#Vánočka
Kategorie: | Recepty |
---|
#Vánočka
Vánočka neodmyslitelně patří v Vánocům a my ji doma ujídáme během Štědrého dne, kdy držíme půst a maso jíme až večer. Vánočku si také děláme někdy o víkendech. A když se nesní čerstvě upečená, na druhý den z ní dělám francouzské tousty nebo žemlovku (najdete taky mezi mými recepty).
Suroviny
Na vymazlenou vánočku
- 115 ml mléka
- 25 g droždí
- 80 g cukru krupice
- 250 g hladké mouky
- 150 g polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 2 špetky skořice
- 1 vejce
- 80 g másla
- kůra z 1/2 pomeranče
- kůra z 1 citronu
- hrst rozinek
- rum (na namočení rozinek)
- 1 vejce na potření
Na dozdobení
- plátky mandlí
- moučkový cukr
Postup
Rozinky namočím do rumu a nechám je během dalších příprav nasát aroma.
Připravím si kvásek. Do vlažného mléka (v pokojové teplotě) přidám 1 lžíci cukru krupice a rozdrobím droždí. Promíchám, přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám na teplejším místě nakynout přibližně 10-15 minut.
V míse od robotu si smíchám všechny sypké suroviny (hladkou a polohrubou mouku, cukr krupice, vanilkový cukr, špetku soli dvě špetky skořice), promíchám a přidám celé vejce, kůru z pomeranče a z citronu (použiju struhadlo Microplane), rumové rozinky a máslo, které si předtím nechám propustit v rendlíku na plotně. Na závěr přileji vykynutý kvásek a nechám zpracovat hnětacím hákem v robotu. Hotové těsto by se nemělo lepit na strany mísy. Pokud se těsto lepí, stačí maličko přidat mouku.
Vypracované těsto přikryji čistou kuchyňskou utěrkou a nechám hodinu kynout.
Připravím si čistou pracovní plochu, nebo desku na válení a kuchyňskou váhu. Vykynuté těsto přesunu na desku, moc s ním nemanipuluji a celé ho zvážím. Pak těsto pomocí kuchařské karty rozdělím na 6 dílů se stejnou váhou. Poté je dlaněmi vyválím na stejně dlouhé válečky (přibližně 30 cm) a začnu plést. Jakmile mám upleteno, oba konce vtisknu pod vánočku. Návod na pletení doporučuji vyhledat na Youtube, je jich tam opravdu mnoho a pletení se těžko popisuje.
Připravím si plech na pečení a vyložím ho pečicím papírem nebo silikonovou podložkou Silpat. Upletenou vánočku jemně přenesu na plech a nechám kynout zhruba 45-60 minut, dokud hezky nenakyne. Potom ji ze všech stran pomocí mašlovačky potřu rozšlehaným vajíčkem, zasypu plátky mandlí a dám péct do předem vyhřáté trouby na 160 °C přibližně na 30-35 minut.
Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.
NACO SI DÁVAT POZOR U KYNUTÉHO TĚSTA?
- všechny suroviny, které se přidávají do těsta, by měly mít stejnou teplotu (to platí všeobecně pro jakékoliv pečení),
- mouka se prosívá přes síto, aby se provzdušnila a droždí lépe nakynulo (ale taky nato někdy zapomenu :o),
- kvalita mouky pro jakékoliv kynuté těsto je zásadní a každá mouka obsahuje jiný poměr lepku, tedy i jinak absorbuje vlhkost. Chce to více pokusů, až si najdete tu pravou.
- přidání cukru do kynutého těsta má svůj důvod - pomáhá kynutí, během kterého vyživuje kvasinky. Při správném poměru a čase kynutí pak v těstě sladkost z cukru nezůstává. Případná sladká chuť pečiva, které by sladké nemělo být, je způsobena nedostatečným kynutím, kdy kvasinky nestihly cukr zcela spořádat.
- hnětení je pro kynuté těsto taky důležité a mělo by zabrat dobu přibližně 10 minut, během které se v hněteném těstě tvoří lepek. Ten drží těsto pohromadě a pomáha kynutí (tedy nabytí na objemu).
- teplota během kynutí je alfa-omega a měla by se pohybovat kolem 30 - 35 °C, kdy se nejlépe daří kvasinkám. Při nižší teplotě, tedy pokojové, kynutí zabere více času a proto se v receptech s kynutými těsty uvádějí vždy přibližné časy. Při teplotě více než 35 °C dochází tzv spaření těsta a kynutí se přeruší, protože se kvasinky přestanou množit. Proto si opravdu dávejte pozor a při použití pečící trouby na proces kynutí si hlídejte teplotu teploměrem nebo nebo použijte automatický program na kynutí. Třeba pečící trouby Miele mají tento speciální program ve výbavě a já jej ráda využívám.
- čerstvé droždí je čerstvé jenom 14 dnů a to při skladování v lednici. Neskladujte jej déle! Když víte, že čerstvé droždí po nákupu do 2 týdnů neupotřebíte, zamrazte jej uschované v uzavíratelné potravinové dóze. Před spotřebou ho nechte 24 hodin v lednici rozmrazit a další den spotřebujte.
- droždí se aktivuje v teplé vodě nebo v teplém mléce s lžící krystalového cukru. Teplota tekutiny nesmí přesáhnout 35°C.
- čerstvé droždí se dá nahradit instantním (sušeným) a to v poměru: 2,5 gramu čerstvého droždí = 1 gram sušeného droždí.
- dobře vykynuté těsto by mělo být lesklé, hladké a nemělo by se lepit na mísu nebo vál.
- jestli je těsto správně vykynuté poznám tak, že do něj prstem zatlačím důlek, který se zvolna vyrovnává. Málo vykynuté těsto pruží rychle zpět a překynuté zanechá důlek ve stejném tvaru. Když se to stane, stačí těsto opět propracovat a nechat 10 - 15 minut opět kynout.
- každý dotyk a práce s těstem vyžaduje následné dokynutí, takže když jej vytvarujete do buchet, rohlíků či jiných tvarů, před pečením je nechte 20-30 minut dokynout.