#Tvarohové knedlíky s jahodami
Kategorie: | Recepty |
---|
#Tvarohové knedlíky s jahodami
V sezóně čerstvých jahod nevynechám samosběr kousek od našeho domova a z jahod dělám džemy nebo sirupy na ovocnou šťávu, kterou zbožňuje moje sestra Paulínka. Jahody, které zrají v lokálních podmínkách využiji i pro tento recept na TVAROHOVÉ KNEDLÍKY. Těsto je jemné a chutné. Když nespotřebujete všech přibližně 24 knedlíčků, udělejte si těsto jenom z poloviční dávky. Čerstvě uvařené jsou přece jen nejlepší :)
Suroviny
Na přibližně 24 knedlíčků (záleží na velikosti jahod)
- 500 g tučného tvarohu
- 100 g krupice
- 300 g polohrubé mouky
- 2-3 lžíce moučkového cukru
- 2 lžíce másla v pokojové teplotě
- 2 žloutky
- špetka soli
- vanilkový cukr
- kůra z 1/2 citronu
- jahody (nebo jiné čerstvé ovoce)
Na posypku
- 2 lžíce másla
- 5 lžic strouhanky
- 3 lžíce moučkového cukru
Na servírování
- přepuštěné máslo
- zakysaná smetana
- hrudkový tvaroh
- čerstvé jahody
- meduňka nebo máta
- opečené mandlové lupínky
- moučkový cukr v případě, že chcete dosladit
Postup
Připravím si tvarohové těsto smícháním všech ingrediencí. Volím raději tučný tvaroh v kostce, který je balený stejně jako máslo. Když mám k dispozici jen tvaroh ve vaničce, po otevření vyliji tekutinu, která bývá na povrchu. Těsto bude lepivé, a to je dobře. Dám jej odležet minimálně na 30 minut, nejlépe na hodinu do chladničky.
Mezitím si připravím posypku. Ve hluboké pánvi propustím 2 lžíce másla a přidám strouhanku a přes sítko přisypu cukr. Sítko používám, abych neměla v posypce hrudky cukru. Vše za stálého míchání opeču dozlatova. Po odstavení dám pánev mimo plamen a nezapomenu promíchat, jinak by se mi posypka na horké pánvi mohla spálit. Abych tomu zamezila, přesypu ji do nerezové misky a odložím bokem.
Jahody omyji a zbavím lístků. Větší a pevnější jahody si odložím do knedlíčků a pár z nich nakrájím na čtvrtiny na dozdobení. Připravím si malou misku s třtinovým cukrem.
Do většího hrnce si naliji vodu se špetkou soli a přivedu k varu, mezitím si z těsta připravím knedlíčky.
Vyndám těsto z lednice a pracovní plochu (nebo pracovní podložku na válení) si vysypu hrubou mouku. Z polovičky těsta ručně vyválím vyšší váleček, který rovnoměrně nakrájím kuchyňskou špachtlí (stěrkou) na stejné díly. Každý díl z obou stran jemně obalím na pracovní ploše v hrubé mouce a rukama roztlačím. Každou celou jahodu obalím v třtinovém cukru, který jsem si připravila do misky a položím do středu rozprostřeného těsta. Zapracuji těsto kolem jahody tak, aby se ze všech stran uzavřelo a vytvaruji knedlíček, který na závěr obalím (vyválím) v hrubé mouce na podložce. Knedlíky si ukládám na podložku, do vody je budu vkládat naráz.
Do vroucí vody, kterou stáhnu na středně silný plamen, vkládám knedlíčky. Do vody je neházím, mohly by se potrhat, ale použiji kuchyňskou naběračku, nebo sítko na vaření. Po vyplavání knedlíčku na povrch hladiny počítám 3-5 minut a opatrně, opět sítkem, vyndám.
Každý knedlík ihned po vyndání z vařící vody obalím v opečené strouhance, abych zamezila jeho přilepení.
Servíruji ještě teplé s kopečkem zakysané smetany, čerstvými jahodami a nejlépe i s nasekanou čerstvou meduňkou. Můžu zasypat opečenými mandlovými lupínky nebo zastrouhat čerstvým hrudkovým tvarohem a neublíží jim ani lžíce propuštěného másla. Na doslazení použiji moučkový cukr.