#Sticky Toffee Pudding
Kategorie: | Recepty |
---|
#Sticky Toffee Pudding
Sticky toffee pudding je typický britský dezert. V překladu "lepivý karamelový pudink", kterému se v některých částech Anglie říká i datlový pudink, se skládá z pečeného těsta plného datlí, karamelové omáčky, která dodá dezertu vláčnost a podává se s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo pro zjemnění sladkosti třeba se zakysanou smetanou (creme fraiche). Nejlépe chutná tento zákusek ještě teplý.
Suroviny
Na pudding
- 125 g sušených datlí bez pecek
- 3 g sody bicarbona
- 190 ml vroucí vody
- 55 g másla
- 65 g světlého cukru muscavado
- 65 g tmavého cukru muscavado
- 1 vejce
- 225 g hladké mouky
- 4 g prášku na pečení
- špetka maldonské soli
Na toffee omáčku
- 95 g tmavého cukru muscavado
- 30 ml světlého cukru muscavado
- 125 g másla
- 125 ml smetany ke šlehání
- špetka maldonské soli
Na dochucení a servis
- 50 g creme fraiche nebo zakysaná smetana
- pár vloček soli
Postup
Nakrájím vypeckované datle na malé kousky, které házím rovnou do rendlíku kam k nim přidám sodu bikarbonu a zaliju vroucí vodou (190 ml), které si nechám uvařit ve varné konvici nebo přímo v rendlíku. Datle ve vodě za stálého míchání vařím přibližně 7-8 minut dokud mi neztmavnou. Pak rendlík stáhnu z varné plochy a dám stranou. Datle během chladnutí nasáknou zbytek vody v rendlíku až se z nich vytvoří datlová kaše, kterou lžící promíchám.
Na kuchyňském robotu nebo v Thermomixu s plochým šlehačem nechám do pěny vyšlehat máslo spolu se světlým a tmavým cukrem muscavado. Je to přírodní třtinový cukr s jemnou strukturou, který se vyrábí zahušťováním třtinové šťávy bez odstranění zbytkové melasy. Má typickou bohatou chuť a vůni třtinové šťávy. V tomto receptu se dá nahradit třtinovým cukrem, jenom originální recept se dělá z muscavado cukru.
Do šlehací mísy rozbiju jedno vejce, promíchám do hladké směsi a přisypu mouku smíchanou s kypřícím práškem a špetkou maldonské soli. Celou směs nechám robotem promíchat a jako poslední do ní přidám datlovou směs.
Připravím si formu (nebo formičky) na muffiny, kterou důkladně vymažu máslem a do každého otvoru naliju rovnoměrně datlové těsto. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 170°C přibližně 25 minut. Zda je těsto upečené zkontroluji pomocí špejle, kterou píchnu do středu jednoho bochánku a vytáhnu. Když se těsto nelepí a není řídké, mám hotovo. Vytáhnu z trouby, nechám pár minut vychladnout a pak opatrně vyklopím z formy. Když mám pevnou formu, pomůžu si deskou na krájení, kterou přiklopím na formu a společně s formou otočím. Tím dostanu všechny bochánky z otvorů. Ze silikonové formy vyndávám kus po kuse.
Během pečení si připravím karamelovou omáčku. V rendlíku zahřeji mícháním metličkou všechny ingredience na omáčku. Jakmile se rozpustí cukr a máslo, mírně zvýším teplotu ohřevu (plamen) a vařím dalších 5 minut.
Připravím si dezertní talíře, do středu kterého postavím ještě teplý upečený pudink a zaliju právě dodělanou teplou karamelovou omáčkou. Ta se mírně vsákne do pudinku a hezky mi ho obalí po celém povrchu. Podle tradičního receptu se pečený pudink podává s kopečkem vanilkové zmrzliny, ale pro odlehčení od sladkosti doporučuji podávat s kopečkem zakysané smetany, nejlépe creme fraiche nebo s "clotted cream", což je tuhý a tučný smetanový krém. Dezertu neuškodí na závěr ani pár vloček soli.