#Pralinková pasta

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Pralinková pasta | Kristína Nemčková
Sladké Pomazánka

pralinka3

#Pralinková pasta

3 - 4 45 min 2

Tento recept na PRALINKOVOU PASTU jsem se naučila na škole Le Cordon Bleu. Překvapilo mě, jak je jednoduchý. Budete potřebovat jenom oříšky, cukr a výkonný mixér s teploměrem uvnitř. Pokud máte doma Thermomix, máte vyhráno :) Pastu využívám zejména k přípravě krému do zákusků, na plnění koláčů a buchet nebo si ji ujídám jen tak.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na 4 skleničky pralinkové pasty (přibližně 600-700 ml) 

  • 400 g loupaných naturálních pistácií (nebo lískových oříšků)
  • 200 g naturálních mandlí
  • 300 g krystal cukru

Postup

Rozehřeji si troubu na 160 °C.

Na plech vyložený pečicím papírem si nasypu mandle a ořechy dle libosti (nejlepší jsou podle mě lískové oříšky nebo pistácie). Oříšky volím naturální, nesolené a bez jakékoliv další chutě. Dám péct na 15 minut do rozehřáté trouby, aby oříšky uvolnily svou chuť a vůni.

Čas využiju na přípravu suchého karamelu. Karamel můžete připravovat dvěma způsoby – cukr + voda, nebo jenom cukr. Asi už víte, který z nich bude suchý :)

V rendlíku si nechám pozvolna rozpustit cukr, dokud mi nedosáhne zlatavé barvy a nevytvoří se tekutý karamel. Vyndám plech s upečenými oříšky z trouby a zaliju je karamelem. Nechám vše vystydnout.

Vznikne mi tvrdý karamelový plát s oříšky. Nalámu ho na menší kousky a dám do Thermomixu rozmixovat. Pozor, ne každý mixér dokáže tuto hmotu dobře rozmixovat. Chce to opravdu silný robot, nejlépe s vnitřní teplotní sondou.

Směs bude na začátku mixování sypká, pak se začne měnit v tekutější hmotu.

Dávám pozor a sleduji teplotu uvnitř mixéru, neměla by překročit více než 40-50 °C. Pokud směs dosáhne této teploty, odstavím ji a nechám vychladit v lednici (nebo i v mrazáku) a poté znova pokračuji v mixování do hladké konzistence.

Pralinková pasta, nebo-li domácí nugeta, je hotová! Naliju ji do menších skleněných nádob a uzavřu víčkem. Nechám zcela vychladnout.

Pralinkovou pastu skladuji v pokojové teplotě v tmavší místnosti (špajz, kuchyňská skřínka). Rozhodně ji nedávám do lednice. Je běžné, že se časem oddělí olej od pasty, v tom případě stačí sklenku obrátit víčkem dolů a po pár hodinách je původní konzistence zpět. 

 

Co by se vám mohlo hodit?

5
9x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
I Avatar autora | 25.10.2022
Ještě jsem nedělala, ale chtěla jsem se zeptat, jaký čas nastavujete na thermomixu? A viděla jsem na videu, že jste točila kolečkem proti směru hodinových ručiček? Tak se thermomix zastavuje? Asi jsem neměla moc dobrou předváděcí lekci. Stále se učím. Děkuji za radu. A ještě jeden dotaz. Proč jste nedělala karamel v thermomixu? Tak jak jste ho dělala je lepší?
5
B Avatar autora | 20.8.2022
Mám Thermomix a ráda vyzkouším tento recept.
Zpět do obchodu