#Segedínské jehněčí
Kategorie: | Recepty |
---|
#Segedínské jehněčí
Tento recept na upgrade SEGEDÍNU mám z mé knihy asi nejraději. Jednotlivé komponenty totiž vytvoří dokonalou chuť, která připomíná originální guláš ze zelí a masa, ale recept i výsledek vypadají jinak. Dělala jsem ho už několikrát - doma, na food festivalech a taky v rekordním čase v pořadu Moja mama varí lepšie ako tvoja pro TV JOJ. Tam mi chybělo pár minut, abych byla s výsledkem spokojená. Ale i tom je vaření. Ne vždy se vše vydaří tak, jak si naplánuju, ale důležité je se z toho nezhroutit a nenechat se rozhodit. Je to přece jenom vaření!
Suroviny
Na grilované zelí
- 150 ml olivového oleje
- 60 ml vinného octa
- 1 stroužek
- 1⁄2 lžičky soli
- 1⁄2 lžičky drceného kmínu
- 1 špičaté zelí (nebo klasické)
- mletý černý pepř
Na jehněčí hřbet
- 500 g jehněčího hřbetu s kostí
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička soli
- pepř
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce slunečnicového olej
Na omáčku
- 2 velké šalotky
- 4 lžičky mleté papriky
- 500 ml hovězího vývaru, nebo vody
- 350 ml smetany na šlehání
- sůl
Postup
Troubu předehřeju na 180 °C. V misce si připravím marinádu a smíchám olivový olej, ocet, protlačené stroužky česneku, sůl, pepř a kmín. Zelí rozpůlím a každou půlku ještě nakrájím na pět kusů a pokladu na široký plech vyložený pečicím papírem. Poliju marinádou, zelí v ní ještě obalím a peču 15 minut zakryté a poté pět minut na 200 °C odkryté.
Kosti jehněčích hřbetů očistím malým nožíkem. Hřbety obalím ze všech stran ve směsi mleté papriky, soli a pepře a nechám 15 minut při pokojové teplotě.
Ve velké pánvi rozpálím olej a jehněčí opeču z každé strany minutu a půl. Poté přidám máslo, nechám rozpustit a maso jím několikrát přeliju. Jehněčí přendám na plech a peču v troubě deset minut na 180 °C. Po vytažení nechám maso deset minut odpočinout a až poté ho naporcuju.
Na pánvi, kde se opékalo maso, nechám opéct šalotku lehce dozlatova. Přisypu mletou papriku, promíchám a ještě minutu společně opékám. Zaliju vývarem, přivedu k varu a vařím deset minut. Pak přiliju smetanu a provařím další tři minuty. Dochutím solí a pepřem a omáčku rozmixuju dohladka.