#Thajské kari

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Thajské kari | Kristína Nemčková
Drůběž Slané

kari1_web

#Thajské kari

4 - 5 40 min 2

Pokud bych měla jmenovat nejlepší jídlo, které dělá můj táta, tak by to 100% bylo právě KARI. Když před několika lety navštívil Thajsko, vrátil se a zkoušel uvařit doma kari podobné tomu, co ochutnal tam. Po několika pokusech si to vyšperkoval a dělá nám ho pokaždé, když nám chce udělat radost (nebo spíš sobě?).

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na thajské kari

  • 500 g kuřecích prsou
  • 500-600 ml kuřecího vývaru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce žluté kari pasty nebo 1 lžíce prášku kari madras
  • 200 ml kokosového mléka
  • 1 malá cibule
  • 1 mrkev
  • hrst zelených fazolových lusků (mražených)
  • červená a žlutá paprika
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 10 cm délky pórku
  • hrst naturálních kešu oříšků
  • čerstvé lístky thajské bazalky
  • čerstvé lístky koriandru
  • čerstvé chilli
  • 2 lžíce rostlinného oleje

Na přílohu

  • jasmínovou rýži

Postup

Před samotným vařením si připravím všechny ingredience, abych pak měla vše po ruce. Krájím dle toho, jak veliké kousky máme doma rádi, proto si rozměry upravte dle libosti.

Maso si omyji, očistím, nakrájím ostrým nožem na tenčí nudličky a dám do misky, kde ho vařečkou promíchám se 2 lžícemi sójové omáčky a nechám marinovat po dobu příprav dalších surovin.

Cibuli zbavím slupky, rozkrojím podélně na 4 části (čtvrtky) a rozdělím na jednotlivé vrstvy. Papriky nakrájím na kostky s rozměrem 1,5 x 1,5 cm, očištěnou mrkev nakrájím na kolečka. Pokud jsou fazolové lusky moc dlouhé, nakrájím si je na 3-4 cm dlouhé stejné díly. Řapíkatý celer očistím z vnější strany škrabkou na brambory (zbavím ho vlasců) a nakrájím stonky na půlměsíčky s tloušťkou přibližně 0,5 cm. Pórek omyji, zbavím zeminy a nakrájím na centimetrová kolečka.

Teď je čas na založení rýže. Několikrát propláchnu v sítku rýži (opravdu důkladně!) a přesypu do hrnce, kde ji zaliji vodou. Poměr rýže a vody je 1:1,5 (pomůžu si hrnkem = 1 hrnek rýže + 1,5 hrnku vody). Přidám 1/2 lžičky soli, promíchám, přikryji skleněnou pokličkou, abych měla přehled a přivedu k varu. Pak plamen snížím na jemnější vaření a když už nevidím vodu, hrnec z plamene odstavím a pod pokličkou nechám rýži dojít. Celé vaření rýže mi zabere přibližně 15-20 minut.

Ve wok pánví rozpálím rostlinný olej, hodím do ní kešu oříšky, které jemně opeču (nesmí zhnědnout), přidám maso a zprudka opékám. Během toho přidám lžíci rybí omáčky a míchám, dokud maso nepustí šťávu. Přidám kari koření (pastu), přibližně minutku promíchám vařečkou s rohem, aby se vše obalilo. Přidám nadrobno nasekané chilli, přimíchám 2 lžíce ústřicové omáčky a minutu povařím. Přiliji horký vývar tak, aby bylo maso ponořené. Přikryji pokličkou a nechám dusit 10-15 minut.

Přidám kokosové mléko, převařím a když je málo omáčky, přidám vývar. Na závěr přidám nakrájenou zeleninu a nechám provařit maximálně minutu, aby zůstala křupavá. Jako poslední přidávám lístky koriandru a thajské bazalky a hned podávám.

Kari naservíruji do misky a dozdobím čerstvým chilli nebo lístky koriandru. Ve druhé misce servíruji uvařenou jasmínovou rýži.

Co by se vám mohlo hodit?

5
28x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
M Avatar autora | 24.9.2024
skvělý recept, dostal naše kari na novou úroveň
5
R Avatar autora | 12.6.2024
Vynikající, svěží jídlo. Vařila jsem poprvé a zvládne to každý. Použila jsem žlutou pastu , příště zkusím červenou. Chválím srozumitelnost receptu a pěkné video. Kristýnko diky
5
A Avatar autora | 9.6.2024
Vynikající kari❤️
5
Z Avatar autora | 8.4.2024
Miluji jakékoliv kari s kokosovým mlékem. Zvláště pak s krevetami a jasmínovou rýží. Ovšem trápí mě, že recept se mi nedaří vytisknout a musím vařit s tabletem. Nejraději mám papír. Děkuji za případný návod k tisku. Zdeněk
5
T Avatar autora | 6.1.2024
Velmi dobré!!
5
M Avatar autora | 13.12.2023
Tento recept, je nejlepší, jaký znám. Vařím curry opakovaně. Dnes dokonce na rodinnou oslavu. V Sapě mi paní ještě poradila zázvor, čerstvou kurkumu a limetku. Tak jsem zvědavá. Jídlo je plné a dokonalé : Děkuji a moc zdravím Mirka
5
T Avatar autora | 26.11.2023
Snadné i pro nekuchaře.. výsledek výborný!! ❤️
5
PP Avatar autora | 3.11.2023
Recept nám moc chutnal 👍
5
L Avatar autora | 3.9.2023
Nejlepší kari, jaké jsem kdy doma uvařila! Pochutnala si i malá dcerka. Děkuji za skvělé recepty ❤️
5
K Avatar autora | 24.7.2023
Uvarila jsem jednou a varim porad. Neskutecne dobre. Vzdycky pridam trochu citronove travy a luxus! Dekuji za recept!!
5
R Avatar autora | 27.3.2023
Velmi chutné👌🔝 zase musím napsat ,jdu na jistotu pokud chci návštěvu potěšit dobrym lehkým jídlem. Děkuji za recepty 😍
5
I Avatar autora | 15.12.2022
Teprve budu vařit s malými vlastními obměnami, ale vysoce hodnotím podrobný a konstruktivní popis ☺️.
5
Avatar autora | 26.7.2022
Zdravím tvého tátu, jeho recept je i náš a děláme ho podle něj často.
5
B Avatar autora | 19.7.2022
Výborné !! Úžasný recept ☺️
5
Avatar autora | 1.6.2022
Fantastické kari! Jedna báseň.
Zpět do obchodu