#Sněhová roláda s tvarohem
Kategorie: | Recepty |
---|
#Sněhová roláda s tvarohem

Suroviny
Na roládu
- 180 g vaječných bílků (5 bílků)
- 180 g krupicového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička bílého vinného octu
Na krém
- 250 ml smetany ke šlehání (min 31%)
- 250 ml tučného tvarohu
- semínka vanilkového lusku (nebo 1 vanilkový cukr)
- 1-2 lžíce moučkového cukru na dochucení
- ovoce (borůvky, jahody, kompotované mandarínky)
Postup
Začnu tím, že si připravím jednoduchý tvarohový krém na naplnění. Ze smetany vyšlehám tuhou šlehačku, do které po ušlehání přidám tučný tvaroh, semínka z vanilkového lusku (pokud nemám, použiju jedno balení vanilkového cukru) a dochutím 1–2 lžícemi moučkového cukru. Krém záměrně nepřeslazuji, protože sněhové těsto je samo o sobě dost sladké. Proto do náplně volím raději kyselejší ovoce, jako jsou borůvky nebo kompotované mandarinky. Hotový tvarohový krém nechám v lednici vychladit po dobu pečení korpusu.
V robotu s balónovou metličkou nebo ručním mixérem vyšlehám 180 g bílků (tj. bílky z 5 vajec) do tuhého sněhu. Následně do něj postupně, po lžících, zašlehávám krupicový cukr, díky kterému bude sníh krásně lesklý. Na závěr přidám a zašlehám polévkovou lžíci kukuřičného škrobu a lžičku vinného octa – díky tomu zůstane těsto uvnitř měkké a vláčné.
Plech o rozměru 30 × 40 cm vyložím pečicím papírem a pomocí cukrářské stěrky na něj rovnoměrně rozetřu a uhladím sněhové těsto. Můžu ho navrch posypat plátky mandlí. Peču v předem vyhřáté troubě na horkovzduch 150 °C po dobu 25–30 minut. Hotové těsto by mělo být na dotek pevné, ale uvnitř měkké.
Po upečení nechám sněhový korpus přímo na plechu chvíli vychladnout, maximálně však 5–7 minut (po delší době začne praskat). Poté si připravím čistý pečicí papír, který lehce posypu moučkovým cukrem, a opatrně na něj překlopím upečený sněhový korpus. Z něj pak stáhnu papír, na kterém se pekl.
Pomocí zahnuté cukrářské stěrky rovnoměrně rozetřu vychlazený tvarohový krém po celé ploše sněhového korpusu.
Připravím si misku se sítkem a do něj vyliji dvě konzervy kompotovaných mandarinek, abych je zbavila šťávy – tu ale nevyhazuji, vypiju ji. Pokud použiju čerstvé ovoce, jako jsou jahody, borůvky nebo maliny, omyji ho a nechám v sítku okapat. Ovoce pak naskládám na vrstvu krému. Pomocí pečicího papíru roládu pevně zaroluji a odložím do lednice na pár hodin.
Aby se mi roláda dobře krájela a řezy byly krásně čisté, před každým řezem namočím nůž do horké vody.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.