkami) a opatrně zaliju zbytkem želatinové šťávy.

Vložím do lednice a nechám vychladit do druhého dne.

Podávám jako klasické řezy, ale z receptu se dá vykouzlit i dort.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
5x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu