#Thajské kari
Kategorie: | Recepty |
---|
#Thajské kari
Pokud bych měla jmenovat nejlepší jídlo, které dělá můj táta, tak by to 100% bylo právě KARI. Když před několika lety navštívil Thajsko, vrátil se a zkoušel uvařit doma kari podobné tomu, co ochutnal tam. Po několika pokusech si to vyšperkoval a dělá nám ho pokaždé, když nám chce udělat radost (nebo spíš sobě?).
Suroviny
Na thajské kari
- 500 g kuřecích prsou
- 500-600 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1 lžíce žluté kari pasty nebo 1 lžíce prášku kari madras
- 200 ml kokosového mléka
- 1 malá cibule
- 1 mrkev
- hrst zelených fazolových lusků (mražených)
- červená a žlutá paprika
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 10 cm délky pórku
- hrst naturálních kešu oříšků
- čerstvé lístky thajské bazalky
- čerstvé lístky koriandru
- čerstvé chilli
- 2 lžíce rostlinného oleje
Na přílohu
- jasmínovou rýži
Postup
Před samotným vařením si připravím všechny ingredience, abych pak měla vše po ruce. Krájím dle toho, jak veliké kousky máme doma rádi, proto si rozměry upravte dle libosti.
Maso si omyji, očistím, nakrájím ostrým nožem na tenčí nudličky a dám do misky, kde ho vařečkou promíchám se 2 lžícemi sójové omáčky a nechám marinovat po dobu příprav dalších surovin.
Cibuli zbavím slupky, rozkrojím podélně na 4 části (čtvrtky) a rozdělím na jednotlivé vrstvy. Papriky nakrájím na kostky s rozměrem 1,5 x 1,5 cm, očištěnou mrkev nakrájím na kolečka. Pokud jsou fazolové lusky moc dlouhé, nakrájím si je na 3-4 cm dlouhé stejné díly. Řapíkatý celer očistím z vnější strany škrabkou na brambory (zbavím ho vlasců) a nakrájím stonky na půlměsíčky s tloušťkou přibližně 0,5 cm. Pórek omyji, zbavím zeminy a nakrájím na centimetrová kolečka.
Teď je čas na založení rýže. Několikrát propláchnu v sítku rýži (opravdu důkladně!) a přesypu do hrnce, kde ji zaliji vodou. Poměr rýže a vody je 1:1,5 (pomůžu si hrnkem = 1 hrnek rýže + 1,5 hrnku vody). Přidám 1/2 lžičky soli, promíchám, přikryji skleněnou pokličkou, abych měla přehled a přivedu k varu. Pak plamen snížím na jemnější vaření a když už nevidím vodu, hrnec z plamene odstavím a pod pokličkou nechám rýži dojít. Celé vaření rýže mi zabere přibližně 15-20 minut.
Ve wok pánví rozpálím rostlinný olej, hodím do ní kešu oříšky, které jemně opeču (nesmí zhnědnout), přidám maso a zprudka opékám. Během toho přidám lžíci rybí omáčky a míchám, dokud maso nepustí šťávu. Přidám kari koření (pastu), přibližně minutku promíchám vařečkou s rohem, aby se vše obalilo. Přidám nadrobno nasekané chilli, přimíchám 2 lžíce ústřicové omáčky a minutu povařím. Přiliji horký vývar tak, aby bylo maso ponořené. Přikryji pokličkou a nechám dusit 10-15 minut.
Přidám kokosové mléko, převařím a když je málo omáčky, přidám vývar. Na závěr přidám nakrájenou zeleninu a nechám provařit maximálně minutu, aby zůstala křupavá. Jako poslední přidávám lístky koriandru a thajské bazalky a hned podávám.
Kari naservíruji do misky a dozdobím čerstvým chilli nebo lístky koriandru. Ve druhé misce servíruji uvařenou jasmínovou rýži.