#Pstruh, jablko, okurka
Kategorie: | Recepty |
---|
#Pstruh, jablko, okurka
Hledáte inspiraci na svěží předkrm z ryby? Tady je! LOSOSOVITÝ PSTRUH s nakládanými jablky a koprovou majonézou je opravdová delikatesa, která vám nezabere moc času a potěší každého milovníka ryb. Nemusíte se bát, ryba je upravena naložením do suché marinády ze soli a cukru. Sůl rybu zakonzervuje, odebere tekutiny, čili vysuší a tímto procesem ji zbaví jakýkoli bakterií. A stejné konzervační vlastnosti má také cukr.
Suroviny
Na 4 porce předkrmu ryby
- 2 menší filety lososovitého pstruha
- 20 g cukru krystal
- 20 g soli
Na nakládaná jablka
- 1⁄4 Granny Smith jablka
- 50 ml vinného octu
- 15 g cukru
Na nakládanou okurku
- 1 salátovou okurku
- vločková sůl
Na koprovou majonézu
- 150 ml slunečnicového oleje
- velká hrst čerstvého kopru
- pár lístků čerstvého špenátu pro barvu
- 2 vaječné žloutky
- 1/2 lžíce vinného octu
- citronová šťáva
- sůl a pepř
Na dozdobení
- jedlé kytky
- snítky čerstvého kopru
Postup
Začnu s majonézou. Jako první si připravím koprový olej. Zahřeji olej na 60 °C a rozmixuji v něm kopr a špenát. Pro tento krok vám skvěle poslouží Thermomix, který má zabudovaný teploměr i mixér. Vše přecedím přes jemné sítko s gázou nebo dětskou plenou (tu používám já). Olej přeliju do plastové servírovací nádobky s aplikátorem na zdobení a v této lahvičce uchovám nespotřebovaný olej v lednici. Později ho můžu využít třeba do salátů nebo na přípravu jiných jídel.
Vezmu si misku a ruční šlehací metličku a začnu se šleháním žloutků. Postupně do nich přiliju trochu octu, přisolím a po malých dávkách přilévám koprový olej. Šlehám, dokud nevznikne hustá majonéza. Na závěr majonézu dochutím solí a pepřem a v případě nutnosti zakápnu pár kapkami citronové šťávy. Opět využiji nádobku s aplikátorem, do které přeliju majonézu a na chvíli odložím do lednice.
Omyté, kůže zbavené filety lososovitého pstruha hladím konečky prstů a zbavím je kostí speciální pinzetou na rybí kosti. Na nerezovém tácku si připravím suchou marinádu smícháním soli a cukru (1:1). Filety obalím ve směsi z obou stran a nechám na tácu marinovat 6-7 minut. Poté směs z filetů omyji studenou vodou a rybu nakrájím na plátky nebo na menší kostičky.
V malém rendlíku přivedu k varu ocet s cukrem, odstavím a nechám vystydnout. Omyju si jablko, oloupu a zbavím jádřince. Přepůlím ho a dám do vakuovacího sáčku, do kterého naliju octový rozvar. Zavakuuji na maximum (tím se tekutina dostane do jablíčka), nechám chvíli působit a pak sáček otevřu a jablko nakrájím na malé kostičky. Schválně v receptu uvádím jablko Granny Smith, je kyselejší, šťavňaté a má hezkou křupavost, která se k tomuto předkrmu hodí.
Oloupanou okurku nakrájenou na širší plátky zprudka ogriluji nebo nejlépe spálím na předem rozehřáté pánvi. Poté nakrájím na malé kostičky a posypu špetkou vločkové soli.
Teď mám vše připraveno na servírování a naložím předkrm dle fantazie. Mezi plátky nebo kostičky ryby aplikátorem přidám majonézu, navrstvím kostičky jablka a okurky a můžu to zakápnout i pár kapkami koprového oleje. Dozdobím lupínky jedlé kytky a snítky čerstvého kopru.