#Pomazánka z červené řepy
Kategorie: | Recepty |
---|
#Pomazánka z červené řepy
POMAZÁNKU Z ČERVENÉ ŘEPY miluje celá moje rodina, mamka ji dokonce prohlašuje za vůbec nejoblíbenější snídani :-) Já si ji ráda dávám i jako takovou lehčí večeři. Je skvělá, zdravá a navíc ji máte za chvilku hotovou. A rovnou doporučuju udělat pořádné množství!
Suroviny
Na pomazánku
- 1 řepa - předvařená, vakuově balená
- 100 g čerstvého kozího sýra (já použila Président Petits Chevres Doux)
- 125 g Lučiny (nebo jiného měkkého sýra, třeba Philadelphie)
- 100 ml balsamico octa
- 1 lžíce medu
- Sůl
- Pepř
Na servis
- toast nebo chleba
- kozí sýr
- mikrobylinky
Postup
V rendlíku nebo na pánvi nechám vařit balsamikový ocet spolu s medem. Omáčku vařením zredukuji až do zhoustnutí, což zabere pár minut. Důležitá je hustší konzistence, kterou ověřím testem s polévkovou lžící. Když ji do směsi namočím, obalí se a zůstane jemně na povrchu lžíce, nezteče dolů jako voda. Nesnažím se redukovat až do úplného zhoustnutí na konzistenci tuhého medu. Směs nechám vychladnout.
Předvařenou řepu nastrouhám najemno na struhadle a vyždímám z ní přebytečnou šťávu. Promíchám s čerstvým kozím sýrem a Lučinou. Do směsi přidám vychlazenou redukci z balsamika a medu a téměř hotovou pomazánku dochutím solí a pepřem (doporučuji vyzkoušet kampotský pepř).
Pomazánku nejraději servíruji na opečeném chlebu s plátkem opečeného kozího sýra.