#Vafle (wafle)

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
vafle
Sladké

#Vafle

10 - 12 20 min 1

O víkendu si rádi dopřejeme sladké snídaně. Nejčastěji si pečeme croissanty nebo VAFLE. Abyste si na nich mohli pochutnat i vy, sepsala jsem pro vás náš osvědčený recept na křehké a jemné vaflové těsto.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na přibližně 10-12 vaflí

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 75 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 balení prášku do pečiva (kypřící prášek)
  • 500 ml mléka
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 vejce

Na servis

  • 1 smetana na šlehání (33%)
  • tvaroh
  • čerstvé ovoce
  • vanilkový cukr

Postup

V kastrůlku si nechám rozehřát máslo. Ve větší míse smíchám všechny sypké suroviny (mouku, cukr, sůl a kypřící prášek) a přiliju rozehřáté máslo, mléko a celá vejce. Když mám čas a chuť, můžu si vajíčka rozdělit a do těsta přidat nejdřív žloutky a pak vyšlehaný tuhý sníh z bílků. Vafle jsou pak ještě nadýchanější a jemnější.

Na elektrickém šlehači zvolím mírný stupeň a vše vyšlehám do hladkého řídkého těsta.

Zapojím si vaflovač a nechám ho dlouze rozehřát (déle než zasvítí kontrolka). Tím se ujistím, že obě pečící teflonové plochy jsou nepřilnavé. Vaflovač není nutné pomazávat a promašťovat. Díky tomu, že je v těstě máslo, se nemusíte bát připálení. Hned tedy začnu pomocí naběračky nalévat těsto tak, aby pokrylo celou pečící plochu. Když dám více, těsto mi během pečení z vaflovače vyteče. Vafle nechám péct dozlatova (doba pečení záleží na výkonu vaflovače) a vaflovač neotevírám dokud se z něj vychází pára. Stává se, že některé vaflovače pečou z jedné strany více a tak vafli můžu otočit, abych docílila stejného opečení z obou stran.

Vafle jsou nadýchané, vysoké, uvnitř měkké a zvenčí křupavé. Počet vaflí se odvíjí od tvaru vaflovače. Ja používám standartní velikost obdélníku a tato dávka těsta mi vystačí na přibližně 12 vaflí.

Tento recept je vámi nejnajvštěvovanější a stane se, že se někomu nepovede. Nejčastější problém je ve vaflovači a v jeho poškozeném teflonovém povrchu nebo v nedodržení jednoduchého receptu. A taky nemusí každému chutnat, což je normální :). Přidávám sem vaše doporučení, které jste napsali pod recept a za které moc děkuji:

  • vaflovač musí být hodně nahřátý (doporučuji nechat ohřát déle než tvrdí kontrolka)
  • nepoškozenou teflonovou plochu vaflovače nevymazávám. Těsto obsahuje dostatek tuku (másla) a při vymazání pečící plochy se může stát, že vafle nevyběhne
  • vaflovač během pečení neotevírám. Čekám, dokud se přestane z vaflovače uvolňovat pára (kouřit)
  • při čištění teflonové plochy vaflovače se vyvaruji houbičce s drsným povrchem, která mi teflonový povrch poškodí a zníčí její nepřilnavost - to má za následek, že se během příštího pečení vafle přilepí
  • nespotřebované vafle si můžu na druhý den ohřát v troubě na mřížce, pak jsou opět křupavé na povrchu a měkké uvnitř.

Vafle podávám třeba s pěnou z čerstvého ovoce. Rozmixuju ovoce (jahody, rybíz nebo maliny) a jemně zašlehám do vyšlehané šlehačky. Někdy přidávám i tvaroh nebo bílý jogurt. Ale vystačím si jenom s marmeládou nebo pralinkovou pastou nebo posypané se skořicovým cukrem. Prostě na pohodu.

Co by se vám mohlo hodit?

