#Pošírované vejce s holandskou omáčkou
Kategorie: | Recepty |
---|
#Pošírované vejce s holandskou omáčkou a chřestem
POŠÍROVANÉ VEJCE S HOLANDSKOU OMÁČKOU A BÍLÝM CHŘESTEM můžete připravit jako vydatnou snídani, skvělý oběd, ale i jako překvapení na večeři. Recept jsem schválně rozdělila na jednotlivé komponenty, abyste si je mohli připravit i samostatně a využít je pro další recepty.
Suroviny
Na pošírované vejce
- vejce (počet je na vás)
- ocet
- sůl
Na holandskou omáčku z hnědého másla
- 250 g másla
- 4 žloutky
- 40 ml vody
- šťávu z 1/4 citronu
- špetku soli
Na opečený bílý chřest
- svazek bílého chřestu
- máslo
- špetku soli
- pepř
Na servis
- liskové oříšky
- mikrobylinky
Postup
Na pánvi si opeču nahrubo nadrcené lískové oříšky a odložím stranou. Připravím si jednotlivé komponenty receptu tak, abych je mohla servírovat najednou a teplé.
Omáčka:
V hrnci nechám na středním plameni rozpustit máslo. Jakmile začne pěnit, začnu ho míchat a dávám pozor, aby se nepřipálilo. Až dosáhne zlatavé barvy a oříškové vůně, stáhnu ho z plotny. Přecedím nejlépe přes čisté plátýnko (ja na to mám vyhrazenu jednu látkovou plenu) a získám hnědé, tzv. oříškové máslo. Vychlazené máslo přeleji do dávkovací láhve s aplikátorem. Když nespotřebuji celé máslo do omáčky, nechám ho v lahvičce v lednici a použiji později na vaření. Oříškové máslo povznese každé jídlo!
Připravím si hrnec s vodou a položím na něj nerezovou misku tak, aby držela na okrajích hrnce. V takto připravené vodní lázni šlehám žloutky s vodou a citronovou šťávou přibližně 5 minut do nadýchané směsi. Dávám pozor, aby se mi voda pod mísou moc nevařila, proto udržuji jen mírný plamen.
Zhruba po pěti minutách hrnec stáhnu z plotny, ale misku s omáčkou nechám nad horkou vodou.
Pořád šlehám a velice pomalu začnu přilévat připravené hnědé máslo z dávkovací láhve. Hotovou omáčku dochutím solí a popřípadě ještě citronovou šťávou.
Holandskou omáčku někdy servíruji ze sifonové láhve, díky které se z omáčky stane jemnější pěna.
Chřest:
Bílý chřest musím před vařením vždy pořádně oloupat! A to klidně i třikrát po sobě. Slupka bílého chřestu je tuhá a hořká, takže si na ní zaručeně nikdo nepochutná. I proto je lepší nekupovat úplně tenké stonky, ale spíš vybírat středně silné a větší, které se budou lépe loupat. Doporučuji si pořídit i speciální dvoubřitou škrabku, se kterou jde loupání rychleji.
Odkrojím tuhé konce bílého chřestu (cca 2 cm) a celé stonky důkladně oškrábu škrabkou. Uvařím v osolené vroucí vodě cca 3 minuty a poté vytáhnu a vložím obratem do ledové vody, abych zastavila vaření. Pak stonky chřestu osuším čistou papírovou nebo kuchyňskou utěrkou.
V pánvi si rozpustím trochu másla a prohodím na něm uvařený bílý chřest. Osolím a opepřím čerstvě namletým pepřem.
Vejce:
Do hrnce s vodou přidám sůl a ocet. Přivedu k teplotě pod bodem varu (přibližně 80 °C). Připravím si malou misku, dám si na ní sítko a do něj rozbiji čerstvé vajíčko. Přes sítko mi do misky z vajíčka vyteče tekutý bílek, který způsobuje pak ve vařící vodě neplechu :D.
Lžící udělám v horké vodě v hrnci malý vír (žádný hurikán) a doprostřed pomocí sítka vleji vajíčko. Vařím 2 až 3 minuty. Vytáhnu a jemně osolím. Doporučuji v hrnci vařit vždy jen jedno vejce, ne více.
Vše naservíruji na talíř, zasypu opečenými oříšky, které skvěle vyzdvihnout chuť oříškového másla a mikrobylinkami a rychle podávám. Vše by mělo být v jeden čas dokončené a stejně teplé.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.