#Nepečený borůvkový dort
Kategorie: | Recepty |
---|
#Nepečený borůvkový dort
Čerstvé borůvky, které se nám každý rok urodí na zahradě, zpracuji do džemu, část z nich zamrazím a pak dělám tento nepečený dort. Je lehký a na léto ideální. Jeho příprava moc času nezabere, jenom je nutné počítat s tím, že by měl nejlépe do druhého dne tuhnout v lednici. Borůvky je nejlepší konzumovat čerstvé, bez tepelné úpravy, aby si zachovaly co nejvíce svých vitamínů, protože se řadí mezi tzv. superpotraviny.
Suroviny
Na sušenkový základ (forma Ø26 cm)
- 250 g čokoládových sušenek (já použila kolečka od Opavie)
- 100 g másla
- 1 balení vanilkového cukru
- 4 lžíce medu (nebo cukru)
Na krém
- 500 g čerstvých nebo mražených borůvek
- 250 ml smetana ke šlehání
- 250 ml tučného jemného tvarohu
- 250 ml zakysané smetany (nejlépe Creme Fraiche)
- 200 g smetanového sýru (Philadelphia, Lučina nebo mascarpone)
- 2 vanilkové cukry
- moučkový cukr dle chuti
- kůra z 1/2 citronu
- 10-12 plátků želatiny
Na šlehačku
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100 g smetanového sýru
- cukr na dochucení
- šťáva z 1/2 citronu
Na dozdobení
- čerstvé borůvky
- mikrobylinky
Postup
Na tento dort využiju Thermomix nebo jiný výkonný mixér. V něm rozmixuji najemno čokoládové sušenky a přimixuji změklé máslo, vanilkový cukr a med. Připravím si dortovou formu s průměrem 24 - 26 cm, kterou vymažu máslem a vystelu pečicím papírem včetně boků. Sušenkovou hmotu roztlačím rovnoměrně na dno formy a odložím do lednice ztuhnout.
V misce si smíchám smetanový sýr, tvaroh, zakysanou smetanu, vanilkový cukr a najemno nastrouhanou kůru z 1/2 citronu. Na strouhání kůry zásadně používám struhadlo Microplane, je prostě nejlepší :). Krém dochutím cukrem s ohledem na sladkost borůvek. Osobně upřednostňuji dezert, ve kterém nechám vyniknout chuť ovoce než cukru. Ve vedlejší misce vyšlehám smetanu do tuhé šlehačky a silikonovou stěrkou postupně zapracuji do tvarohového krému. Tvarohový krém dám do lednice a připravím si borůvky.
Čerstvé borůvky omyju, očistím od stopek a ve výkonném mixéru (Thermomix) rozmixuji na co nejjemnější pyré. V tomto přístroji pak nemá smysl pyré pasírovat. Když ale nemám k dispozici opravdu výkonný mixér, tak směs přecedím přes sítko a zbavím pyré ovocných slupek.
Plátky želatiny si namočím dle návodu do misky s trochou studené vody a nechám nabobtnat pár minut. Rozmixované borůvkové pyré přeliju do rendlíku a začnu na plotně zahřívat, rozhodně nevařím. Když je pyré zahřáté (teplé), odstavím z plotny, přidám vymačkanou nabobtnanou želatinu a míchám vařečkou, dokud se želatina v pyré zcela nerozpustí. Vyndám si z lednici tvarohový krém a do borůvkového pyré přimíchám 3-4 lžíce krému. Tím si pyré zchladím, teplota pyré semírně vyrovná teplotě krému, a ručním mixérem přimíchám postupně borůvkové pyré do krému. Celý krém se zabarví do, pro borůvky typické, fialové barvy. Hotový krém ochutnám a v případě potřeby dochutím moučkovým cukrem, můžu přidat i pár kapek citronové šťávy.
Pozn.: 1 balení želatiny obsahuje 6 plátků a to vystačí na 500 ml krému. Vzhledem k tomu, že pracuji přibližně s 1 litrem krému, potřebuji na dort 10-12 plátků želatiny.
Hotový krém naliju do formy se sušenkovým základem a dám do lednice ztuhnout nejlépe do druhého dne.
Nepečený borůvkový dort na druhý den dozdobím.
- Nabízí se udělat ovocnou vrstvu - borůvkové pyré se želatinou. Opět borůvky rozmixuji a převařím s nabobtnanou želatinou, v případě potřeby dochutím cukrem nebo medem a směs naliji na ztuhlý dort. Dort pak musí opět do lednice na ztuhnutí této "zrcadlové" vrstvy, bude stačit přibližně hodina až dvě.
- Dort můžu dozdobit šlehačkou smíchanou se smetanovým sýrem, dochucenou citronovou šťávou a cukrem a navrch dát čerstvé borůvky s lístky thajské bazalky nebo jedlými květy.
- Nebo postačí dort dozdobit jenom čerstvými borůvkami.
Dort podávám dobře vychlazený a servíruji s dezertní vidličkou, se kterou se lépe krájí spodní sušenková vrstva.