#Vegetariánská paštika
Kategorie: | Recepty |
---|
#Vegetariánská paštika
Tento recept na VEGETARIÁNSKOU PAŠTIKOU vznikl při přípravě mé první degustační večeře. Držela jsem se konceptu #UPGRADE kuchařky a chtěla netradičním způsobem připravit něco zcela tradičního. Paštika je známá chutí jater. Moje #UPGRADE verze je chuťově podobná, ale játra ani žádné maso jsem nepoužila. Hlavními ingrediencemi jsou čočka, žampiony a vlašské ořechy.
Suroviny
Na paštiku
- 300-400 g zelené francouzské čočky
- olivový olej
- 200 g másla pro výrobu hnědého (oříškového) másla
- 2 velké šalotky
- 250 g žampionů
- 2 stroužky česneku
- čerstvé bylinky: rozmarýn, šalvěj, tymián
- sůl a pepř
- 2 lžíce třtinového cukru
- 100 g vlašských ořechů
- 2 lžíce brandy (cherry)
- možnost využít i olej z vlašských ořechů
- citronová šťáva (podle chuti)
Na namazání
- bruschetta nebo pide chléb nebo chleba
Postup
V osolené vodě si doměkka uvařím zelenou francouzskou čočku (taky s názvem puy) dle návodu na obalu. Tento druh čočky, který pochází z francouzské oblasti Le Puy en Velay a proto se mu říká "puy", se vyznačuje nevšednou kořeňovou chutí, kterou lze přirovnat ke kombinaci oříšků a jemného pepře. Výhodou této zelené čočky je, že se nemusí předem namáčet a zachová si i po uvaření svůj tvar a konzistenci. Pokud tento druh čočky v obchodě nenajdu, nahradím ji černou čočkou beluga nebo v krajním případě použiji klasickou čočku.
Čočku tedy v sítku propláchnu, dám do hrnce, zaliju studenou vodou, mírně osolím a nechám na středním plameni vařit přibližně 15 minut do měkka. Po uvaření sliju do sítka a vývar z čočky do předem připravené nerezové mísy. Čočku nechám chvíli okapat a vývar použiju na ředění během mixování.
Mezitím si připravím hnědé máslo, neboli beurre noisette. Klasické máslo vyklopím do rendlíku a nechám pomalu přepouštět na středním plameni. Jakmile přestane pěnit, začne měnit barvu. Počkám, až dosáhne odstínu světlejšího karamelu, a začne vonět po oříšcích, proto nese i ten název "oříškové máslo". V tu chvíli ho odstavím a přeliju přes sítko s mušelínem do nerezové misky.
Na pánvi si na troše olivového oleje opeču nakrájené šalotky. Po chvíli přidám na plátky nakrájené žampiony, nasekaný česnek a bylinky. Opékám na středním plameni. Přidám cukr, nechám zkaramelizovat, přiliju brandy a dochutím solí.
V mixéru si do hladka rozmixuju uvařenou čočku společně se žampiony, vlašskými ořechy a postupně přilévám hnědé máslo. Dle své chuti dochutím solí, kampotským pepřem a citronovou šťávou. Dám si pozor na to, že čím je čočka chladnější, tím je hutnější a sušší. Proto se nebojím přidat víc tekutiny (vody z vývaru čočky, citronovou šťávu nebo máslo nebo olej z vlašských ořechů).
Paštiku můžu hned po vychladnutí podávat na opečeném chlebu s čerstvými bylinkami, nebo si ji dám do zavařovací skleničky, zaliju trochou rozpuštěného hnědého másla, a odložím do lednice na později. V lednici mi paštika vydrží týden až dva.