#Svatomartinská husa
Kategorie: | Recepty |
---|
#Svatomartinská husa
Tradice mluví jasně, na svatého Martina nesmí chybět PEČENÁ HUSA. Proto pro vás mám jeden z těch nejtradičnějších receptů, který se mi osvědčil. Odlehčila jsem ho čerstvým zelím a místo knedlíku připravila bramborové lokše. Zabere vám sice hodiny, ale výsledek stojí za to!
Suroviny
Na medovou husu
- 1 celá husa (cca 2 kg)
- 4-5 lžiček soli
- 2-3 lžičky kmínu
- 150 ml medu
Na lokše
- 1 kg brambor
- 300 g hladké mouky
- 1 lžička soli
Na nakládané zelí
- ½ špičatého červeného zelí
- 1 ½ lžičky soli
- 200 ml červeného vína
- 100 ml vinného octa
- 1 lžíce medu
- 2 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 2 lžičky kmínu
Postup
Husu opláchnu, osuším a ostrým nožem odříznu z ní přebytečný tuk. Pořádně osolím zevnitř i zvenku a snažím se sůl rozetřít do všech záhybů. Pak ji posypu kmínem, vložím do hlubokého pekáčku, mírně podliju vodou, přiklopím a peču 7 hodin na 90 °C.
Po sedmi hodinách zvýším teplotu trouby na 120 °C a peču ještě 6 hodin. Stále peču přiklopené, nepodlévám a neodebírám tuk. Nejlépe je pustit pečení den předem večer (22-23:00) a brzy ráno (6-7:00) zvýšit teplotu, aby byla husa k obědu hezky dopečena.
Hodinu před koncem celého pečení odklopím pekáč. Do hrníčku odeberu část výpeku z husy a přimíchám med. Pomocí mašlovačky husu potřu medovým tukem a vrátím zpět do trouby. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá. Podle uvážení můžu zvýšit teplotu trouby nebo dát husu pod gril.
Den předem si v hrnci uvařím brambory ve slupce doměkka a ještě teplé je oloupu. Nechám vystydnout a dám do lednice. Uvařené a oloupané brambory prolisuju do velké mísy, přidám mouku a sůl a vypracuju hladké těsto. Z těsta si pak na vále udělám váleček, nakrájím ho 20-22 kusů a z každého si pomocí válečku bez rukojetí vyválím kouli. Každou kouli pak rozválím na 1mm placku a opékám nasucho na dobře rozpálené pánvi s tlustým dnem, minutu z každé strany. Hotové lokše pak ještě teplé potřu štětcem tukem, který při pečení pustila husa.
Červené zelí nakrájím na velmi tenké plátky (pomoct si můžu multifunkčním struhadlem), dám do mísy a osolím. V hrnci si zahřeju víno, ocet, med a koření a nechám pět minut provařit. Horkou tekutinu pak přeliju přes zelí, nechám vystydnout, přikryju a dám na dvě hodiny marinovat do lednice.
Upečenou husu naporcuju na jednotlivé části a podávám s pomaštěnými čerstvými lokšemi a zelným salátem.