#Tarhoto (tarhoňa jinak)
Kategorie: | Recepty |
---|
#Tarhoto (tarhoňa jinak)
TARHOŇA je ve slovenské a maďarské kuchyni hodně známá. Moje babička ji ráda připravuje jako přílohu k dušenému masu a já z ní udělala TARHOTO - něco jako italské risotto, protože se tarhoně říká také slovenská rýže. Recept je na přípravu opravdu jednoduchý a výsledek vás překvapí :)
Suroviny
Na tarhoto
- 250 g tarhoně
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- pár snítek tymiánu
- 100 ml bílého vína
- 300 ml zeleninového vývaru (může být i drůbeží)
- 1 hrst sušených hub
- 2 hrsti nastrouhaného parmazánu
- 50 g másla
Na houby
- 50-100 g hlívy
- 50-100 g hnědých žampionů
- čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj)
- sůl a pepř
- olivový olej
Na servis
- 2-4 plátky sušené šunky
- 1 hrst nastrouhaného parmazánu
- pár kapek lanýžového oleje
- prach ze sušených hub
- čerstvé bylinky (petrželová nať)
Postup
Tarhoňu si uvařím ve vroucí osolené vodě 4 minuty. Je to méně, než se uvádí v návodu, protože ji budu ještě tepelně upravovat. Scedím a v cedníku ji promíchám s pár kapkami olivového oleje, aby se neslepila.
Uvařím si vývar (já si dělám vývar vždy do zásoby a zamrazuju na porce, takže si jednu porci převařím) a do něj vložím hrst sušených hub. Odstavím bokem a nechám vývar s hubami propojit.
Na plech vyložený pečicím papírem udělám z jedné hrsti nastrouhaného parmazánu placku, ze které upeču parmazánový chips. Vedle parmazánu dám i dva až tři plátky sušené šunky (nebo slaniny) a vše dám do předem vyhřáté trouby na 190 °C na 10 minut. Takto si připravím parmazánové a šunkové chipsy, které použiju na dochucení a dozdobení tarhota.
V hluboké pánvi si na olivovém oleji opeču nadrobno nasekanou šalotku, a teprve když bude zlatavá, přidám k ní nasekaný stroužek česneku. Dávam ho později, aby nezhořknul, ale dodal tarhotu svou jedinečnou chuť. Přidám snítky tymiánu, uvařenou tarhoňu a vše důkladně promíchám, a opeču přibližně minutu až dvě. Zaliju vínem a nechám alkohol odpařit (opět ne déle než 2 minuty). Přidám přibližně 2 naběračky houbového vývaru, klidně i s kousky hub, které ve vývaru změkly. Tarhoňa by měla být ponořená ve vývaru. Za stálého míchání nechám vařit. Když je tarhoňa měkčí na skus, čili al dente, stáhnu ji z plotny a přidám 50 g másla, 2 hrsti parmazánu a promíchám jak klasické risotto. Pomocí pánve tarhotem "pohazuju", tím se vše promíchá a získá geniální krémovou konzistenci. Nakonec ochutnám a dochutím solí a pepřem. Dávam pozor, abych nepřesolila, protože slanost mi dodá i parmazánový a šunkový chips :)
Předem si připravím čerstvé houby, které očistím a omyju. Hlívu natrhám, nebo nožem podélně nakrájím na proužky a žampiony na čtvrtinky. Čerstvé bylinky (tymián, šalvěj a rozmarýn) nasekám nadrobno.
Současně s přípravou tarhota si na druhé pánvi rozpálím olivový olej a na něm opeču proužky hlívy. Když získají zlatavou barvu, přidám čtvrtinky žampionů a nasekané bylinky - tymiánu, šalvěj a rozmarýn. Osolím a vše opeču dokřupava.
Všechny komponenty mám hotové a teď můžu servírovat.
Krémové tarhoto dám na talíř a rukou zespoda talíře poklepu, aby se rozprostřelo po celé ploše. Přidám opečené houby a nalámu parmazánové a šunkové chipsy, které zasadím do tarhota. Na závěr dozdobím lístky čerstvých bylinek (petrželová nať nebo mikrobylinky) a dochutím pár kapkami lanýžového oleje (není nutné). Pro intenzivnější chuť houbového tarhota ho jemně popráším houbovým prachem. Ten získám rozmixováním sušených hub. Když mi zbyde, uzavřu ho do těsné nádoby a uložím do zásoby.
Video na tento recept najdete i TADY.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.