#Vepřové koleno na kysaném zelí
Kategorie: | Recepty |
---|
#Vepřové koleno na kysaném zelí
V zimě do receptů ráda častěji zařazuju domácí kysané zelí, které máme v soudku. Je nejlepší na nemoci, které teď řádí a kysaná voda ze zelí vás postaví na nohy (nebo posadí na toaletu). V mojí kuchařce #UPGRADE je tento recept na pečené vepřové koleno jako možnost inovace slovenské tradiční vánoční polévky - kapustnice (zelňačky).
Suroviny
Na pečené koleno
- 1 vepřové zadní koleno (1,5 kg)
- 2 bobkové listy
- 15 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- sůl
Na zelí
- 40 g sušených hub
- 500 ml vývaru z vepřového kolene
- 1200 g kysaného zelí
- 15 sušených švestek
- 1 uzená klobása
- 200 g uzené vepřové krkovice
- 2 lžičky mleté papriky
- sůl a pepř
Na pečené brambory
- 8 brambor
- sůl
Na servis
- zakysaná smetana
- petrželová nať
Postup
Vepřové koleno vložím do tlakového hrnce, zaliju vodou, přidám bobkové listy, kuličky pepře i nového koření a osolím. Hrnec uzavřu a vařím 1 hodinu. Po uvaření nechám koleno vystydnout ve vývaru.
Troubu si předehřeju na 200 °C. Do menšího hrnce odeberu 500 ml vývaru z kolene, přidám sušené houby a vařím 5 minut.
Do většího hlubokého plechu rozprostřu kysané zelí, zaliju ho vývarem s houbami, přidám sušené švestky bez pecek nakrájené na čtvrtky, větší kousky klobásy a uzenou krkovici nakrájenou na 1 cm kostky. Vše promíchám a rovnoměrně rozprostřu na celém plechu. Uvařené vepřové koleno naříznu na několika místech až ke kosti. Osolím, opepřím ze všech stran a vmasíruju mletou papriku. Přendám ho na plech se zelím, zakryju alobalem a peču hodinu a půl v předehřáté troubě. Poté odkryju a peču ještě dalších 15 minut dokřupava.
Mezitím překrojím neoloupané brambory na poloviny, přemístím na plech a osolím. Podliju je 200 ml osolené vody a peču v troubě 20 až 25 minut.
Když nemůžete použít troubu na koleno se zelím a zároveň na pečené brambory, jednoduše brambory povařte, bude to stejně výborné.
Po upečení podávám zelí s plátky masa z kolene, s bramborami, lžící zakysané smetany a posypané nasekanou petrželovou natí.