#Turecký chléb pide
Kategorie: | Recepty |
---|
#Turecký chléb pide
CHLÉB PIDE je skvělou alternativou klasického chleba nebo pečiva. Můžete z něj udělat výborný obložený sendvič, nebo ho přikusovat k salátům a polévkám. Je to tradiční turecká placka chleba zasypaná sezamem, která se nejčastěji připravuje v období ramadánu. Já jsem na něj narazila mezi nahranými recepty v Thermomixu, se kterým se teď v kuchyni seznamuju a bavím :)
Suroviny
Na turecký chleba
- 360 ml vody
- 20 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
- 20 g cukru krystal
- 500 g hrubé mouky (plus na pomoučnění)
- 20 ml olivového oleje
- 1 - 1 ½ čajové lžičky soli (podle chuti)
- 1 vejce lehce vyšlehané s čajovou lžičkou vody - na potření
Na posypání
- sezamová semínka
- celý kmín
Postup
Začnu přípravou kvásku - do misky naliju teplou vodu (měla by mít pokojovou teplotu, ne víc než 30°C), nadrobím 1/2 kostky čerstvého droždí, přisypu cukr, promíchám a nechám kvásek vzejít na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem. To trvá přibližně 10-15 minut. Ve větší míse si smíchám přes sítko prosetou mouku se solí a olivovým olejem. Přimíchám kvásek a v robotu nechám vypracovat lepivé těsto.
Mísu přikryju čistou kuchyňskou utěrkou a nechám kynout 1,5 hodiny na teplém místě.
Já na míchání a kynutí těsta použila Thermomix. Je to opravdový pomocník v kuchyni. Nádoba nahřívá a hněte, na kynutí vám stačí následovat pokyny na barevném displeji.
Připravím si plech vyložený pečicím papírem. Když je těsto vykynuté, vyklopím ho na pomoučněný vál a rozdělím na 2 díly. Ruce si posypu moukou a z každého dílu si vytvaruju ovál, přibližně 28-30 cm dlouhý a přeložím ho na plech. S těstem pracuju velice opatrně a rychle, aby neztratilo na objemu. Opět přikryju čistou utěrkou a nechám kynout 30 minut.
Ve sklence si rozmíchám vajíčko s lžící vody a potřu s ním ovály před pečením. Zasypu sezamem nebo kmínem, použít se dají i slunečnicová semínka, nebo třeba nasekané ořechy.
Předehřeju si troubu na 225 °C a peču 20 minut. Pokud by vaše trouba měla možnost pečení na 250 °C, tak pečte na toto maximum přibližně 15-16 minut. Chleba je nejlepší v den upečení a proto se do něj doporučuju pustit hned po vystydnutí!