#Sušenky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Sušenky
SUŠENKY, spojeny pistáciovou čokoládovou náplní, dělám nejčastěji ze zbytků těsta pâte sablée. Je to základní křehké máslové těsto, které lze doplnit namletými oříšky a upéct si třeba lepené sušenky (něco jako linecké cukroví). Náplň je zcela na fantazii, v tomto receptu uvádím čokoládovo-pistáciovou ganache. Sušenky tvořím před svátky (Vánoce, Velikonoce), ale věřím, že potěší a budou chutnat všem i mimo svátky :).
Suroviny
Na křehké pistáciové těsto (pâte sablée)
- 100 g hladké mouky
- 50 g másla
- 20 g najemno mletých pistácií (pistáciová mouka)
- 50 g moučkového cukru
- 20 g vajíček
Na pistáciovou ganache
- 60 g kvalitní bílé čokolády
- 20 g smetany na šlehání
- 20 g pistáciové pasty
Na dochucení a dozdobení
- zbytek bílé čokolády
- pár nesolených pistácií na dozdobení
- zlatý jedlý prach
Postup
Připravím si křehké těsto, kterému se říká pâte sablée. Poměr vyjde na přibližně 20 - 25 kusů sušenek, ale záleží od průměru vykrojených koleček. Já použila průměr vykrajovátka 6 cm.
Máslo nechám povolit při pokojové teplotě a přidám ho do robotu spolu se všemi suchými surovinami. Nechám vypracovat do sypké směsi. Do malé misky si vyklepnu 1 vajíčko, rozmíchám ho a poté odvážím 20 g – ty přidám do směsi na těsto a šlehám, dokud se těsto nepropojí.
Hotové těsto rozválím válečkem mezi dvěma pečicími papíry na tenký plát s tloušťkou přibližně 3 mm. Tento plát dám přímo na papíru vychladit do lednice na 5 až 10 minut.
Plech na pečení vyložím pečicí podložkou Air Mat, kterou vřele doporučuji použít. Sama si bez ní už ani neumím představit pečení. Podložka díky performaci zabezpečí dokonalou cirkulaci vzduchu při pečení a perfektně propeče těsto i zespodu. Při pečení sušenek nebo tartu z křehkého těsta je to lepší volba než pečicí papír. Pokud ale nemáte jinou možnost, upečete sušenky (tart) i s použitím pečícího papíru, jenom si hlídejte propečení z obou stran.
Vychlazené těsto vyndám z lednice a ihned s ním pracuji, protože rychle měkne a pak se s ním pracuje špatně. Z těsta sundám vrchní vrstvu papíru a rychle vykrajuji pomocí kruhového vykrajovátka kolečka. Pomocí malé cukrářské špachtle kolečka rovnou ukládám na plech. Nejlepší by bylo dát plech s vykrojenými sušenkami před pečením na chvíli opět do lednice, lépe se upečou.
Dám péct do předem vyhřáté trouby na 165 °C na 12-15 minut dokud kolečka křehkého těsta nezačnou zlátnout. Po upečení vytáhnu z trouby a nechám na plechu chvíli vystydnout a až pak opatrně odděluji od podložky. Upečená kolečka ukládám stranou na rovnou podložku a připravím si čokoládovou ganache.
Ve vodní lázni rozpustím bílou čokoládu a cukrářskou stěrkou do ní zamíchám smetanu na šlehaní, než vznikne hladká a lesklá ganache. Na závěr přidám pistáciovou pastu a promíchám do propojení. Nechám chvíli vystydnout a hotovou náplň natřu rovnoměrně na upečená kolečka.
Když mám chuť i čas, ganache nanáším na sušenku pomocí cukrářského sáčku se zdobící špičkou a udělám na sušenke po obvodu kolečko s čokoládovou náplní. Do prázdného středu dám lžičku malinového džemu a spojím dalším kolečkem. Zvenku bude vidět jenom čokoládový krém a uvnitř bude malina překvapením.
Slepené hotové sušenky naskládám vedle sebe na podložku a pustím se do dozdobení.
Na závěr si rozpustím ve vodní lázní kousek bílé čokolády a pomocí lžíce udělám přes sušenky čokoládové "cákance", které jemně zasypu nadrcenými nesolenými pistáciemi. Pak sušenky poprášim zlatým prachem, aby se hezky třpitily a odložím je do lednice nejlépe do druhého dne, kdy křehké těsto ještě trochu zkřehne.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.