#Vegetariánská paštika

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Vegetariánská paštika | Kristína Nemčková
Vegetariánské Pomazánka Slané

IG_pastika4

#Vegetariánská paštika

4 - 6 35 min 1

Tento recept na VEGETARIÁNSKOU PAŠTIKOU vznikl při přípravě mé první degustační večeře. Držela jsem se konceptu #UPGRADE kuchařky a chtěla netradičním způsobem připravit něco zcela tradičního. Paštika je známá chutí jater. Moje #UPGRADE verze je chuťově podobná, ale játra ani žádné maso jsem nepoužila. Hlavními ingrediencemi jsou čočka, žampiony a vlašské ořechy.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na paštiku

  • 300-400 g zelené francouzské čočky
  • olivový olej
  • 200 g másla pro výrobu hnědého (oříškového) másla 
  • 2 velké šalotky
  • 250 g žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvé bylinky: rozmarýn, šalvěj, tymián
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 100 g vlašských ořechů
  • 2 lžíce brandy (cherry)
  • možnost využít i olej z vlašských ořechů
  • citronová šťáva (podle chuti)

Na namazání

Postup

V osolené vodě si doměkka uvařím zelenou francouzskou čočku (taky s názvem puy) dle návodu na obalu. Tento druh čočky, který pochází z francouzské oblasti Le Puy en Velay a proto se mu říká "puy", se vyznačuje nevšednou kořeňovou chutí, kterou lze přirovnat ke kombinaci oříšků a jemného pepře. Výhodou této zelené čočky je, že se nemusí předem namáčet a zachová si i po uvaření svůj tvar a konzistenci. Pokud tento druh čočky v obchodě nenajdu, nahradím ji černou čočkou beluga nebo v krajním případě použiji klasickou čočku.

Čočku tedy v sítku propláchnu, dám do hrnce, zaliju studenou vodou, mírně osolím a nechám na středním plameni vařit přibližně 15 minut do měkka. Po uvaření sliju do sítka a vývar z čočky do předem připravené nerezové mísy. Čočku nechám chvíli okapat a vývar použiju na ředění během mixování.

Mezitím si připravím hnědé máslo, neboli beurre noisette. Klasické máslo vyklopím do rendlíku a nechám pomalu přepouštět na středním plameni. Jakmile přestane pěnit, začne měnit barvu. Počkám, až dosáhne odstínu světlejšího karamelu, a začne vonět po oříšcích, proto nese i ten název "oříškové máslo". V tu chvíli ho odstavím a přeliju přes sítko s mušelínem do nerezové misky.

Na pánvi si na troše olivového oleje opeču nakrájené šalotky. Po chvíli přidám na plátky nakrájené žampiony, nasekaný česnek a bylinky. Opékám na středním plameni. Přidám cukr, nechám zkaramelizovat, přiliju brandy a dochutím solí.

V mixéru si do hladka rozmixuju uvařenou čočku společně se žampiony, vlašskými ořechy a postupně přilévám hnědé máslo. Dle své chuti dochutím solí, kampotským pepřem a citronovou šťávou. Dám si pozor na to, že čím je čočka chladnější, tím je hutnější a sušší. Proto se nebojím přidat víc tekutiny (vody z vývaru čočky, citronovou šťávu nebo máslo nebo olej z vlašských ořechů). 

Paštiku můžu hned po vychladnutí podávat na opečeném chlebu s čerstvými bylinkami, nebo si ji dám do zavařovací skleničky, zaliju trochou rozpuštěného hnědého másla, a odložím do lednice na později. V lednici mi paštika vydrží týden až dva.

Co by se vám mohlo hodit?

5
8x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
M Avatar autora | 6.6.2023
Vynikající! Ačkoli jsem šalotku a brandy musela nahradit, paštika předčila moje očekávání. Fakt skvělá! Uvidím, jak bude ještě chutnat rozleželá.
Zpět do obchodu