#Pralinková pasta
Kategorie: | Recepty |
---|
#Pralinková pasta
Tento recept na PRALINKOVOU PASTU jsem se naučila na škole Le Cordon Bleu. Překvapilo mě, jak je jednoduchý. Budete potřebovat jenom oříšky, cukr a výkonný mixér s teploměrem uvnitř. Pokud máte doma Thermomix, máte vyhráno :) Pastu využívám zejména k přípravě krému do zákusků, na plnění koláčů a buchet nebo si ji ujídám jen tak.
Suroviny
Na 4 skleničky pralinkové pasty (přibližně 600-700 ml)
- 400 g loupaných naturálních pistácií (nebo lískových oříšků)
- 200 g naturálních mandlí
- 300 g krystal cukru
Postup
Rozehřeji si troubu na 160 °C.
Na plech vyložený pečicím papírem si nasypu mandle a ořechy dle libosti (nejlepší jsou podle mě lískové oříšky nebo pistácie). Oříšky volím naturální, nesolené a bez jakékoliv další chutě. Dám péct na 15 minut do rozehřáté trouby, aby oříšky uvolnily svou chuť a vůni.
Čas využiju na přípravu suchého karamelu. Karamel můžete připravovat dvěma způsoby – cukr + voda, nebo jenom cukr. Asi už víte, který z nich bude suchý :)
V rendlíku si nechám pozvolna rozpustit cukr, dokud mi nedosáhne zlatavé barvy a nevytvoří se tekutý karamel. Vyndám plech s upečenými oříšky z trouby a zaliju je karamelem. Nechám vše vystydnout.
Vznikne mi tvrdý karamelový plát s oříšky. Nalámu ho na menší kousky a dám do Thermomixu rozmixovat. Pozor, ne každý mixér dokáže tuto hmotu dobře rozmixovat. Chce to opravdu silný robot, nejlépe s vnitřní teplotní sondou.
Směs bude na začátku mixování sypká, pak se začne měnit v tekutější hmotu.
Dávám pozor a sleduji teplotu uvnitř mixéru, neměla by překročit více než 40-50 °C. Pokud směs dosáhne této teploty, odstavím ji a nechám vychladit v lednici (nebo i v mrazáku) a poté znova pokračuji v mixování do hladké konzistence.
Pralinková pasta, nebo-li domácí nugeta, je hotová! Naliju ji do menších skleněných nádob a uzavřu víčkem. Nechám zcela vychladnout.
Pralinkovou pastu skladuji v pokojové teplotě v tmavší místnosti (špajz, kuchyňská skřínka). Rozhodně ji nedávám do lednice. Je běžné, že se časem oddělí olej od pasty, v tom případě stačí sklenku obrátit víčkem dolů a po pár hodinách je původní konzistence zpět.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.