#Rybízový tart
Kategorie: | Recepty |
---|
#Rybízový tart
RYBÍZOVÝ TART, jehož základní vrstvu tvoří křehké těsto pâte sablée, tvarohová vrstva, čerstvě natrhaný bílý a červený rybíz z vlastní zahrádky (může být i z obchodu) a sněhová vrstva. Ve francouzštině slovo “sablée” znamená písek a těsto ho svou konzistencí před přidáním vajíčka připomíná. Letní dezert, který vás svou kombinací chutí přenese do dětství.
Suroviny
Na křehké oříškové těsto (pâte sablée)
- 100 g hladké mouky
- 50 g másla
- 20 g lískooříšková mouka (najemno mletých oříšků)
- 50 g moučkového cukru
- 20 g vajíček
Na tvarohovou náplň
- 250 g tučného tvarohu
- 1 žloutek
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- semínka z 1 vanilkového lusku (nebo extrakt)
- 50 g moučkového cukru
- čerstvý rybíz (nebo jiný druh ovoce)
Na bílkovou vrstvu
- 2 bílky
- 1 čajovou lžičku kukuřičného škrobu
- 50 g moučkového cukru
- 1-2 lžíce citronové šťávy
Postup
Připravím si křehké těsto, kterému se říká pâte sablée. Dávka s uvedenými poměry mi vystačí na jeden tart v kruhové formě s průměrem cca 20 - 24 cm.
Máslo nechám povolit při pokojové teplotě a pak jej smíchám spolu se všemi suchými surovinami. V receptu jsem použila mouku z lískových oříšků, ale dá se nahradit mandlovou moukou nebo toto množství doplnit z hladké mouky.
Vypracuji ručně nebo v kuchyňském robotu do sypké směsi. Do malé misky si vyklepnu 1 vajíčko, rozmíchám ho a poté odvážím 20 g – ty přidám do směsi na těsto a šlehám, dokud se těsto nepropojí.
Hotové těsto rozválím válečkem mezi dvěma pečicími papíry na tenký plát s tloušťkou přibližně 3 mm. Tento plát dám přímo na papíru vychladit do lednice na 5 až 10 minut.
Plech na pečení vyložím pečicí podložkou Air Mat a položím na něj kruhovou formu na tart (průměr 20 až 24 cm). Vřele doporučuji použít právě Air Mat podložku, sama si bez ní už ani neumím představit pečení. Podložka díky performaci zabezpečí dokonalou cirkulaci vzduchu při pečení a perfektně propeče těsto i zespodu. Při pečení tartu je to lepší volba než pečicí papír, pokud ale nemáte jinou možnost, upečete tart i s použitím pečícího papíru.
Vychlazené těsto vyndám z lednice a ihned s ním pracuji, protože rychle měkne a pak se s ním pracuje špatně. Z těsta sundám vrchní vrstvu papíru a přikryji jím kruhovou formu umístěnou na silikonové podložce. Prsty přitlačím těsto kolem stran až dolů a dám pozor, aby se dostalo i do rohů k podložce. Zbylé okraje kolem formy oříznu nožem a opět dám do lednice vychladit. Když se vám do lednice nevejde celý plech, přeneste opatrně podložku s tartem na menší podložku. Nechám chladit, než si připravím ostatní vrstvy.
Já pro tento recept použila čerstvě natrhaný bílý i červený rybíz z naší zahrádky, ale dají se použít třeba maliny nebo borůvky. Ovoce zbavím stopek a lístků, opláchnu a nechám okapat v cedníku od vody.
V misce smíchám tvaroh, žloutek, škrob, semínka z vanilkového lusku (nebo vanilkový extrakt) a moučkový cukr. Tvarohovou směs opatrně navrstvím do vychlazené formy s tartovým těstem, uhladím pomocí cukrářské špachtle, aby se tvaroh dostal všude ve stejné tlouštce. Na tvarohovou vrstvu uložím vrstvu ovoce.
Připravený tart s pečící podložkou přenesu na pečící plech a dám péct do předem vyhřáté trouby na 165 °C na 20 minut dokud kraje křehkého těsta nezačnou mírně zlátnout.
Během pečení si v míse vyšlehám bílky do opravdu tuhého sněhu a postupné do něj zašlehávam cukr, kukuřičný škrob a na závěr citronovou šťávu. Sníh by měl být tuhý a lesklý. Přendám si ho do cukrářského (trezírovacího) sáčku se špičkou, který si zachytím o okraje vysoké nádoby (například odměrky). Ta mi zaručí stabilní pozici sáčku a lépe se mi do ní přendá krém pomocí stěrky a taky zachytím vše, co přes špičku ze sáčku vyteče během jeho plnění.
Po 20 minutách pečení vyndám z trouby tart, znížím teplotu pečení na 150 °C (pro zchlazení si pomůžu otevřenými dvířky trouby) a pomocí cukrářského sáčku se zdobící špičkou na tart navrstvím bílkový sníh. Dávám pozor, abych sníh nevrstvila přes okraj tartu, po upečení bych ráfek (formu) těžce sundávala z upečeného tartu. Dám opět péct do trouby při teplotě 150 °C na přibližně 25 minut nebo lépe do doby, dokuď mi čepičky sněhu nezačnou zlátnout a hnědnout.
Ihned po upečení a vytažení z trouby oddělím tart od formy pomocí tenkého nože a nechám vystydnout.