#Nancy makronky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Italské makronky
Základem všech makronek jsou mandle, původně nadrcené do pasty, dnes ve formě mandlové mouky. Originální recept na MACARONS DE NANCY je utajen a pečlivě střežen a jeho historie má více než 300 let. Tyto makronky pocházejí z francouzského města Nancy, kde je pekly dvě místní jeptišky (Macaron sisters), aby se vydělkem uživily. Ja se tento jednoduchý recept naučila ve škole Le Cordon Bleu, kde jsem studovala.
Suroviny
Na přibližně 30 makronek
- 100 g mletých mandlí (mandlové mouky)
- 100 g moučkového cukru (plus na poprášení rukou)
- 40 g vaječných bílků
- 5 g vanilkové pasty (nebo semínka z vanilkového lusku)
- 3-5 kapek mandlového extraktu
Na dozdobení
- celé mandle
- moučkový cukr
Postup
Mleté mandle, nebo mandlovou mouku proseju do větší mísy. Přidám cukr, mandlový extrakt, vanilku, vaječné bílky a vše promíchám stěrkou. Když se suroviny propojí, zbytečně nemíchám, aby se těsto "nepřemíchalo".
Popráším si ruce moučkovým cukrem a tvaruji z těsta malé kuličky, které kladu na plech vyložený pečicím papírem. Snažím se dodržet stejné tvary :) Pak každou z nich lžíci trochu přimáčknu a uprostřed udělám prstem důlek, do kterého dám celou mandli.
Nechám odstát na plechu přibližně 30 minut a poté dám péct na 12-15 minut do předem vyhřáté trouby na 160 °C.
Nancy makronky jsou po upečení tvrdší na povrchu a uvnitř měkoučké jak marcipán.
TIP: Je to opravdu jednoduchý recept a není co zkazit :)