#Tiramisu
Kategorie: | Recepty |
---|
#Tiramisu
Víte, jaký význam se ukrývá ve slově TIRAMISU? Vzniklo ze spojení tirame su, ve volném překladu něco jako “vytáhni mě”, nebo “povzbuď mě”. Každopádně je po tomto dezertu vždy skvělá nálada! Možná to bude kombinaci likéru a silného espressa.
Suroviny
Na tiramisu
- 3 žloutky
- 2 celé vejce
- 90 g cukru krupice
- 750 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání
- 50 ml koňaku Grand Marnier
- kůra z jednoho pomeranče
- 500 ml studené silné kávy (espresso)
- 50 ml kávového likéru Kahlúa nebo Amaretto
- 50 ks savoiardi (speciální italské piškoty)
Na dochucení
- tmavé kakao
Postup
Začínám s kávou - pro sebe i na tento dezert. V kávovaru udělám několik espresso káv (500 ml). Když nemám kávovar, můžu nahradit i silnou filtrovanou kávou. Kávu nechám vystydnout a připravím si krém.
V kovové misce nad vařící vodou, tedy na vodní lázni, vyšlehám společně žloutky, vajíčka a cukr. Počkám, než dosáhne směs teploty přibližně 50-55 °C, pak mám hotovo. Dávám si pozor, aby teplota nebyla vyšší, pak by se vajíčka uvařila a směs by se nedala použít. Tímto procesem zajistím pasterizaci vajec, aby v dezertu vydržela a nezpůsobila žádné zdravotní komplikace. Vajíčkovou směs pak rychle zchladím ponořením misky do ledové lázně.
V další míse vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky a přimíchám mascarpone. Přidám pomerančový koňak Grand Marnier a nastrouhanou kůru z pomeranče. Doporučuji použít opravdu tento koňak, dodá Tiramisu specifickou pomerančovou chuť. Jemně přimíchám vajíčkovou směs a krém mám hotový.
Do vychlazené kávy přimíchám kávový likér.
Připravím si větší nádobu na tiramisu (já používám skleněnou zapékací mísu) a začnu s vrstvením. Každou piškotu namočím do espressa tak rychle, aby se mi nepromočila a vyskládám první vrstvu savoiardů do nádoby. Přiznám se, že savoiardi kupuji hotové, ale při nákupu hlídám, aby to byly opravdu italské dlouhé piškoty obalené v cukru s označením "savoiardi".
Na vrstvu piškotů navrstvím krém a pokračuji opět s piškotami a dalším krémem. Všechny vrstvy ukončím krémem a zasypu tmavým kakaem přes sítko. Hotové tiramisu dám do lednice vychladit, nejlépe přes celou noc. Stojí zato nechat tiramisu "odležet". Na druhý den servíruji.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.