#Nadýchané lívanečky
Kategorie: | Recepty |
---|
#Nadýchané lívanečky
Mám pro vás recept na LÍVANEČKY Z JOGURTU, které jsou vláčné, jemné a hodně návykové. Není nad to, když se ráno probouzíte a cítíte vůni vanilky. I proto doma ráda překvapuju hotovou snídaní. Akorát to vstávání mě na tom nebaví :)
Suroviny
Na těsto (přibližně 40 lívanců)
- 200 ml kefíru (nebo podmáslí, acidofilního mléka, jogurtu)
- 100 ml mléka
- 2 vajíčka
- 1 vanilkový cukr nebo semínka z 1 vanilkového lusku
- 2 - 3 lžíce moučkového cukru
- 200 g polohrubé mouky
- špetka soli
- olej (velká lžíce do těsta a na smažení)
- kůra ze 1/4 citronu nebo pomeranče (nemusí být)
Na zdobení
- smetana ke šlehání jogurt nebo tvaroh
- oříšková pasta
- vanilkový cukr
- kůra z limetky nebo citrónu
- čerstvé ovoce
- jedlé květy nebo mikrobylinky
Postup
Do větší mísy naliju kefír, nebo jogurt a mléko. Přidám žloutky, cukr, mouku a vše důkladně promíchám metličkou. Do těsta přidám i lžíci oleje, aby se mi lívance nepřipalovaly.
V další míse si vyšlehám bílky do tuhého sněhu a jemně pomocí cukrářskou stěrkou zapracuju do těsta.
Dost záleží na vstupní surovině. Když použiji hustější jogurt, chce to dodržet množství mouky, které uvádím v seznamu surovin. Když použiji tekutější kefír nebo acidofilní mléko, bude těsto vyžadovat o něco více mouky. Je to jako u palačinek, trochu si s těstem hraju a ladím jeho konzistenci ředěním mlékem nebo ho zahušťuji moukou. Finální těsto by mělo být o něco hustější než palačinkové těsto. Finální jemnou kyselost lívanců podtrhnu nastrouhanou kůrou z citronu nebo pomeranče. Použiji jemné struhadlo, nechci v těstě žádné velké kousky kůry.
Vyhřátou pánev pomocí kuchyňské štětce pomažu olejem. Polévkovou lžící naliju těsto ve tvaru malého lívance na rozpálenou pánev. Pokud máte pánev na lívance, tak to máte jednodušší :). Lívance jsou díky mléku a jogurtu jemné a někdy mají tendenci se trhat - proto s nimi manipuluju opatrně, otáčím je na pánvi pomocí dvou vidliček a opékám je z obou stran přibližně minutu až dvě.
Před podáváním vyšlehám šlehačku, přidám do ní tvaroh a dosladím vanilkovým cukrem. Pro dochucení někdy nastrouhám i kůru z citrónu, která krém hezky osvěží. Dozdobím čerstvým ovocem a jedlými kytkami. Ale stačí je podávát jenom s medem nebo oříškovým máslem. Dochucení a zdobení je opravdu na fantazii. Já lívance zbožňuju jenom posypané skořicovým cukrem, bez krému, nebo polité javorovým sirupem (moje vzpomínky na Ameriku).
Co by se vám mohlo hodit?
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.