#Tiramisu
Kategorie: | Recepty |
---|
#Tiramisu
Víte, jaký význam se ukrývá ve slově TIRAMISU? Vzniklo ze spojení tirame su, ve volném překladu něco jako “vytáhni mě”, nebo “povzbuď mě”. Každopádně je po tomto dezertu vždy skvělá nálada! Možná to bude kombinaci likéru a silného espressa.

Suroviny
Na tiramisu
- 3 žloutky
- 2 celé vejce
- 90 g cukru krupice
- 750 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 ml koňaku Grand Marnier
- kůra z jednoho pomeranče
- 500 ml studené silné kávy (espresso)
- 50 ml kávového likéru Kahlúa nebo Amaretto
- 50 ks savoiardi (speciální italské piškoty)
Na dochucení
- tmavé kakao
Postup
Začínám s kávou - pro sebe i na tento dezert. V kávovaru udělám několik espresso káv (500 ml). Když nemám kávovar, můžu nahradit i silnou filtrovanou kávou. Kávu nechám vystydnout a připravím si krém.
V kovové misce nad vařící vodou, tedy na vodní lázni, vyšlehám metličkou společně žloutky, vajíčka a cukr. Počkám, než dosáhne směs teploty přibližně 50-55 °C (použiji teploměr), pak mám hotovo. Dávám si pozor, aby teplota nebyla vyšší, pak by se vajíčka uvařila a směs by se nedala použít. Tímto procesem zajistím pasterizaci vajec, aby v dezertu vydržela a nezpůsobila žádné zdravotní komplikace. Vajíčkovou směs pak rychle zchladím ponořením misky do ledové lázně.
V další míse ručním šlehačem vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky a přimíchám mascarpone. Přidám pomerančový koňak Grand Marnier a najemno nastrouhanou kůru z pomeranče. Na strouhání používám Microplane struhadlo. Doporučuji použít opravdu tento koňak, dodá Tiramisu specifickou pomerančovou chuť. Jemně silikonovou stěrkou přimíchám vajíčkovou směs a krém mám hotový. Na chvíli ho můžu odložit do lednice.
Do misky, které rozměr odpovídá délce piškot, naliju vychlazenou kávu a přimíchám do ní kávový likér.
Připravím si savoiardi (dlouhé piškoty), které mohu koupit hotové, nebo si je nejlépe upéct. Jejich příprava není komplikovaná a nezabere moc času.
Připravím si větší nádobu na tiramisu. Používám větší skleněnou zapékací mísu a začnu s vrstvením. Každou piškotu namočím do espressa tak rychle, aby se mi nepromočila a vyskládám první vrstvu savoiardů do nádoby. Na vrstvu piškotů navrstvím krém a pokračuji opět s piškotami a dalším krémem. Všechny vrstvy ukončím krémem a zasypu tmavým kakaem přes sítko.
Hotové tiramisu dám do lednice vychladit, nejlépe přes celou noc. Stojí zato nechat tiramisu "odležet" a zakrojit až na druhý den.