#Teplý salát z chřestu

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
chrest13
Salát Slané

#Teplý salát z chřestu

2 - 3 20 min 1

V jednoduchosti je síla a platí to i pro tento TEPLÝ SALÁT ZE ZELENÉHO CHŘESTU s pošírovaným vejcem. Sezóna lokálního chřestu je krátká, a aby si uchoval všechny své superschopnosti, měl by se spotřebovat do 24 až 36 hodin od sklizně na poli, která probíhá pouze ručně. Samotná úprava chřestu nezabere moc času a nejlepší způsob je připravit ho v páře. Zachová si tak většinu svých vitamínu a zůstane mu i jeho původní barva.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na salát

  • balení čerstvého zeleného chřestu
  • vejce (dle počtu porcí)
  • ocet
  • sůl

Na zálivku

  • dijónská hořčice
  • med
  • olivový olej
  • šťáva z 1/2 citronu
  • čerstvý kopr
  • sůl a pepř

Na dochucení 

  • čerstvý kopr
  • kůra z chemicky neošetřeného citronu
  • sůl a pepř

Postup

Schválně neuvádím přesné poměry surovin - je to salát a vše je tak trochu o dochucení dle vlastní chutě.

Čerstvý zelený chřest umyji pod studenou vodou a odlomím tvrdé konce. Stonky chřestu poskládám do perforovaného pekáče (plech s dírkami zespodu), který dám do parní trouby na program "blanžírování". Napařování zabere pár minut, během kterých se chřest napaří a změkne. Připravím si misku s ledem a chřest v ní hned po uvaření na pár sekund zachladím, aby si zachoval svojí hezkou zelenou barvu.

Připravím si desku na krájení a ostrý nůž a chřest nakrájím na 2-3 cm dlouhé špalíky.

Do misky si dám 2-3 lžičky dijónské hořčice, 2-3 lžičky olivového oleje, 2 lžičky medu, šťávu z 1/2 citronu a najemno nasekaný čerstvý kopr. Osolím a jemně opepřím kampotským pepřem. Zamíchám a dochutím podle toho, co mi v zálivce chybí. Do misky přidám i špalíky chřestu a promíchám.

Nakrájím si slaninu na malé kostičky a v rendlíku nebo na malé pánvičce si ji vytopím do malých škvarků, které použiji při finálním servisu.

Do rendlíku s vodou přidám sůl (2 špetky) a lžíci octa. Přivedu k teplotě pod bodem varu (přibližně 80 °C), kdy se už začínají tvořit bublinky. Připravím si malou misku, dám si na ní sítko a do něj rozbiji čerstvé vajíčko. Přes sítko mi do misky z vajíčka vyteče tekutější část bílku. Lžící udělám v horké vodě v hrnci malý vír (žádný hurikán) a doprostřed pomocí sítka vleji vajíčko. Vařím 2 až 3 minuty a pomocí polévkové lžíce nebo pěnovačky vytáhnu z vody. Doporučuji v hrnci vařit vždy jen jedno vejce, ne více.

Na hezký talíř si navrstvím ochucené kousky chřestu, na něj položím pošírované vajíčko, které jemně osolím, zasypu slaninovými škvarky a přidám pár lístku čerstvého kopru. Jemným struhadlem (Microplane) nastrouhám kousek citronové kůry na doladění chutě. Podávám ještě teplé nebo jinak! Sednu si a salát si s chutí sním.

 
 

Co by se vám mohlo hodit?

5
8x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 4.8.2022
výborný salát!
Zpět do obchodu