#Pistáciové tiramisu

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
pistacia tiramisu9
Sladké

pistacia_tiramisu10

#Pistáciové tiramisu

8 - 10 30 min 1

Pistáciové tiramisu je jednoduchý a na přípravu lehký dezert, který se stal poslední roky populárním zejména v Itálii odkud pochází. Význam slova TIRAMISU vzniklo ze spojení tirame su, což ve volném překladu znamená něco jako „vytáhni mě“ nebo „povzbuď mě“. Originální recept je kávový, no existuje i alternatíva s jahodami nebo třeba tento pistáciový, který kombinuje chuť pistácií, pistáciové pasty (másla), mascarpone a italských piškot savoiardi.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na korpus

  • 500 g mascarpone
  • 130 g cukru moučka (méně při slazené pastě)
  • 120 g pistáciové pasty
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 2 vejce
  • 50 g nasekaných pistácií
  • 400 g italských piškot (savoiardi)
  • 300 ml horkého mléka

Na dochucení a dozdobení

  • 50 - 70 g drcených pistácií
  • třpytky ve spreji (nemusí být)

Postup

V kovové misce nad vařící vodou, tedy na vodní lázni, za stálého míchání metličkou vyšlehám celá vyklepnutá vajíčka. Počkám, než dosáhne vaječná směs teploty přibližně 50-55 °C, pak mám hotovo. Dávám si pozor, aby teplota nebyla vyšší, pak by se vajíčka uvařila a směs by se nedala použít. Proto si pomůžu kuchyňským teploměrem. Tímto procesem zajistím pasterizaci vajec, aby v dezertu vydržela a nezpůsobila žádné zdravotní komplikace. Takto upravenou vaječnou směs pak rychle zchladím ponořením misky do ledové lázně.

V další, větší míse si ručním mixérem s metličkami smíchám mascarpone se smetanou ke šlehání a na středním až vysokém stupni šlehání směs vyšlehám. Když chci mít jistotu nadýchaného krému, smetanu si vyšlehám do šlehačky předem a pak rozmíchám s mascarpone a cukrem.

Do vyšlehaného smetanového krému přidám pistáciovou pastu a v této fázi receptu si dávám pozor, jakou pistáciovou pastu použiju:

  • pistáciové oříškové máslo od DIANA je neslazené. Má autentickou, ničím neovlivněnou chuť oříšků, ze kterých je pasta vyrobena. Když tedy použiju neslazené máslo, šlehačku s mascarpone dosladím moučkovým cukrem dle chuti, sladkost dezertu dodají i piškoty savoiardi.
  • slazené oříškové máslo, které si dělám doma podle tohoto receptu nebo mám koupené hotové. V tomto případě cukrem šetřím, protože cukru je v oříškovém másle dostatek.

Smetanový krém s oříškovým máslem šlehám přibližně minutu, dokud se vše nepropojí. Ochutnám a popřípadě dochutím cukrem, myslím ale při dochucení na sladkost piškotů. Do směsi mixérem zašlehám vychlazená pasterizovaná vejce.

Připravím si průhlednou skleněnou (zapékací) mísu nebo klasickou otevírací dortovou formu. V malém rendlíku, kterého průměr bude větší než délka jednoho piškotu, si ohřeji mléko (nevařím). 

Začnu s vrstvením. Jako první vrstvu ukládám, v teplém mléce krátce namočené piškoty savoiardi těsně vedle sebe. Na ně navrstvím pistáciový krém, jemně ho lžící uhladím, aby se dostal do všech stran rovnoměrně a zasypu každou vrstvu hrstí drcených pistácií. Pokračuji další vrstvou piškotů, krému a pistácií až po samý okraj formy. Jako poslední posypu drcenými pistáciemi a popráším zlatými třpytkami ve spreji, které tiramisu dodají lesk. Dám schladit do lednice nejlépe do druhého dne.

Jako klasické tiramisu, i toto je nejlepší servírovat doprostřed stolu a všem hostům rozdat polévkovou lžíci.

Co by se vám mohlo hodit?

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
3x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu