#Povidlové pirohy
Kategorie: | Recepty |
---|
#Povidlové pirohy
POVIDLOVÉ PIROHY od moji babičky Pavlínky jsou "must have". Je to pro mě taky dětská vzpomínka na prázdniny u ní v Piešťanech na Slovensku, kdy jsem ji v kuchyni pomáhala "šúlať šúlance" ze zbývajícího bramborového těsta, které téměř vždy při přípravě pirohů zbyde. Tento recept najdete i v kuchařce #UPGRADE a dle fotek, které jste mi poslali, je jedním z vašich nejoblíbenějších. Moc vám děkuji za fotky jídel, které podle moji kuchařky vaříte.
Suroviny
Na bramborové těsto
- 150 g brambor
- 500 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 100 ml vlažné vody
- špetka soli
Na náplň
- sklenice švestkových povidel
- 100 g másla
- 300 g strouhanky (nebo mletých ořechů)
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup
Den předem uvařím brambory ve slupce doměkka. Ještě teplé je pak oloupu, nechám vystydnout a dám do lednice přes noc.
Druhý den brambory namelu na masovém mlýnku nebo nastrouhám najemno. Smíchám je s moukou, vejcem, vodou a špetkou soli. Vypracuju hladké těsto. Míchám ho buď v robotu, nebo mixérem tak dlouho, než se přestane lepit. Připravím si vál, posypu ho moukou a válečkem vyválím na něm těsto na přibližně 0,3 cm vrstvu. Pomocí kulaté formičky na pirohy pak vykrajuju kolečka s průměrem 10 cm. Když nemám formičku na vykrajování, pomůžu si větším hrníčkem nebo miskou.
Do středu každého kolečka nanesu lžičkou švestková povidla, a buď ho uzavřu formičkou na pirohy, nebo prsty přeložím kolečko v půlce a okraje přimáčknu vidličkou. Pokud mi zbyde těsto, připravím šulance, neboli šišky. Z těsta vyválím tenký váleček, ze kterého odkrajuju 5 cm dlouhé kousky, které jemně rozválím dlaněmi na válečky a vařím spolu s pirohy.
Ve větším hrnci dám vařit vodu a jakmile vře, vložím připravené pirohy. Od doby co vyplavou je vařím ještě další 3 minuty a pak je děrovanou lžící (naběračkou) vyndám a nechám okapat.
Mezitím si na pánvi rozehřeju 50 g másla a uvařené a okapané pirohy do něj vložím. Na další pánvi, nejlépe teflonové, si rozpustím druhou půlku másla a smažím na něm dozlatova strouhanku (nebo pomleté ořechy) asi 7 - 10 minut. Důležité je stále promíchávat, aby se strouhanka nebo ořechy nepřipálily. Do opečené strouhanky pak zamíchám i vanilkový cukr a lžíci moučkového cukru.
Pirohy zasypu strouhankou (ořechy) a servíruju posypané moučkovým cukrem. Někdy je taky zakápnu rozpuštěným máslem.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.