#Večerní chleba
Kategorie: | Recepty |
---|
#Večerní chleba
Blíží se léto a ve svém okolí vnímám, že se stále víc řeší postava do plavek. Já osobně nedržím žádné speciální diety, jím menší porce a během vaření ochutnávám. Pak už nemám na jídlo chuť. Když ale potřebuji něco málo zhubnout, vím že je nejlepší ubrat na mouce a cukru. Mám pro vás recept na VEČERNÍ CHLEBA, který si můžete dát kdykoli máte chuť a jeho příprava je tak jednoduchá, že ji zvládne opravdu každý.
Suroviny
Na večerní chleba
- 4 vajíčka
- 2 lžíce chia semínek nebo lněných semínek
- 4 lžíce slunečnicových nebo dýňových semínek
- 4 lžíce nasekaných ořechů
- 4 lžíce psyllia (koupíte běžně v obchodě)
- 200 g tvrdého sýru (může být i Eidam nebo Mozzarella)
- sůl, případně kmín
- sušená rajčata nebo rozmarýn (dle vlastní chuti)
Na servírování
- smetanový sýr
- avokádo
- čerstvá nebo sušená rajčata
- opečená dýňová semínka
- čerstvé mikrobylinky (výhonky)
Postup
V misce metličkou rozšlehám celá vejce a přisypu nahrubo nastrouhaný sýr. Přimíchám psyllium, které je v receptu jako pojivo všech surovin. Těsto dochutím solí, případně kmínem a dosypu semínka dle vlastní fantazie a chuti. Pozor na množství chia semínek, které v těstě "nabobtnají". Když chci experimentovat, můžu přidat na menší kousky nakrájená sušená rajčata, nebo nadrobno nasekaný čerstvý rozmarýn.
Já do tohoto receptu ráda přidávám i hrst vlašských nebo jiných ořechů, které nasekám na větší kousky. V tomto receptu jsem použila lískové oříšky, které pak hezky křupou.
Všechno důkladně promíchám a nechám těsto v lednici odležet minimálně 30 minut.
Mezitím si rozehřeji troubu na 170 °C a připravím formu na srnčí hřbet (forma s rozměrem přibližně 30 x 12 cm). Čím užší je forma, tím lepší, chleba se mi pak neroztáhne do šířky, ale udrží tvar. Formu vystelu papírem na pečení.
Z vychlazeného těsta vytvořím podlouhlý bochník, který položím na pečicí papír do formy a dám péct do předem vyhřáté trouby na 170 °C cca 40 minut dozlatova.
Po upečení nechám vystydnout a podávám s rozmačkaným avokádem, nebo smetanovým sýrem, zasypaný čerstvými bylinkami a na sucho opečenými dýňovými semínky.
Doporučuji chleba skladovat v lednici, vydrží opravdu dlouho a další den je lepší opečený jako toast. Já pak zbožňuji, jak křupou ty opečené oříšky uvnitř chleba.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.