#Nakládané křupavé okurky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Nakládané okurky
Mám ráda ty chvíle, kdy mě babička provází po své zahradě a ukazuje úrodu, která právě dozrává. Povídáme si, co by z toho každá z nás uvařila a jak je danou surovinu možné využít. Letos jsem zastihla úrodu okurek a natočila si babiččin recept na křupavé nakládané okurky. Ukládám si ho sem sama pro sebe.
Suroviny
Na okurky
- 2 - 3 kg čerstvých okurek
- 5 - 6 ks menší červené cibule
- 5 - 6 stroučků česneku
- 4 - 5 ks mrkve
- 5 - 6 ks vínnych listů
- 5 - 6 snítek čerstvého kopru
Na nálev (lák)
- 2 l vody
- 300 ml octu
- 300 g cukru krystal
- 100 g soli
- 1 lžíce hořčičních semínek
- 10 - 15 kuliček pepře
- 8 - 10 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
Postup
Čerstvě utržené okurky důkladně omyju kartáčkem nebo drsnou stranou houbičky a poté opláchnu. Zbavím je tím "ochlupení" a všech nečistot, které nechci, aby se dostaly do sklenice.
Do většího rendlíku si naliju přibližně dva litry vody, přidám ocet, cukr, sůl a koření. Promíchám a nechám pár minut projít varem. Napustím do kuchyňského dřezu studenou vodu, do ní vložím rendlík a nálev tímto zchladím. Případně nechám nálev zcela vychladnout.
Připravím si zeleninu - mrkve očistím škrabkou na zeleninu a vroubkovaným nožem nakrájím na "tlustější" kolečka. Cibuli zbavím slupky a v případě menších hlav je nechám celé, v případě větších rozkrojím na půlky. Kopr natrhám na menší snítky.
Připravím si čisté, nejlépe vysterilizované, sklenice. Pro sterilizaci využiji funkci, kterou nabízí náš domácí konvektomat od Miele.
Na dno každé sklenice rozložím stejné množství mrkvových koleček, jednu cibuli, snítku kopru a vinný list, a poté je napěchuji čistými okurkami. Takto naplněnou sklenici zaliju vychlazeným nálevem, očistím čistou a suchou kuchyňskou utěrkou okraje a podle mého dědu, "chlapsky" zavíčkuji čistými víčky. Uzavřené sklenice vložím do velkého hrnce, který napustím do 3/4 vodou a dám vařit. Jakmile teplota vody dosáhne 80°C, odměřím kuchyňským teploměrem, nechám vařít 10 minut a odstavím. Okurky se tímto způsobem nestihnout uvařit, udrží si křupavost a nebudou měkké.
Opatrně vytáhnu všechny sklenice z hrnce, ideálně použitím kuchyňské chňapky a nechám otočené dnem nahoru přibližně 5 minut, čím se ujistím, že víčka správně drží a těsní. Pak láhve otočím a nechám vystydnout.