#Nepečený borůvkový dort

Na dotaz
0,10 Kč / ks
Kategorie: Recepty
boruvka dort9
Sladké

Nepečený borůvkový dort

#Nepečený borůvkový dort

10 - 12 30 min 1

Čerstvé borůvky, které se nám každý rok urodí na zahradě, zpracuji do džemu, část z nich zamrazím a pak dělám tento nepečený dort. Je lehký a na léto ideální. Jeho příprava moc času nezabere, jenom je nutné počítat s tím, že by měl nejlépe do druhého dne tuhnout v lednici. Borůvky je nejlepší konzumovat čerstvé, bez tepelné úpravy, aby si zachovaly co nejvíce svých vitamínů, protože se řadí mezi tzv. superpotraviny.

Baví vás moje recepty? Podpořte jejich tvorbu dýškem v symbolické částce 55 Kč a nebo si objednejte praktickou pomůcku do kuchyně z mého e-shopu. Moc vám za podporu děkuji.
2754

Suroviny

Na sušenkový základ (forma Ø26 cm)

  • 250 g čokoládových sušenek (já použila kolečka od Opavie)
  • 100 g másla
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 4 lžíce medu (nebo cukru)

Na krém

  • 500 g čerstvých nebo mražených borůvek
  • 250 ml smetana ke šlehání
  • 250 ml tučného jemného tvarohu
  • 250 ml zakysané smetany (nejlépe Creme Fraiche)
  • 200 g smetanového sýru (Philadelphia, Lučina nebo mascarpone)
  • 2 vanilkové cukry
  • moučkový cukr dle chuti
  • kůra z 1/2 citronu
  • 10-12 plátků želatiny

Na šlehačku

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 100 g smetanového sýru
  • cukr na dochucení
  • šťáva z 1/2 citronu

Na dozdobení

  • čerstvé borůvky
  • mikrobylinky

Postup

Na tento dort využiju Thermomix nebo jiný výkonný mixér. V něm rozmixuji najemno čokoládové sušenky a přimixuji změklé máslo, vanilkový cukr a med. Připravím si dortovou formu s průměrem 24 - 26 cm, kterou vymažu máslem a vystelu pečicím papírem včetně boků. Sušenkovou hmotu roztlačím rovnoměrně na dno formy a odložím do lednice ztuhnout.

V misce si smíchám smetanový sýr, tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a najemno nastrouhanou kůru z 1/2 citronu. Na strouhání kůry zásadně používám struhadlo Microplane, je prostě nejlepší :). Krém dochutím cukrem s ohledem na sladkost borůvek. Osobně upřednostňuji dezert, ve kterém nechám vyniknout chuť ovoce než cukru. Ve vedlejší misce vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky a silikonovou stěrkou postupně zapracuji do tvarohového krému. Tvarohový krém dám do lednice a připravím si borůvky.

Čerstvé borůvky omyju, očistím od stopek a ve výkonném mixéru (Thermomix) rozmixuji na co nejjemnější pyré. V tomto přístroji pak nemá smysl pyré pasírovat. Když ale nemám k dispozici opravdu výkonný mixér, tak směs přecedím přes sítko a zbavím pyré ovocných slupek.

Plátky želatiny si namočím dle návodu do misky s trochou studené vody a nechám nabobtnat pár minut. Rozmixované borůvkové pyré přeliju do rendlíku a začnu na plotně zahřívat, rozhodně nevařím. Když je pyré zahřáté (teplé), odstavím z plotny, přidám vymačkanou nabobtnanou želatinu a míchám vařečkou, dokud se želatina v pyré zcela nerozpustí. Vyndám si z lednici tvarohový krém a do borůvkového pyré přimíchám 3-4 lžíce krému. Tím si pyré zchladím, teplota pyré semírně vyrovná teplotě krému, a ručním mixérem přimíchám postupně borůvkové pyré do krému. Celý krém se zabarví do, pro borůvky typické, fialové barvy. Hotový krém ochutnám a v případě potřeby dochutím moučkovým cukrem, můžu přidat i pár kapek citronové šťávy.

Pozn.: 1 balení želatiny obsahuje 6 plátků a to vystačí na 500 ml krému. Vzhledem k tomu, že pracuji přibližně s 1 litrem krému, potřebuji na dort 10-12 plátků želatiny.

Hotový krém naliju do formy se sušenkovým základem a dám do lednice ztuhnout nejlépe do druhého dne.

Nepečený borůvkový dort na druhý den dozdobím.

  • Nabízí se udělat ovocnou vrstvu - borůvkové pyré se želatinou. Opět borůvky rozmixuji a převařím s nabobtnanou želatinou, v případě potřeby dochutím cukrem nebo medem a směs naliji na ztuhlý dort. Dort pak musí opět do lednice na ztuhnutí této "zrcadlové" vrstvy, bude stačit přibližně hodina až dvě.
  • Dort můžu dozdobit šlehačkou smíchanou se smetanovým sýrem, dochucenou citronovou šťávou a cukrem a navrch dát čerstvé borůvky s lístky thajské bazalky nebo jedlými květy.
  • Nebo postačí dort dozdobit jenom čerstvými borůvkami.

Dort podávám dobře vychlazený a servíruji s dezertní vidličkou, se kterou se lépe krájí spodní sušenková vrstva.

Co by se vám mohlo hodit?

5
9x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
V Avatar autora | 15.7.2024
Super recept. Hezky popsano, takze jsem nemela jediny problem (jenom jsem nevedela, jestli slit "vodu", co pusti boruvky, aby to pak nebylo moc ridke (slila jsem radsi)) a vysledek je uzasny!!! Moc dekuji, Kristino!
Zpět do obchodu