#Teplý salát z chřestu
Kategorie: | Recepty |
---|
#Teplý salát z chřestu
V jednoduchosti je síla a platí to i pro tento TEPLÝ SALÁT ZE ZELENÉHO CHŘESTU s pošírovaným vejcem. Sezóna lokálního chřestu je krátká, a aby si uchoval všechny své superschopnosti, měl by se spotřebovat do 24 až 36 hodin od sklizně na poli, která probíhá pouze ručně. Samotná úprava chřestu nezabere moc času a nejlepší způsob je připravit ho v páře. Zachová si tak většinu svých vitamínu a zůstane mu i jeho původní barva.
Suroviny
Na salát
- balení čerstvého zeleného chřestu
- vejce (dle počtu porcí)
- ocet
- sůl
Na zálivku
- dijónská hořčice
- med
- olivový olej
- šťáva z 1/2 citronu
- čerstvý kopr
- sůl a pepř
Na dochucení
- čerstvý kopr
- kůra z chemicky neošetřeného citronu
- sůl a pepř
Postup
Schválně neuvádím přesné poměry surovin - je to salát a vše je tak trochu o dochucení dle vlastní chutě.
Čerstvý zelený chřest umyji pod studenou vodou a odlomím tvrdé konce. Stonky chřestu poskládám do perforovaného pekáče (plech s dírkami zespodu), který dám do parní trouby na program "blanžírování". Napařování zabere pár minut, během kterých se chřest napaří a změkne. Připravím si misku s ledem a chřest v ní hned po uvaření na pár sekund zachladím, aby si zachoval svojí hezkou zelenou barvu.
Připravím si desku na krájení a ostrý nůž a chřest nakrájím na 2-3 cm dlouhé špalíky.
Do misky si dám 2-3 lžičky dijónské hořčice, 2-3 lžičky olivového oleje, 2 lžičky medu, šťávu z 1/2 citronu a najemno nasekaný čerstvý kopr. Osolím a jemně opepřím kampotským pepřem. Zamíchám a dochutím podle toho, co mi v zálivce chybí. Do misky přidám i špalíky chřestu a promíchám.
Nakrájím si slaninu na malé kostičky a v rendlíku nebo na malé pánvičce si ji vytopím do malých škvarků, které použiji při finálním servisu.
Do rendlíku s vodou přidám sůl (2 špetky) a lžíci octa. Přivedu k teplotě pod bodem varu (přibližně 80 °C), kdy se už začínají tvořit bublinky. Připravím si malou misku, dám si na ní sítko a do něj rozbiji čerstvé vajíčko. Přes sítko mi do misky z vajíčka vyteče tekutější část bílku. Lžící udělám v horké vodě v hrnci malý vír (žádný hurikán) a doprostřed pomocí sítka vleji vajíčko. Vařím 2 až 3 minuty a pomocí polévkové lžíce nebo pěnovačky vytáhnu z vody. Doporučuji v hrnci vařit vždy jen jedno vejce, ne více.
Na hezký talíř si navrstvím ochucené kousky chřestu, na něj položím pošírované vajíčko, které jemně osolím, zasypu slaninovými škvarky a přidám pár lístku čerstvého kopru. Jemným struhadlem (Microplane) nastrouhám kousek citronové kůry na doladění chutě. Podávám ještě teplé nebo jinak! Sednu si a salát si s chutí sním.