#Bramborový salát

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Bramborový salát | Kristína Nemčková
Salát Slané Vánoce Velikonoce

bramborovy_salat_web

#Bramborový salát

7 - 8 45 min 2

Je tisíc způsobů jak se dělá BRAMBOROVÝ SALÁT. Každá rodina má ten svůj tradiční a dokonce i stejný recept chutná všude jinak. A to je dobře! Podělím se s vámi o ten náš recept na tradiční bramborový salát a popřeji vám HEZKÉ SVÁTKY plné oddychu a pohody.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na salát pro celou rodinu

  • 1,5 kg brambor na salát
  • 6 vajec
  • 2 mrkve
  • 2 hrsti mraženého hrachu
  • 1 šalotka
  • 3 - 4 kyselé okurky včetně 150 ml nálevu z okurek
  • 1 - 2 jablka
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 - 5 velkých lžic majonézy
  • 2 zakysané smetany (2 x 200 ml)

Na dozdobení

  • čerstvá petrželová nať
  • čtvrťka citronu

Postup

Brambory uvařím ve slupce v osolené vodě. Vidličkou zjistím, jestli jsou už měkké. Odstavím, sliju vodu, ještě teplé je oloupu a nechám vystydnout.

Vejce na salát vařím natvrdo, přibližně 8 - 10 minut ve vroucí vodě, do které přidávám lžičku soli. Po uvaření sliju horkou vodu a vajíčka zprudka zchladím studenou vodou. Studená až ledová voda vajíčko uvnitř smrští a vytvoří se tak prostor mezi skořápkou a bílkem a skořápka se tak snadněji loupe :)

Očistím si mrkev a nakrájím na tenké proužky. Dám do menšího kastrůlku, zaliju vodou, osolím a nechám vařit doměkka. Když je mrkev uvařená, přisypu k ní do vařící vody mražený hrášek a nechám chvíli vařit společně (cca 2 - 3 minuty). Odstavím, sliju vodu, zprudka zchladím studenou vodou a nechám okapat přes sítko. Mrkev pak nakrájím na malinké kostičky s rozměrem max 0,5 cm x 0,5 cm. Nemáme rádi velké kousky mrkve v salátu :)

Do misky si sleju 150 ml nálevu z kyselých okurek a do ní nakrájím na drobné kousky 2 - 3 kyselé okurky, které zbavím tvrdých vršků.Očistím šalotku, nakrájím nadrobno a přidám ji do nálevu v misce. Nechám marinovat minimálně hodinu. Nálev zjemní cibuli a zbaví ji případné ostré chuti. Čerstvá cibule má tendenci kvasit, proto se při použití v studené kuchyni doporučuje její spaření. My ji ale do salátu nespařujeme, salát tradičně druhý den už není, takže zkvasit nestihne :)

Připravím si velkou mísu a přes mřížku na brambory protlačím uvařené chladné brambory. Když nemám mřížku, nakrájím je na tenčí proužky. Nakrájím vajíčka na kostičky a přidám k bramborám. Dobře osolím a opepřím a jemně promíchám. Přidám kostičky uvařené mrkve, hrášek, opět osolím a mírně opepřím a promíchám. Nahrubo nastrouhám jedno až dvě jablka a na závěr přidám šalotku s okurkami, včetně nálevu. Jablka dodají salátu svěžest a jemně sladkou chuť. Vše velice jemně promíchám a ochutnám, jestli není zapotřebí osolit nebo opepřit.

V misce vedle si rozmíchám hořčici, majonézu a zakysané smetany a směs přimíchám do salátu. Vše důkladně promíchám a odložím do lednice. Druhý den dle potřeby dochutím solí nebo ještě okyselím nálevem z okurek. Salát by měl být vláčný a šťavnatý.

Co by se vám mohlo hodit?

5
11x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
PB Avatar autora | 23.12.2023
Nedavala jsem jablicka, ale naprosto vynikající recept na salát! Smekám klobouk 👏🏻👏🏻👏🏻
5
J Avatar autora | 23.12.2022
Už vytvořil s podle receptu je fakt moc dobrý.Dekuji.
Zpět do obchodu