#Slávky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Slávky
Na SLÁVKY jsem se v obchodě vždy dívala s odstupem, až jsem se je naučila připravovat. Dokonce jsem se účastnila i výlovu slávek v Holandsku a měla tak možnost vidět zkušené rybáře a kuchaře jej připravit. Neexistuje opravdu nic jednoduššího. Stačí je jen vědět správně roztřídit před a po uvaření! Tento recept je rychlý a jednoduchý a můžete si jej "upgradovat" dle vlastní chuti.
Suroviny
Na slávky
- 1 kg čerstvých slávek
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 4 šalotky (najemno nasekané)
- 3 stroužky česneku (plátky)
- 1 hrst nasekané plocholisté petrželové natě
- 3 dcl suchého bílého vína
- popřípadě mořská sůl, ale počítejte s tím, že samotné slávky jsou slané
Na servis
- čerstvě upečená bageta
- čerstvá petrželová nať
Postup
Slávky si pořádně opláchnu a roztřídím. Ty, co se mi zcela neuzavřou vyhazuju a nepoužívám, naopak ty, co jsou zavřené použiju.
V hrnci si rozehřeju olej s máslem, přidám nesekanou šalotku, česnek a nechám rozvonět. Přiliju víno a nechám chvíli zredukovat. Poté přihodím všechny slávky, trochu promíchám, zvýším výkon na maximum a přiklopím poklicí. Vařím max. 5 minut, nebo dokud se mi slávky neotevřou. (Neotevřené slávky nejím!)
Nakonec dochutím solí a přidám nasekanou petržel.
Podávám s kousky bagety, které před servisem opeču na sucho na pánvi.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.