#Trhanec
Kategorie: | Recepty |
---|
#Trhanec
Keiserschmarrn, neboli pravý CÍSAŘSKÝ TRHANEC je lahodný dezert, který je u nás v rodině opravdu oblíbený. Jeho kouzlo spočívá v rumových rozinkách a zkaramelizovaném cukru – už si tu kombinaci představujete? Za chvíli si na ni můžete začít pochutnávat.
Suroviny
Na těsto
- 6 vajec
- 400 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 3 lžíce cukru krystal
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce rozinek
- 500 ml rumu
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu a pomeranče
- špetka soli
- 50 g másla na smažení
- 1 lžíce másla nakrájeného na hoblinky
- cukr krystal na zkaramelizování
Na servis
- moučkový cukr a mletá skořice na posypání
- jablečné pyré nebo rozvařené ovoce
- šlehačka
Postup
V menší misce zaliju rumem rozinky a nechám alespoň 15 minut odležet a marinovat.
Připravím si 2 misky a oddělím žloutky od bílků. Žloutky, mléko, najemno nastrouhanou kůru z citronu a pomeranče (nejraději používám struhadlo Microplane), vanilkový cukr a mouku vymíchám do hladkého těsta.
Ze zbylých bílků, cukru a špetky soli ušlehám tak tuhý sníh, že se na povrchu dají udělat sněhové špičky. Sníh opatrně vmíchám cukrářskou stěrkou do připraveného žloutkového těsta.
V pánvi vhodné do trouby rozpustím 50 g másla, dokud nezačne bublat. Až pak do pánve vliju těsto a po minutě až dvou povrch posypu rumovými rozinkami. Když začne palačinka lehce hnědnout, s pomocí dřevěné obracečky ji obrátím a peču šest až osm minut. Troubu předehřeju na 180 °C.
Přímo na pánvi pak pomocí dvou vidliček palačinku roztrhám na menší kousky a posypu ji hoblinkami másla a cukrem. Trhanec dám zapéct do trouby pod gril, dokud cukr nezkaramelizuje.
Podávam s teplou omáčkou z rozvařeného ovoce (rybíz, maliny, borůvky) nebo s teplým jablkovým pyré, posypané moučkovým cukrem a skořicí.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.