#Tvarohová bábovka
Kategorie: | Recepty |
---|
#Tvarohová bábovka
Přepadla vás nepřekonatelná chuť na sladké? Známe to všichni a tady je řešení! Vláčná TVAROHOVÁ BÁBOVKA vám nezabere moc času a splní všechna vaše očekávaní.
Suroviny
Na bábovku
- 150 g másla v pokojové teplotě
- 150 g moučkového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 4 vejce
- 500 g tučného (nebo polotučného) tvarohu
- 200 g dětské krupice
- 1 balení kypřicího prášku
- špetka soli
- kůra + šťáva z 1/2 citronu
- sušené ovoce nebo rozinky
- bourbon Grand Marnier na namočení ovoce
Na servis
- moučkový cukr
Postup
Sušené ovoce (nebo jenom rozinky) namočím do bourbonu, aby změkly a nasály jemnou chuť pomerančového likéru. Nic se neděje, když nemám likér, použiju obyčejný tuzemák.
Oddělím žloutky od bílků a v misce se žloutky vyšlehám kuchyňským mixérem máslo a cukr do světlé pěny.
Přidám tvaroh, na jemnom struhadle nastrouhanou kůru z 1/2 citronu, šťávu z citronu, krupici smíchanou s kypřicím práškem a špetku soli. Vše vypracuji do hladké těstové směsi.
Ve vedlejší misce vyšlehám bílky do tuhého sněhu a jemně zapracuji do těsta.
Menší bábovkovou formu (tvarohová bábovka moc nevystoupí) vymažu máslem, vysypu krupicí, nebo hrubou moukou a naliji do ní těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 165 °C na přibližně 50 minut. Během pečení kontroluji a formu jednou otočím (nepřevrátím, jenom pootočím o 180°), aby se bábovka rovnoměrně ze všech stran upekla. Jestli je bábovka upečená zjistím pomocí špejle, kterou píchnu do bábovky, a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo a bábovku z trouby vyndám.
Po upečení nechám vystydnout a před podáváním mírně popráším moučkovým cukrem.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.