#Rajčatová omáčka na těstoviny
Kategorie: | Recepty |
---|
#Rajčatová omáčka
Mám pro vás jednoduchý recept na rajčatovou omáčku, která se hodí na těstoviny. Sama jsem si tento recept často dělala na koleji během studií v Anglii. Recept vyžaduje jenom pár ingrediencí v základních italských barvách :). Hotovou rajčatovou omáčku pak lze servírovat na jakýmkoli druh uvařené těstoviny.
Suroviny
Na omáčku
- 350 - 400 g čerstvých keříkových rajčat
- 200 g sýru feta
- 3- 4 lžíce kvalitního olivového oleje
- 3 - 4 stroužky česneku
- hrst čerstvých bazalkových lístků
- čerstvě namletý kampotský pepř
- sůl
Na těstoviny (výběr je na vás)
- jakýkoliv druh těstoviny
Na servis
- 100 g parmazánu
- pár lístku čerstvé bazalky
Postup
Hned na úvod upozorním, že v tomto receptu nic nevážím a dělám ho odhadem :).
Připravím si uzavíratelný nepřilnavý hrnec (já mám titanovou novinku od Fabini) nebo zapékací misku a alobal, kterým ji pak zakryji.
Do středu hrnce vložím feta sýr a omytá a na čtvrtky nakrájená keříková rajčata. Ty vybírám pro tento recept záměrně, mají více chuti a během pečení nepustí tolik vody. Přidám k nim očištěné 3 - 4 stroužky česneku. Vše okořením čerstvě namletým kampotským pepřem, který má autentickou pepřovou chuť, a jemně osolím. Dbám na to, abych nepřesolila, feta je sama o sobě dost slaná. Mezi rajčata přimíchám hrst čerstvých lístků bazalky. Můžu případě přidat pár lístku šalvěje a rozmarýnu. Vše pokapu 3-4 lžícemi kvalitního olivového oleje. Hrnec přikryji pokličkou, v případě zapékací mísy zakryju hliníkovou fólii (alobalem) a dám péct do předehřáté trouby na 180 °C asi na 30 minut.
Po 25 minutách hrnec odkryji a nechám péct posledních 5 minut. Vyndám hrnec z trouby, a pokud jsem přidala i čerstvý rozmarýn, "vylovím" jej ze směsi. Poté vše rozmixuji tyčovým mixérém nebo pokud chci opravdu hladkou omáčku, přendám směs do Thermomixu a tam nechám rozmixovat. Omáčku ochutnám a podle chuti dosolím nebo připepřím.
Během pečení rajčatové směsi si uvařím těstoviny. Já si je často kupuji a vařím dle návodu. Když je ale čas a prostor na výrobu domácích těstovin, použiji tento recept na DOMÁCÍ TĚSTOVINY.
Využiju stejný titanový hrnec, který položím na varní plochu a rajčatovou omáčku mírně ohřívám. Vložím do ní uvařené těstovin (gnocchi, pappardelle nebo jiný druh těstoviny) a hojně posypu jemně nastrouhaným parmazánem a promíchám silikonovou stěrkou, která nepoškodí titanovou vrstvu hrnce. K strouhání používám Microplane struhadlo, neexistuje lepší a mezi profesionálními kuchaři oblíbenější.
Těstoviny s omáčkou naservíruji na talíře a dozdobím lístky čerstvé bazalky.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.