#Pravý americký třešňový pie

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Pravý americký třešňový pie | Kristína Nemčková
Sladké

tresnovy_pie_made_by_kristina

#Pravý americký třešňový pie

10 - 12 45 min 2

Ráda vzpomínám na to, jak jsem na rok odjela do Ameriky, studovala tam na střední škole a bydlela u své hostitelské rodiny. A právě ta moc dobře věděla, jak ráda peču. Proto mě vzali na kurz pečení toho pravého amerického koláče (AMERICAN PIE). Recept je jednoduchý a za chvíli se díky němu i vy přenesete za velkou louži!

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na těsto (pozn. 1 hrnek = 125 g)

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 16 lžic studeného másla (odpovídá přibližně 220 g másla)
  • 1/2 hrnku a 2 lžíce ledové vody

Na náplň

  • 5 hrnků mražených (nebo čerstvých) kyselých třešní
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1/4 hrnku bramborového škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mandlového extraktu (krásně vytáhne chuť třešní)

Na dochucení

  • moučkový cukr

Postup

Nejprve si připravím těsto - smíchám mouku, cukr, máslo a sůl. Chci dosáhnout struktury mramoru, takže malé kusy másla jsou v pořádku. Přidám vodu a mixuju nebo nechám promíchat ve kuchyňském robotu, dokud se směs nespojí. Pak těsto zabalím do potravinové fólie a nechám minimálně 4 hodiny, nejlépe ale přes noc, odležet v lednici.

Připravím si kulatou formu na pečení, nejlépe s vlnitým okrajem, kterou vymažu máslem. Odleželé těsto vyválím válečkem přibližně na tloušťku 0,3 - 0,5 cm, vykrojím kruh, který je větší než forma na pečení a opatrně pomocí válečku těsto přenesu do vymazané formy.  Okraje nechám přes formu, pak s nimi koláč přikryju. Odřezky z těsta si nechávám na dozdobení.

Připravím si náplň. Ve větší míse nechám rozmrazit třešně, dokud většina šťávy z ovoce nevyteče. Šťávu scedím. V malé misce smíchám cukr, bramborový škrob, sůl a směs přimíchám do ovoce. Přidám extrakt z mandlí. Ovocnou náplň naliju na neupečené těsto ve formě a mírně zakápnu šťávou z ovoce (stačí opravdu 2-3 lžíce).

Přebývající okraje těsta potřu cukrářským štětcem rozšlehaným vajíčkem a přikryju s nimi obvod koláče. Z výřezů ze zbylého těsta dotvořím vrchní část koláče a můžu vytvořit mřížku nebo vykrojit tvary a ty naskládat vedle sebe tak, aby se jednotlivé tvary navzájem dotýkaly. Pomoct mi může radýlko. Koláč můžu pokrýt těstovým plátem i celý. Jenom nesmím zapomenout ho na pár místech propíchat vidličkou, aby měla kudy během pečení uniknout pára. Celý vršek koláče potřu mašlovačkou zbylým rozšlehaným vajíčkem.

Peču přibližně 25 - 30 minut v předem vyhřáté troubě na 180 °C. Abych neušpinila troubu, dám si formu na plech s pečicím papírem nebo teflonovým podložkou. Může se stát, že ovoce pustí více šťávy při pečení a ta se zapeče na dně trouby. Tímhle se vyhnete nepříjemnému drhnutí :).

Co by se vám mohlo hodit?

5
7x
4
0x
3
1x
2
1x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
2
T Avatar autora | 29.10.2024
Moc se nepovedl, těsto zvláštní, ani se nedařilo dopéct, náplň plavala i když jsem třešně nechala scedit přes celou noc. Výsledek- skoro nejedlý Bohužel nedoporučuji…
3
I Avatar autora | 1.6.2024
Bohužel se nepovedlo.. třešně pustily hodně šťávy, takže to uvnitř trochu “plavalo” Škoda.. příště zkusím jiný recept :)
K Avatar autora Kristína (Administrátor) 1.6.2024
Dobrý den, v popisu receptu uvádím: Ve větší míse nechám rozmrazit třešně, dokud většina šťávy z ovoce nevyteče. Šťávu scedím. Dodrželi jste tento postup?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu