#Tvarohové koblížky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Koblížky z ricotty (tvarohu)
Koblížky z ricotty nebo tvarohu vám nezaberou hodně času u příprav a překvapíte nimi každého, komu je přichystáte. Metoda smažení, kde se z cukrářského sáčku stříhá těsto nůžkami rovnou do oleje, je netradiční, ale věřte mi - vytvoříte z ní hezké kulaté tvary. Tento recept najdete i v moji kuchařce #UPGRADE.
Suroviny
Na těsto
- 125 g ricotty nebo tvarohu
- 90 g cukru krystal
- 2 vejce
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 3 lžíce rumu
- špetka soli
- 220 g hladké mouky
- 8 g prášku do pečiva
- olej na smažení
- cukr krystal na obalení
Na krém
- 100 ml smetany na šlehání
- 125 g tvarohu
- šťáva z půlky citronu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžíce bezového sirupu
Na servis
- 100 g čerstvých malin (jahod)
- 3 lžičky bezového sirupu
- 10 g chlazených perliček citronu yuzu (není potřeba)
- lístky bazalky
- 20 g plátků mandlí
- 1 lžíce prachu ze mrazem sušených malin
Postup
KOBLÍŽKY
Ve větší míse promíchám tvaroh (ricottu) s krystalovým cukrem. Přidám 2 celá vejce a lžičku najemno nastrouhané kůry z citronu, na které strouhání použiji Microplane struhadlo. Do tvarohové směsi přidám 3 lžíce rumu, špetku soli a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ručním mixérem vypracuji hladké těsto.
Do vysoké úzké nádoby, třeba odměrky, vložím cukrářský sáček a jeho horní část ohnu přes okraje nádoby. Ta mi zaručí stabilní pozici sáčku a lépe se mi do ní, pomocí stěrky, přendá tvarohové těsto. Sáček si shora uzavřu uzlem nebo si pomůžu gumičkou.
Na pánvi nebo v hlubokém rendlíku si nechám rozpálit dostatečné množství oleje.
Na sáčku, ve kterém mám tvarohové těsto, kuchyňskými nůžkami odstřihnu špičku o rozměru přibližně 1,5 cm. V jedné ruce držím sáček s těstem a v druhé kuchyňské nůžky. Těsně nad pánvi vytlačím jemným tlakem ze sáčku asi 3 cm dlouhý pás těsta, který nůžkami odstřihnu a ten se mi začne v oleji smažit. Tímto způsobem velice rychle koblížky zaplním celou plochu pánve. Sáček i nůžky na chvíli odložím stranou a sítkem na smažení otočím všechny koblížky na druhou stranu. Dle intenzity smažení upravím plamen sporáku, aby se mi koblížky nepřipalovaly.
Do kastrolu si připravím nerezový napařovací vějíř nebo si připravím papírové ubrousky na talíř a usmažené koblížky nechám chvíli okapat od přebytečného tuku. Když jsou usmažené dozlatova, vyndám je pomocí sítka z pánve, nechám v připravené nádobě okapat po dobu dokud opět nenaplním pánev novými koblížky.
Pak je přendám do misky s krystalovým cukrem (můžu přidat i skořici, vanilku nebo nastrouhat tonka fazoli) a koblížky v cukru obalím. Dají se pojídat jenom tak, ale když je chci podávat jako dezert, připravím si k nim krém a ovoce.
KRÉM
Vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky, přimíchám tvaroh, citronovou šťávu, cukr i bezový sirup. Krém přendám do cukrářského sáčku se zdobící špičkou, který si stejným způsobem přichytím o vysokou nádobu, jako jsem postupovala při tvarohovém těstě. Krém v sáčku dám do lednice, aby mi do servisu stihl zchladnout.
Koblížky podávám s čerstvými malinami nebo jiným ovocem, které předem obalím v bezovém sirupu, kopečky tvarohového krému, perličkami citronu yuzu (kupuje se hotové ve specializovaných obchodech), posypané lístky bazalky, mandlovými lupínky a prachem z lyofilizovaných malin. Mrazem sušené maliny rozmixuji a tak si připravím malinový prach, kterým celý dezer mírně popráším. Tady je to jenom o fantazii :)