#Vafle (wafle)
Kategorie: | Recepty |
---|
#Vafle
O víkendu si rádi dopřejeme sladké snídaně. Nejčastěji si pečeme croissanty nebo VAFLE. Abyste si na nich mohli pochutnat i vy, sepsala jsem pro vás náš osvědčený recept na křehké a jemné vaflové těsto.
Suroviny
Na přibližně 10-12 vaflí
- 200 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 75 g moučkového cukru
- špetka soli
- 1 balení prášku do pečiva (kypřící prášek)
- 500 ml mléka
- 100 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
Na servis
- 1 smetana na šlehání (33%)
- tvaroh
- čerstvé ovoce
- vanilkový cukr
Postup
V kastrůlku si nechám rozehřát máslo. Ve větší míse smíchám všechny sypké suroviny (mouku, cukr, sůl a kypřící prášek) a přiliju rozehřáté máslo, mléko a celá vejce. Když mám čas a chuť, můžu si vajíčka rozdělit a do těsta přidat nejdřív žloutky a pak vyšlehaný tuhý sníh z bílků. Vafle jsou pak ještě nadýchanější a jemnější.
Na elektrickém šlehači zvolím mírný stupeň a vše vyšlehám do hladkého řídkého těsta.
Zapojím si vaflovač a nechám ho dlouze rozehřát (déle než zasvítí kontrolka). Tím se ujistím, že obě pečící teflonové plochy jsou nepřilnavé. Vaflovač není nutné pomazávat a promašťovat. Díky tomu, že je v těstě máslo, se nemusíte bát připálení. Hned tedy začnu pomocí naběračky nalévat těsto tak, aby pokrylo celou pečící plochu. Když dám více, těsto mi během pečení z vaflovače vyteče. Vafle nechám péct dozlatova (doba pečení záleží na výkonu vaflovače) a vaflovač neotevírám dokud se z něj vychází pára. Stává se, že některé vaflovače pečou z jedné strany více a tak vafli můžu otočit, abych docílila stejného opečení z obou stran.
Vafle jsou nadýchané, vysoké, uvnitř měkké a zvenčí křupavé. Počet vaflí se odvíjí od tvaru vaflovače. Ja používám standartní velikost obdélníku a tato dávka těsta mi vystačí na přibližně 12 vaflí.
Tento recept je vámi nejnajvštěvovanější a stane se, že se někomu nepovede. Nejčastější problém je ve vaflovači a v jeho poškozeném teflonovém povrchu nebo v nedodržení jednoduchého receptu. A taky nemusí každému chutnat, což je normální :). Přidávám sem vaše doporučení, které jste napsali pod recept a za které moc děkuji:
- vaflovač musí být hodně nahřátý (doporučuji nechat ohřát déle než tvrdí kontrolka)
- nepoškozenou teflonovou plochu vaflovače nevymazávám. Těsto obsahuje dostatek tuku (másla) a při vymazání pečící plochy se může stát, že vafle nevyběhne
- vaflovač během pečení neotevírám. Čekám, dokud se přestane z vaflovače uvolňovat pára (kouřit)
- při čištění teflonové plochy vaflovače se vyvaruji houbičce s drsným povrchem, která mi teflonový povrch poškodí a zníčí její nepřilnavost - to má za následek, že se během příštího pečení vafle přilepí
- nespotřebované vafle si můžu na druhý den ohřát v troubě na mřížce, pak jsou opět křupavé na povrchu a měkké uvnitř.
Vafle podávám třeba s pěnou z čerstvého ovoce. Rozmixuju ovoce (jahody, rybíz nebo maliny) a jemně zašlehám do vyšlehané šlehačky. Někdy přidávám i tvaroh nebo bílý jogurt. Ale vystačím si jenom s marmeládou nebo pralinkovou pastou nebo posypané se skořicovým cukrem. Prostě na pohodu.