#Perník s pečenou hruškou
Kategorie: | Recepty |
---|
#Perník s pečenou hruškou
I z obyčejné buchty se dá udělat skvělý dezert třeba pro neočekávanou návštěvu. Perník s pečenou hruškou a zázvorovou zmrzlinou je recept, který jsme s babičkou připravily do kuchařky #UPGRADE, ale nakonec se tam nedostal. Zůstal v šuplíku, a to je myslím veliká škoda. Proto vám ho sdílím :)
Suroviny
Na celý plech perníku
- 300 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 vajíčko
- 1 lžíce holadského kakaa
- 1 lžíce mleté skořice
- 1 lžíce švestkových povidel
- 2 - 3 nastrouhaná jablka
- 1 lžička jedlé sody
- 1 balení kypřicího prášku do perníku
- 500 ml mléka
- 100 ml oleje
- hrst (nebo i dvě) vlašských ořechů
- na dozdobení kakao nebo čokoláda
Pečená hruška
- 2 hrušky
- 200 ml bílého sladkého vína
- 20 g medu
- mleté lískové oříšky
Zázvorová zmrzlina
- 50 g čerstvého zázvoru
- 750 ml smetany ke šlehání
- 250 ml plnotučného mléka
- 100 g medu
- 6 žloutků
- 1 lžička perníkového koření
Postup
Perník
Ve větší míse smíchám sypké ingredience a vše důkladně promíchám.
Do další mísy vliji mléko, přidám celé vejce, lžíci povidel, olej a vyšlehám (nejlépe mixérem), aby se vše propojilo. Směs přiliji do mísy s moukou a těsto vypracuji mixérem s metličkami (pokud nemám mixér, dá se vypracovat i ručně). Na závěr přidám nahrubo nastrouhaná jablíčka a ořechy, které v ruce nadrtím. Vše promíchám.
Plech o rozměru přibližně 30x40 cm vymažu máslem a vysypu hrubou moukou. Potom do něj vliji těsto a dám péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C zhruba na 25 minut. Zda je perník upečen zkontroluji pomocí špejle – do korpusu, nejlépe na 2-3 místa píchnu špejlí, a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo.
Po vytáhnutí perníku z trouby ho s pomocí sítka posypu holandským kakaem, nebo na něj nastrouhám čokoládu (může být i na vaření), která na teplém perníku roztaje a vytvoří čokoládovou polevu. Pak už nechám perník vychladnout.
Hruška
Předehřeji si troubu na 190 °C. Hrušky si oloupu a pomažu ze všech stran bohatou vrstvou medu. Přendám je do malého hlubokého plechu, podliji bílým vínem a peču zhruba 20 minut. Po vytažení z trouby hrušky přeliji zkaramelizovanou šťávou z výpeku a rozříznu je na půlky. Posypu opraženými lískovými oříšky a podávám spolu s perníkem a zázvorovou zmrzlinou.
Zmrzlina
Ve větším hrnci smíchám mléko se smetanou a zahřeji na středním ohni. Před bodem varu stáhnu z plotny. Přidám na drobné kousky nakrájený a očištěný zázvor a perníkové koření a nechám louhovat pod poklicí po dobu 25 minut. Poté přecedím zpátky do hrnce a smetanovou směs pomalu přivedu k varu.
V misce rozmíchám žloutky s medem a během nepřetržitého míchání žloutků do nich naliji asi jednu třetinu horké smetanové směsi a důkladně promíchám. Žloutkovou směs vleji zpátky do hrnce ke zbytku smetanové směsi a neustále míchám metličkou. Zahřívám, dokud směs neztuhne a téměř nedojde k varu (cca 80 °C). Po zhoustnutí okamžitě stáhnu a přeliji přes sítko do misky, ve které směs nechám vychladnout. Pak misku zakryji a dám do lednice přes noc vychladit.
Druhý den naliji směs do nádoby zmrzlinovače a nechám ji v něm míchat přibližně 30 minut. Pokud nemám zmrzlinovač, dám směs jednoduše do mrazáku a párkrát během mražení zmrzlinu promíchám.
Podávám přesně tak, jak je na fotce :)