#Salát z čerstvého chřestu
Kategorie: | Recepty |
---|
#Salát z čerstvého chřestu
Sezóna čerstvého lokálního chřestu je krátká, trvá od poloviny dubna do začátku června. Chřest obsahuje hodně vlákniny, nemá téměř žádné kalorie (100 g chřestu = 20 kalorií) a je prospěšný na ledviny, srdce i krevní oběh. Tento vitamínový SALÁT Z ČERSTVÉHO CHŘESTU si často dělám sama pro sebe a doufám, že bude chutnat i vám :)
Suroviny
Na salát pro 2 osoby
- 16 středně velkých čerstvých zelených chřestů
- 1/4 červené cibule
- 10 čerstvých mátových lístků
- 3-4 stonky petrželové natě
- hrst solených pistácií
- vyzrálý ovčí sýr na dochucení
Na salátovou zálivku
- 2 lžičky hrubozrnné hořčice
- 1 lžička medu
- 3 lžíce olivového oleje
- 1/2 citrónu (šťáva + kůra)
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup
Čerstvý zelený chřest umyji pod studenou vodou, odlomím tvrdé konce a pomocí škrabky na brambory nastrouhám dlouhé tenké plátky.
Dám se do sekání :)
Lístky máty položím na sebe, složím na půl a nakrájím na co nejtenčí plátky. Tato technika krájení se jmenuje chiffonade. Lístky petrželové natě nasekám nahrubo a stonky najemno. Čtvrtinu oloupané červené cibule nakrájím na malé kostičky a pistácie rozdrtím, nebo nasekám na větší kousky.
Připravím si dresing smícháním hořčice, olivového oleje a nastrouhané kůry z půlky citronu. Vše dochutím citronovou šťávou, medem, čerstvě namletým pepřem a solí.
Naservíruji na talíř plátky chřestu, zaliji zálivkou a zasypu nakrájenou cibulí a nasekanými bylinkami. Nakonec zasypu pistáciemi a navrch můžu (ale nemusím) přidat najemno nastrouhaný vyzrálý sýr (doporučuji ovčí, ale skvěle bude fungovat i parmazán).