#Pistáciový tart s hruškou

Kategorie: Recepty

tart_pistacie3

#Pistáciový tart s hruškou

5 - 6 45 min 3
Sladké

PISTÁCIOVÝ TART S HRUŠKOU, jehož základní vrstvu tvoří křehké těsto pâte sablée, pistáciový pečený krém, ganache z bílé čokolády a vanilkové hrušky. Ve francouzštině slovo “sablée” znamená písek a těsto ho svou konzistencí před přidáním vajíčka připomíná. Do tartu jsem zapracovala pistáciovou mouku, pistáciovou pastu a drcené pistácie.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na křehké pistáciové těsto (pâte sablée)

  • 100 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 20 g najemno mletých pistácií (pistáciová mouka)
  • 50 g moučkového cukru
  • 20 g vajíček

Na pistáciovou náplň

  • 150 g změklého másla
  • 150 g cukru krupice
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 150 g najemno mletých pistácií (pistáciová mouka)
  • 25 g hladké mouky
  • 40 ml kirsch (alkohol), já použila višňovku

Na pistáciovou ganache

Na vanilkový sirup

  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 50 ml vody
  • 10 ml kirsch (třešňovice nebo višňovka)
  • 1 vanilkový lusk

Na dochucení a dozdobení

  • 1-2 čerstvé hrušky
  • 1 plátek želatiny
  • pár nesolených pistácií na dozdobení
  • zlatý jedlý prach

Postup

Připravím si křehké těsto, kterému se říká pâte sablée. Máslo nechám povolit při pokojové teplotě a přidám ho do robotu spolu se všemi suchými surovinami. Nechám vypracovat do sypké směsi. Do malé misky si vyklepnu 1 vajíčko, rozmíchám ho a poté odvážím 20 g – ty přidám do směsi na těsto a šlehám, dokud se těsto nepropojí.

Hotové těsto rozválím válečkem mezi dvěma pečicími papíry na tenký plát s tloušťkou přibližně 3 mm. Tento plát dám přímo na papíru vychladit do lednice na 5 až 10 minut.

Plech na pečení vyložím pečicí podložkou Air Mat a položím na něj kruhovou formu na tart (průměr 20 až 24 cm). Vřele doporučuji použít právě Air Mat podložku, sama si bez ní už ani neumím představit pečení. Podložka díky performaci zabezpečí dokonalou cirkulaci vzduchu při pečení a perfektně propeče těsto i zespodu. Při pečení tartu je to lepší volba než pečicí papír, pokud ale nemáte jinou možnost, upečete tart i s použitím pečícího papíru.

Vychlazené těsto vyndám z lednice a ihned s ním pracuji, protože rychle měkne a pak se s ním pracuje špatně. Z těsta sundám vrchní vrstvu papíru a přikryji  jím kruhovou formu umístěnou na silikonové podložce (postup nejlépe uvidíte na videu níže). Prsty přitlačím těsto kolem stran až dolů a dám pozor, aby se dostalo i do rohů k podložce. Zbylé okraje kolem formy oříznu nožem a opět dám do lednice vychladit. Když se vám do lednice nevejde celý plech, přeneste opatrně podložku s tartem na menší podložku. Nechám chladit, než si připravím pistáciový krém.

V robotu s pádlovým nástavcem nechám utřít máslo s cukrem. Poté postupně přidávám předem rozmíchané vejce se žloutkem a nechám vždy dobře zapracovat robotem než přidám další množství vajíčka. Kdybych přidala vajíčka najednou, mohl by se mi máslový krém srazit. Přidám pistáciovou a hladkou mouku a vše nechám umíchat do světlého krému. Nakonec přidám alkohol a hotový krém navrstvím pomocí cukrářského pytlíku do vychlazené formy s tartovým těstem. Dám péct do předem vyhřáté trouby na 165 °C na 20-25 minut dokud kraje křehkého těsta nezačnou zlátnout. Ihned po upečení a vytažení z trouby oddělím tart od formy pomocí tenkého nože a nechám vystydnout.

