#Pravý americký třešňový pie
Kategorie: | Recepty |
---|
#Pravý americký třešňový pie
Ráda vzpomínám na to, jak jsem na rok odjela do Ameriky, studovala tam na střední škole a bydlela u své hostitelské rodiny. A právě ta moc dobře věděla, jak ráda peču. Proto mě vzali na kurz pečení toho pravého amerického koláče (AMERICAN PIE). Recept je jednoduchý a za chvíli se díky němu i vy přenesete za velkou louži!
Suroviny
Na těsto (pozn. 1 hrnek = 125 g)
- 3 hrnky hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 16 lžic studeného másla (odpovídá přibližně 220 g másla)
- 1/2 hrnku a 2 lžíce ledové vody
Na náplň
- 5 hrnků mražených (nebo čerstvých) kyselých třešní
- 1 hrnek krupicového cukru
- 1/4 hrnku bramborového škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mandlového extraktu (krásně vytáhne chuť třešní)
Na dochucení
- moučkový cukr
Postup
Nejprve si připravím těsto - smíchám mouku, cukr, máslo a sůl. Chci dosáhnout struktury mramoru, takže malé kusy másla jsou v pořádku. Přidám vodu a mixuju nebo nechám promíchat ve kuchyňském robotu, dokud se směs nespojí. Pak těsto zabalím do potravinové fólie a nechám minimálně 4 hodiny, nejlépe ale přes noc, odležet v lednici.
Připravím si kulatou formu na pečení, nejlépe s vlnitým okrajem, kterou vymažu máslem. Odleželé těsto vyválím válečkem přibližně na tloušťku 0,3 - 0,5 cm, vykrojím kruh, který je větší než forma na pečení a opatrně pomocí válečku těsto přenesu do vymazané formy. Okraje nechám přes formu, pak s nimi koláč přikryju. Odřezky z těsta si nechávám na dozdobení.
Připravím si náplň. Ve větší míse nechám rozmrazit třešně, dokud většina šťávy z ovoce nevyteče. Šťávu scedím. V malé misce smíchám cukr, bramborový škrob, sůl a směs přimíchám do ovoce. Přidám extrakt z mandlí. Ovocnou náplň naliju na neupečené těsto ve formě a mírně zakápnu šťávou z ovoce (stačí opravdu 2-3 lžíce).
Přebývající okraje těsta potřu cukrářským štětcem rozšlehaným vajíčkem a přikryju s nimi obvod koláče. Z výřezů ze zbylého těsta dotvořím vrchní část koláče a můžu vytvořit mřížku nebo vykrojit tvary a ty naskládat vedle sebe tak, aby se jednotlivé tvary navzájem dotýkaly. Pomoct mi může radýlko. Koláč můžu pokrýt těstovým plátem i celý. Jenom nesmím zapomenout ho na pár místech propíchat vidličkou, aby měla kudy během pečení uniknout pára. Celý vršek koláče potřu mašlovačkou zbylým rozšlehaným vajíčkem.
Peču přibližně 25 - 30 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Abych neušpinila troubu, dám si formu na plech s pečicím papírem nebo teflonovým podložkou. Může se stát, že ovoce pustí více šťávy při pečení a ta se zapeče na dně trouby. Tímhle se vyhnete nepříjemnému drhnutí :).
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.