#Phad Thai nudle
Kategorie: | Recepty |
---|
#Phad Thai nudle
Další z receptů, který jsem si "přivezla" z Asie. Naučila jsem se jej na kurze vaření v Thajsku. Nudle PHAD THAI není těžké připravit, budete potřebovat pár surovin, které doporučuji hledat ve vietnamské večerce nebo v oddělení exotických surovin v samoobsluze. Využijete je i pro ostatní z mých receptů. V seznamu surovin uvádím hmotnosti jednotlivých surovin, které vám pomůžou při prvním vaření tohoto receptu. Při tom dalším už postupujte od oka :).
Suroviny
Na thajské nudle
- 6 větších krevet
- 200 g rýžových nudlí
- 200 g čerstvých fazolových mungo klíčků
- 120 g tofu
- 30 g čínské pažitky (lze nahradit jarní cibulkou)
- 40 g sladké napiklované ředkvičky (nemusí být)
- 40 g nesolených pražených arašídů
- 10 g sušených krevet
- 2 vajíčka
- 20 g šalotky
- 150 ml vody
- 150 ml rostlinného oleje
Na omáčku
- 90 g palmového cukru
- 60 ml rybí omáčky
- 70 g tamarind omáčka
- sušené chilli
Na dochucení
- čerstvé chilli
- opečené nasekané arašídy
- plátek limetky
- čerstvé fazolové mungo výhonky
Postup
Výhodou asijských receptů je rychlost jejich přípravy. Jediné, co je nutné udělat před samotným vařením, je připravit si všechny komponenty předem, včetně jejich nakrájení. Proto začnu vážením, krájením a připravím si misky se surovinami. Pak mi uvaření tohoto receptu nezabere více než pár minut, podívejte na video.
Rýžové nudle namočím v hlubokém pekáči do vody na minimálně na 30 minut, ideálně na hodinu.
Začnu přípravou omáčky. Do nerezového rendlíku dám celé množství tamarind a rybí omáčky (nelekněte se rybího pachu z omáčky) a nechám v ní, na mírném stupni ohřívání, rozpustit palmový cukr. Občas promíchám vařečkou. Pro autentickou asijskou chuť přidám špetku sušeného chilli, na drcení kterého použiju hmoždíř nebo mlýnek na chilli. Po úplném rozpuštění palmového cukru odstavím rendlík stranou a nechám omáčku vystydnout.
Jak popisuji v první větě, vše si připravím a nakrájím předem, abych během vaření měla po ruce všechny komponenty a mohla je postupně přidávat do rozpálené wok pánve. K přípravě tedy budu potřebovat přibližně 7-8 misek, každou surovinu v samostatné misce:
- čerstvé krevety, které předem oloupu a zbavím střívka (můžu je zaměnit i kuřecím masem, které si nakrájím na tenké proužky)
- tofu, to si nakrájím na menší kostky s rozměrem přibližně 1 x 1 cm
- šalotku, nakrájenou nadrobno
- sušené krevety, stačí opravdu malé množství a pozor na jejich pach
- vodu, připravenou ve vyšší odměrce
- vajíčka a olej, abych je měla po ruce a nestalo se to, co ve videoreceptu, ve kterém jsem zapomněla vajíčka zcela použít :)
- rýžové nudle, které jsme si předem namočila a nechala v sítku okapat (zcedit)
- fazolové mungo klíčky, které si předem opláchnu ve vodě
- pražené a nesolené arašídy, ty si nadrtím na drobnější kousky
- jarní cibulku nakrájenou na šikmé proužky
Když mám takto vše připraveno, nechám si rozehřát rostlinný olej v hluboké WOK pánvi a zprudka v něm opeču očištěné a střívek zbavené krevety (nebo kuřecí proužky). Připravím si stranou nerezovou misku a do ní vytáhnu opečené krevety (kuřecí maso) a dám stranou.
Do výpeku ve WOK pánvi přidám nakrájené tofu, nasekanou šalotku, sušené krevety a opékám cca 1-2 minuty. Do pánve rozbiju celé vajíčko a vařečkou s rohem promíchám, aby se vajíčko zapracovalo do surovin. Ihned přidávám nudle a vše promíchávám jak vařečkou, tak i pohybem pánve od sebe a k sobě. Během vaření přidávám vodu, abych docílila uvaření nudlí a získala krémovou konzistenci. Vaření mi nezabere více než 10 minut. Na závěr přimíchám čerstvé mungo klíčky a 1-2 lžíce nadrcených arašídů. Zbytek si nechám na finální servis.
Ochutnám, abych měla jistotu, že jsou nudle uvařené a abych zjistila, jestli jsem spokojena s výsledným dochucením. V případě potřeby dochutím rybí omáčkou nebo jenom solí.
Připravím si hluboké keramické misky, ve kterých podávám nudle zasypané proužky čerstvé jarní cibulky, pár mungo klíčky a drcenými arašídy. Pro odvážné nakrájím čerstvé chilli na kolečka, které dám navrch nudlí a podávám i s měsíčkem limetky. Phad Thai nudle servíruji s čínskými hůlkami.