V rendlíku zavařím cukr s vodou, kirschem (alkoholem) a s celým luskem vanilky, až vznikne sirupová konzistence. Hotovým vanilkovým sirupem pomocí štětce zlehka potřu upečený vychlazený tart. Zbylý sirup využiji a naložím do něj hrušky. Ty si předtím oloupu, rozkrojím na půlky nebo čtvrtky a zbavím jadřinců. Nechám je v sirupu pomalu dusit přibližně 10 minut a dávám pozor, aby se nerozvařily. Měly by držet tvar a jen nasáknout vanilkovou chuť a aroma.

Další vrstva na tartu je čokoládová ganache. Ve vodní lázni rozpustím bílou čokoládu a cukrářskou stěrkou do ní zamíchám smetanu na šlehaní, než vznikne hladká a lesklá ganache. Na závěr přidám pistáciovou pastu a promíchám do propojení. Hotovou ganache rovnoměrně natřu na tart.

Na závěr vytáhnu hrušky ze sirupu a nakrájím je na tenké plátky, které naskládám na tart. Do zbylého horkého vanilkového sirupu zamíchám předem ve vodě namočený plátek želatiny a nechám zcela rozpustit. Sirupem pak pomocí cukrářského štětce potřu plátky hrušek na tartu, dozdobím kousky pistácií a jemně popráším zlatým prachem. Odložím do lednice nejlépe do druhého dne, kdy křehké těsto ještě trochu zkřehne. 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5,0 7
5
7x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:

Co by se vám mohlo hodit?

#Nejnovější recepty

#Sledujte mě na sociálních sítích

Hodnocení obchodu

5,0 1173 hodnocení

Ověřený zákazník - Heureka | 21.12.2024
dobrý produkt a rýchle doručenie
Ověřený zákazník - Heureka | 01.03.2025
Zboží odpovídalo popisu a bylo dodáno rychle
Ověřený zákazník - Heureka | 26.12.2024
+ Velice rychlé doručení, krásné balení, kvalitní produkt

Radka Martanová | 25.12.2024
Luxusní vůně a chuť vaječňáku díky fazoli. Musí každý ochutnat!
Danuše Zápotocká | 21.12.2024
Vše v pořádku, rychlé dodání, doporučuji
Ověřený zákazník - Heureka | 27.12.2024
+ Krasne zabaleno
+ Odesláno velice rychle

Jitka Hachová | 02.02.2025
Kvalitní zboží, profesionální přístup k zákazníkům..
Ověřený zákazník - Heureka | 24.12.2024
Jen samá chvála,rychlé dodání,nádherně zabaleno,krásné zboží a hlavně,vše je kvalitní a funguje
Ověřený zákazník - Heureka | 10.01.2025
Kvalita,pekne zabalene,darecek k tomu. Rychle dodani.Mile doplnky..podpis Kristyny atd..
Ověřený zákazník - Heureka | 27.12.2024
Naprostá spokojenost. Bleskurychlé dodání před vánocemi, výborná komunikace
Ověřený zákazník - Heureka | 19.02.2025
+ Vyborna komunikace
+ Rychlost vyrizeni

Jitka Hachová | 17.03.2025
S obchodem jsem velmi spokojená, výborná komunikace, rychlé dodání, kvalitní produkty, vždy krásně zabaleno a jako bonus dáreček..
Ověřený zákazník - Heureka | 18.02.2025
Všchno proběhlo podle očekávání. Dodání bylo rychle. Kvalita zboží podle očekávání byla skvělá.
Ověřený zákazník - Heureka | 28.03.2025
+ Velmi ochotni, komunikativní, milí

Ověřený zákazník - Heureka | 12.01.2025
+ Super rychlost doručení.

Mohu jedině pochválit. Jak komunikace tak cena i rychlost zaslání naprosto v pořádku.
Martin Odvody | 26.01.2025
Vše proběhlo v pohodě, maximální spokojenost, kvaltní produkty