#Pudinková buchta
Kategorie: | Recepty |
---|
#Pudinková buchta
Chtěla bych se s vámi podělit o recept na snadnou pudinkovou buchtu, kterou si pamatuji z dětství. Recept si sem ukládám trochu i pro sebe a jednou se k němu moc ráda vrátím a překopala ho. Ale myslím, že vám bude chutnat i v této "originál" variantě.
Suroviny
Na korpus
- 4 vejce
- 130 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 70 ml oleje
- 70 ml mléka
- 200 g polohrubé mouky
- 1/2 balení kypřícího prášku
- kůra z 1 citronu
Na pudinkovou náplň
- 2 vanilkové pudinky
- 850 ml mléka
Na dochucení
- 400-500 g zakysané smetany
- mletá skořice nebo kakao
Postup
Do dvou samostatných misek si oddělím žloutky od bílků. Do žloutků přidám moučkový a vanilkový cukr, olej a mléko a vyšlehám metličkou nebo ručním mixérem. Přidám na jemném struhadle Microplane nastrouhanou citronovou kůru a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Vše promíchám.
V druhé misce vyšlehám bílky do tuhého sněhu, který jemně zapracuji do těsta.
V rendlíku uvařím vanilkový pudink. Na 2 balení použiji necelý litr mléka, tedy přibližně 400 ml (s menším množství mléka, než se uvádí na balení, dosáhnu hustější konzistenci) a nezapomenu pudink osladit cukrem.
Plech o velikosti přibližně 40 x 30 cm nebo menší, vyložím pečicím papírem a naleji na něj těsto. Na těsto navrstvím ještě teplý pudink. Nevadí mi, když zůstanou místa, která pudink nepokryje. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 180°C na přibližně 25-30 minut. Zda je koláč upečen zkontroluji pomocí špejlí. Do středu korpusu píchnu špejlí a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo.
Pekáč dám na chladné místo, aby se koláč zcela vychladil, a pak na něj navrstvím zakysanou smetanu bez dalšího ochucení. Snažím se ji pomocí cukrářské špachtle rozetřít po celé ploše buchty. Pomocí sítka pak vršek posypu mletou skořicí nebo holandským kakaem a nechám nejlépe do druhého dne v lednici ztuhnout.
Druhý den nakrájím nožem na čtverce, zakousnu se a vzpomínám na dobu, kdy mi bylo 5 nebo 6 let a buchtu mi upekla máma.