#Vepřová panenka se sezónním salátem
Kategorie: | Recepty |
---|
#Vepřová panenka se sezónním salátem
Na zahradě nám dozrávají dýně a roste spousta bylinek, které vždy ráda používám a kombinuji do nových jídel. A tak vznikl i tento recept na VEPŘOVÝ STEAK se sezónním salátem. Určitě bude chutnat i vám!
Suroviny
Vepřový steak
- vepřová panenka
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 2 snítky tymiánu
- suché jehličí (není nutné)
Nakládané žampiony
- 200 g hnědých žampiónů
- 2 šalotky
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 75 ml vinného octu
- 75 ml vařící vody
- 1/2 lžíce dijonské hořčice
- nasekané čerstvé bylinky (tymián, rozmarýn, petrželka)
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl a pepř
Dýně
- máslová dýně
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžíce třtinového cukru
- sůl
Křupavá hlíva
- 150 g hlívy ústřičné
- rostlinný olej
- sůl
Postup
Žampiony nakrájím na plátky a šalotky nasekám najemno. Přendám do mísy společně s hořčičnými semínky a zaliju octem a vařící vodou. Nechám marinovat 2 hodiny. Poté vyliju většinu šťávy a přidám k žampionům hořčici, nasekané bylinky, olivový olej a ochutím solí a pepřem.
Dýni si očistím a nakrájím na kostičky. Ty opékám na rozpálené pánvi na oleji cca 5 minut. Pak přidám cukr, nechám zkaramelizovat a poté dochutím solí.
Hlívy si nakrájím, nebo natrhám na tenké plátky. V hrnci si rozpálím olej a smažím dozlatova. Hlívu potom vytáhnu pomocí děrované naběračky na kuchyňskou utěrku a pořádně osolím.
Rozehřeju si troubu na 120 °C. Vepřovou panenku obalím v olivovém oleji, osolím a opepřím ze všech stran. Na rozpálené pánvi opékám panenku spolu se snítky tymiánu 2 minuty z každé strany, nakonec přidám máslo a lžící přelévám přes maso (glazuji). Přendám do trouby a peču 10 minut. Po upečení nechám maso chvíli odpočinout a poté nakrájím na jednotlivé porce.
Kdo chce, může steaky ještě lehce zaudit. Do velkého hrnce dám pár větviček suchého jehličí a pomocí pistole zapálím. Pak sfouknu, až se začne z jehličí jen kouřit, položím na hrnec velké síto a na něj nakrájené steaky. Zakryju alobalem a nechám udit 1-2 minuty. Poté servíruju společně s žampiony, dýní a křupavou hlívou.