#Palačinkový dort
Kategorie: | Recepty |
---|
#Palačinkový dort
PALAČINKOVÝ DORT, který potěší každého milovníka palačinek. Je to malinko pracnější a časově náročnější recept, protože je nutné udělat palačinky a ty ochránit před nájezdy strávníků. Při finalizaci dortu se dá zcela pokrýt krémem a jeho řez mile překvapí oslavence :)
Suroviny
Na palačinky (cca 20 ks)
- 1 l mléka
- 2 vejce
- 1 vanilkový lusk
- 50 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 10 ml rostlinného oleje
- 350 g hladké mouky
- malá špetka soli
- 50 ml rostlinného oleje na smažení
I. Na krém z vaječného likéru
- 250 ml mascarpone
- 500 ml smetany ke šlehání
- vanilkový lusk
- vaječný likér
II. Na mangový krém mangový
- 8 plátků želatiny
- 250 g mangového pyré (nebo marakujové)
- 300 ml smetany ke šlehání
- 200 g smetanového sýra s vysokým obsahem tuku
- 150 g moučkového cukru
- čerstvé mango
Na dozdobení
- čerstvé ovoce (maliny, borůvky)
- jedlé kytky
- zlatý (nebo stříbrný) prach
Postup
Začnu tím, že si připravím jednoduchý krém na naplnění. Schválně uvádím dvě varianty krému, je na vás, jakou si vyberete.
Varianta I.: Krém z vaječného likéru
Ze smetany vyšlehám tuhou šlehačku, do které po lžících přidám mascarpone, semínka z vanilkového lusku (když nemám, použiju extrakt nebo vanilkový cukr) a dochutím vaječným likérem. Popřípadě dosladím cukrem. Krém nechám po dobu přípravy palačinek v lednici vystydnout.
Varianta II.: Marakujový (mangový) krém
Plátky želatiny nechám nabobtnat v misce dle návodu. Marakujové (nebo mangové) pyré přivedu v hrnci k varu a odstavím z plotny. Vmíchám vymačkanou želatinu, promíchám do úplného rozpuštění želatíny a nechám vystydnout. Smetanu vyšlehám dotuha, přišlehám smetanový sýr a postupně i ovocné pyré. Krém dochutím cukrem a dám ztuhnout do lednice.
Ve větší míse promíchám mléko a vejce a postupně přidávám zrnka z vanilkového lusku, moučkový a vanilkový cukr a olej. Přisypu mouku a malou špetku soli a vše důkladně promíchám do hladkého tekutého těsta. Můžu přidat i čerstvě nastrouhanou citronovou kůru - skvěle mi poslouží Microplane struhadlo.
Rozehřátou pánev potřu mašlovačkou trochou oleje, vliji naběračku těsta a smažím dvě minuty z každé strany. Říká se, že první palačinka se nikdy nevydaří - podle ní ještě vypracuji těsto. Když se mi zdá příliš husté a palačinky zbytečně hrubé, přiliji mléko a nebo když se mi palačinka připéká a lepí k pánvi, přisypu do těsta mouku. Hotové palačinky nechám zcela vystydnout a až pak vrstvím s krémem.
V případě, že připravuji dort s marakujovým krémem, nakrájím si čerstvé mango ma malinké kousky a rozložím je do jednotlivých vrstev.
Vrstvení na dortu ukončím krémem a na závěr ozdobím čerstvým ovocem, jedlými květy a nádech luxusu dodám poprášením zlatým prachem. Když mám dostatek krému, potřu ním dort i boků. Možností, jak tento palačinkový dort ozdobit, je opravdu mnoho.
Hotový dort odložím do lednice a nechám chladit nejlépe do druhého dne.