5
268x
4
2x
3
2x
2
2x
1
8x
Nevyplňujte toto pole:
5
P Avatar autora | 9.1.2025
Dobrý večer Kristýnko, velmi dobrý recept, moc děkuji.🩷
5
T Avatar autora | 30.12.2024
Krásný den Kristinko, moc děkuji za tento recept, dnes jsem dělala poprvé vafle. Na Vánoce jsem dostala vaflovač, Váš recept mě zaujal a musím říct že jsou luxusní, hned jsem zkusila se sněhem dodržela rady o nahřátí a povedli se všechny :) podávané se šlehačkou, rozvarem z jahod a čokoládou. Mějte se fajn a těším se na další recepty od Vás :)
5
Avatar autora | 28.12.2024
Jsem na bezlepkové dietě, takže jsem nahradila běžnou mouku bezlepkovou (100 g hladké pohankové mouky a o trochu méně než 200 g Jizerky) a vafle se podařily na jedničku!
5
M Avatar autora | 28.12.2024
Skvělý, jednoduchý recept. Děti tyhle vafle milují 🙂
5
M Avatar autora | 25.12.2024
Dělal jsem přesně podle receptu na úplně obyčejným vaflovači a a výsledek byl úplně perfektní.
5
M Avatar autora | 10.12.2024
Děláme opakovaně a vždycky naprosto výborný. Těsto je chutné a dobře se s ním dělá. :)
5
BH Avatar autora | 21.11.2024
Tak tohle je špica! :))) mňam! Koupila jsem si toastovač s výměnnými "plackami" a jedna z nich je na vafle a musela jsem je zkusit. Vybrala jsem si Váš recept - a pane bože, já slyšela zpívat anděly haleluuuja! :D - dokonalý! Přisypala jsem při šlehání ještě vanilkový lusk a chystám se na další variace - i na slano, jak doporučujete :) skvělý nápad, když doma není pečivo. Děkujeme moc celá rodina :)))))
5
L Avatar autora | 3.11.2024
Moc dobré vafle, dlouho jsem hledala těsto, které by drželo, nelepilo a zároveň a hlavně chutnalo 👌 děkuji
5
T Avatar autora | 3.11.2024
Jsou skvělé. Nejlepší recept, co jsem dělala. Děkuji Kristinko!
5
L Avatar autora | 24.10.2024
Konečně! Vyzkoušela jsem už několik receptů, a tento je za mě nejlepší,,😃 děkuji
5
P Avatar autora | 20.10.2024
Nádherně jednoduchý recept a naprosto skvělé vafle. Děkuji.
5
K Avatar autora | 3.10.2024
Vafle sú naozaj výborné...odporúčam👌
5
K Avatar autora | 25.9.2024
Miluji Váš recept na vaječňák, jiný už nedělám. Teď si ukládám i tyto vafle, byly dokonalé. 🥰 Děkuji
5
M Avatar autora | 1.9.2024
Wafle byly luxusní dělala jsem prvně tenhle recept a malá doslova chrochtala 👍
5
KZ Avatar autora | 26.8.2024
Dnes jsem dělala vafle poprvé a jsou jedním slovem luxusní!!! Dala jsem méně cukru.👍😋 Děkuji za recept, jiný ani zkoušet nebudu.
5
H Avatar autora | 17.8.2024
Děkuji za recept a hlavně za podrobný postup. Chtěla bych se zeptat, můžou se vafle nechat do druhého dne v krabičce při pokojové teplotě, nebo je lepší je dát do ledničky? Díky
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 17.8.2024
Dobrý den, můžete nechat v uzavíratelné krabičce nebo na talíři, který zabalíte do potravinové fólie (nemusí do ledničky).
5
M Avatar autora | 2.8.2024
Vyborné vafle, v našem podání jako lívanečky, jelikož máme starší vaflovač, kde se nám vafle lepily, ale lívanečky luxus, lepší jsem nejedla. Děkujeme
5
J Avatar autora | 25.7.2024
Luxusní 😇
5
H Avatar autora | 25.7.2024
Vafle jsme dělali poprvé a povedly se na 1* 🙂 Díky za skvělý recept
5
Avatar autora | 21.7.2024
Děkuju za recept, vafle jsou skvělé, nejlepší. A funguje i s polovinou cukru. Těsto je i po jednodenním pobytu v ledničce v pohodě, nikdo nepoznal rozdíl.
Zpět do obchodu