#Nepečený jablečný dort
Kategorie: | Recepty |
---|
#Návrat do dětství
Nepečený jablečný dort mělo snad každé dítě jako jeden z prvních svých dortů a tak vás jeho chuť vždy přenese do dětství. Vzpomenete si na mámu, která vám ho nese, na narozeniny, na hračky .... prostě návrat do minulosti!
Suroviny
Na dort
- 1 kg jablek
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- 1 skořicový cukr
- pár lžíc cukru (dle kyselosti jablek)
- 2 balení dětských piškót
- 2 vanilkové pudinky
Na dochucení a vylepšení
- vanilkový lusk
- 1 smetana ke šlehání
- 1 plnotuční tvaroh
- cukr na doslazení
Na dospělou variantu
- kvalitní rum
Postup
Jablka oloupu škrabkou na slupky a do většího hrnce nahrubo nastrouhám na struhadle. Přidám 200 ml vody, skořicový cukr, šťávu a najemno nastrouhanou kůru z půlky citronu. Dochutit můžu i semínky vanilkového lusku a 2-3 hřebíčky, které pak ale musím ze směsi vylovit :). Dám vařit dokud jablka nezměknou. Když dusím hrušky, ty po vaření rozmixuji.
V odměrce se 400 ml vody si rozmíchám 2 balení vanilkových pudinků, 3-4 lžíce cukru a vanilkovou směs naleju do podušených jablek. Dle chuti dosladím cukrem. Vařím až do zhoustnutí (přibližně 5 minut), následně odstavím z plotny.
Připravím si dortovou formu o průměru 26 cm a na její spodek vyskládám piškoty těsně vedle sebe. Pro dospělou variantu pokapu piškoty alkoholem. Na ně navrstvím jablečnou směs, uhladím polévkovou lžící a pokračuji s vrstvením dalšího patra s piškoty. Vrstvy opakuji do spotřebování jablečné směsi. Dort dám do lednice vychladit a připravím si šlehačku s tvarohem.
Jednoduše vyšlehám smetanu ke šlehání dotuha a do ní přimíchám tvaroh. Navrstvím na vychlazený jablečný dort, který dám opět do lednice nejlépe do druhého dne, kdy piškoty nasáknout vlhkost z jablečné směsi a dort ztuhne tak, že jej bude možné krájet. Dort je dokonalý i bez smetanové vrstvy.
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.