#Salát z čerstvého chřestu

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Salát z čerstvého chřestu | Kristína Nemčková
Vegetariánské Salát Slané

chrest4_web

#Salát z čerstvého chřestu

 

2 20 min 1

Sezóna čerstvého lokálního chřestu je krátká, trvá od poloviny dubna do začátku června. Chřest obsahuje hodně vlákniny, nemá téměř žádné kalorie (100 g chřestu = 20 kalorií) a je prospěšný na ledviny, srdce i krevní oběh. Tento vitamínový SALÁT Z ČERSTVÉHO CHŘESTU si často dělám sama pro sebe a doufám, že bude chutnat i vám :)

Jdu na to

Suroviny

Na salát pro 2 osoby

  • 16 středně velkých čerstvých zelených chřestů
  • 1/4 červené cibule
  • 10 čerstvých mátových lístků 
  • 3-4 stonky petrželové natě
  • hrst solených pistácií 
  • vyzrálý ovčí sýr na dochucení

Na salátovou zálivku

  • 2 lžičky hrubozrnné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 citrónu (šťáva + kůra)
  • čerstvě namletý pepř
  • sůl

Postup

Čerstvý zelený chřest umyji pod studenou vodou, odlomím tvrdé konce a pomocí škrabky na brambory nastrouhám dlouhé tenké plátky. 

Dám se do sekání :)

Lístky máty položím na sebe, složím na půl a nakrájím na co nejtenčí plátky. Tato technika krájení se jmenuje chiffonade. Lístky petrželové natě nasekám nahrubo a stonky najemno. Čtvrtinu oloupané červené cibule nakrájím na malé kostičky a pistácie rozdrtím, nebo nasekám na větší kousky.

Připravím si dresing smícháním hořčice, olivového oleje a nastrouhané kůry z půlky citronu. Vše dochutím citronovou šťávou, medem, čerstvě namletým pepřem a solí. 

Naservíruji na talíř plátky chřestu, zaliji zálivkou a zasypu nakrájenou cibulí a nasekanými bylinkami. Nakonec zasypu pistáciemi a navrch můžu (ale nemusím) přidat najemno nastrouhaný vyzrálý sýr (doporučuji ovčí, ale skvěle bude fungovat i parmazán).

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
6x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu