#Obyčejný zákusek

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
#Obyčejný zákusek | Kristína Nemčková
Sladké

mandarinka2_web

#Obyčejný zákusek

 

15 - 16 45 min 2

Tento dezert si pamatuju z dětství, dělala ho moje máma buď jako dort, nebo jako zákusek na celý plech. Není to žádná gastrověda, ale má své místo mezi mými oblíbenými recepty. Nemá dokonce ani žádný název, je to taková domácí sladká klasika, proto jsem ho nazvala OBYČEJNÝ ZÁKUSEK. Ale už při psaní receptu na něj mám chuť :)

Jdu na to

Suroviny

Na korpus

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 prášek na pečení (kypřicí prášek) 
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 100 ml rostinného oleje
  • 100 ml mléka
  • kůra z 1/2 pomeranče (nemusí být)

Na krém

  • 250 ml jemného tvarohu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • na oslazení agáve nebo čekankový sirup

Na dozdobení

  • 4 malé plechovky kompotovaných mandarinek
  • 1 balení želatínových plátků (6 ks)

Postup

Do misek si oddělím bílky od žloutků. Do misky se žloutky přidám cukr a vyšlehám metličkovým mixérem do pěny. Postupně přimíchávám olej, mléko a obě mouky smíchané s práškem na pečení. 

Opláchnu si metličky od šlehače a vyšlehám v misce bílky do tuhého sněhu, který pomocí vařečky jemně zapracuju do žloutkového těsta. 

Připravím si formu na pečení - toto množství vystačí dokonce na dvě větší dortové formy, nebo hluboký pekáč s rozměrem přibližně 40 x 30 cm. Vymažu ho máslem, vysypu hrubou moukou nebo krupicí, a naleju do něj těsto. Dám péct do předem vyhřáte trouby na 180 °C přibližně na 20 minut. Po uplynutí času si pro jistotu pomocí špejle ověřím, jestli je korpus upečený - do středu korpusu píchnu špejlí a když těsto není řídké a nelepí se, mám hotovo.

Upečený korpus nechám vystydnout nejlépe při pokojové teplotě.

Mezitím si vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky, do které zašlehám tvaroh a zakysanou smetanu. Krém dochutím vanilkovým cukrem nebo agáve sirupem. Krém by měl zůstat mírně sladký a zároveň kyselý díky zakysance.

Otevřu si plechovky s mandarinkami a vyklopím obsah do sítka, které si postavím na hrnec. Tím zachytím jejích šťávu, kterou budu potřebovat na závěr vrstvení dezertu.

Vychlazený korpus polévkovou lžící pokapu šťávou z mandarinek a pomocí stěrky navrstvím na korpus krém. Povrch uhladím dohladka cukrářskou stěrkou a mandarinky okapané od šťávy, vyskládám na krém, jednu vedle druhé. Pekáč dám do lednice a připravím si želé.

Štávu z mandarinek ohřeji (nevařím) a přidám do ní předem namočené, nabobtnalé želatinové plátky. Množství plátků přizpůsobím podle objemu šťávy - postupuji podle návodu na balení. Želatínové pláty nechám za stálého míchání vařečkou ve šťávě zcela rozpustit a jemně zaliju pekáč po celé ploše vyskládaných mandarinek. Dám schladit a ztuhnout do lednice, nejlépe do druhého dne, kdy už bude dezert hezky držet pohromadě, dobře se bude krájet a serírovat.

Co by se vám mohlo hodit?

5
4x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
Avatar autora | 7.4.2022
Tuhle buchtu pečeme doma často a ovoce střídáme dle sezóny, třeba s jahodami je skvělá :)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:
Zpět do obchodu